موضوع : اعلام تعارض آراﺀ صادره از شعب 6 و 7
دیوان عدالت اداری
تاریخ: 25/2/69 ـ شماره دادنامهها: 41 ـ 40
کلاسه پروندهها: 68/64 و 68/101
شاکی : خانم ربابه کاتبینی و مدیرکل حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش
مقدمه : الف ـ شعبه ششم دیوان در رسیدگی به پرونده کلاسه 64/653 موضوع شکایت خانم طیبه جلوه به طرفیت: آموزش و پرورش گیلان به خواسته ابطال حکم آماده بخدمت و برقراری مابهالتفاوت حقوق و مزایای ایام آماده بخدمت به شرح دادنامه شماره 423 مورخ 10/6/66 چنین رأی صادر نموده است: اولا ـ تقاضای ابطال حکم آماده بخدمت مورخ 19/1/60 به استناد تبصره 1 ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات اداری مصوب 25/12/65 غیرموجه بوده رأی به رد شکایت شاکیه در این قسمت صادر و اعلام میگردد. ثانیاً ـ مطالبه مابهالتفاوت حقوق آماده بخدمت موجه میباشد زیرا مستفاد از رأی شماره 500 مورخ 9/5/64 هیأت بدوی رسیدگی به تخلفات اداری قید این عبارت «اعمال ارتکابی نامبرده جرم محسوب نمیشود …» برائت محسوب میشود بویژه باتفاق آراﺀ ادامه کار وی نیز بلامانع اعلام گردیده. فلذا در این قسمت رأی به حقانیت شاکیه از جهت دریافت مابهالتفاوت حقوق آماده بخدمت مستنداً به قسمت اخیر تبصره 1 ماده فوقالذکر صادر و اعلام میگردد. لیکن مطالبه مزایای ایام آماده بخدمت مردود میباشد.
ب ـ شعبه هفتم دیوان در رسیدگی به پرونده کلاسه 64/921 موضوع شکایت خانم ربابه کاتبینی به طرفیت: آموزش و پرورش استان گیلان به خواسته: مطالبه حقوق و مزایای معوقه 4 سال به شرح دادنامه شماره 93ـ13/2/67 چنین رأی صادر نموده است: باتوجه به عدم تحصیل برائت و مدلول تبصره یک ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات اداری خواسته شاکی محکوم به رد است. اما در مورد لغو حکم ترفیع وی چون در تاریخ استحقاق ترفیع «1/8/59» وی در حالت آماده بخدمتی بسر میبرد و صدور حکم مزبور مبنای قانونی نداشته و حکم غیرقانونی نیز ایجاد حق نمینماید. لذا شکایت مشارالیها در این مورد محکوم به رد است.
هیأت عمومی دیوان عدالت اداری, در تاریخ فوق به ریاست آیتاله سیدابوالفضل موسوی تبریزی و با حضور رؤسای شعب دیوان تشکیل و پس از بحث و بررسی و انجام مشاوره با اکثریت آراﺀ مبادرت به صدور رأی مینماید.
رأی :
نظر به اینکه همانگونه که در رأی شعبه ششم آمده, مستفاد از عبارت مذکور در آرای هیأت رسیدگی به تخلفات اداری اعمال ارتکابی نامبرده از نظر قانون هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری که متأثر از رحمت و رأفت اسلامی و فرمان هشت مادهای حضرت امام رضواناﷲ تعالیعلیه میباشد جرم محسوب نمیشود و این به معنی برائت است زیرا منظور قانونگذار از ذکر عبارت تبرئه عدم ارتکاب جرائم مذکور در قانون بوده و عملی که در قانون جرم محسوب نگردیده مرتکب آن عملا مبری از خلاف میباشد. لذا دادنامه شماره 423 مورخ 10/6/66 صادره از شعبه ششم دیوان عدالت اداری که متضمن این معنی است صحیح و منطبق با قانون تشخیص میگردد. و این رأی به استناد ماده 20 قانون دیوان عدالت اداری برای شعب دیوان و سایر مراجع مربوط در موارد مشابه لازمالاتباع است.
منبع سایت صلح