هیات وزیران در جلسه مورخ ۲۵/۱۲/۱۳۷۰ بنا به پیشنهاد مشترک نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده و سازمان برنامه و بودجه ( موضوع نامه شماره ۱۶۷۶۷ – ۴/۱۹۶۸۴ – ۱ مورخ ۲۵/۱۲/۱۳۷۰ ) و به استناد تبصره ( ۳۱ ) قانون بودجه سال ۱۳۷۱ کل کشور آئین نامه اجرائی تبصره مزبور را به شرح زیر تصویب نمود:
آئین نامه اجرائی تبصره ( 31 ) قانون بودجه سال 1371 کل کشور
مصوب 1370,12,25
ماده ۱ – اجازه داده می شود مبلغ سیصد و پنجاه میلیارد ( ۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰ / ۳۵۰ ) ریال اعتبار عمرانی موضوع ردیف ۵۰۳۰۴۱ قسمت چهارم قانون بودجه سال ۱۳۷۱ کل کشور جهت بازسازی و نوسازی ابنیه و تاسیسات و ماشین آلات و تجهیزاتی که در اثر آتش مستقیم دشمن و با توسط ضد انقلاب دچار خسارت گردیده اند و جبران خسارات وارد شده به اشخاص ناشی از موارد فوق و همچنین جبران خسارات زراعی و دامی و ایجاد تاسیسات و ابنیه ای که برای فراهم نمودن مقدمات اجرای طرح های فوق الذکر لازم می باشد و نیز تکمیل طرح ها و پروژه های نیمه تمام مربوط به بازسازی ، در چارچوب ضوابط این آئین نامه و در قالب طرح ها و برنامه هائی که بنا به پیشنهاد دستگاههای اجرائی با ستاد بازسازی استان به تصویب نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده می رسد پس از مبادله موافقت نامه با سازمان برنامه و بودجه و براساس تخصیص اعتبار حسب مورد هزینه گردد. خسارات وارد شده براثر جنگ تحمیلی در مناطق جنگزده از محل اعتبار موضوع این ماده قابل جبران است .
تبصره ۱ – اعتبار موضوع این ماده از شمول قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی است و با رعایت قانون نحوه هزینه کردن اعتباراتی که به موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی هستند مصوب ۱۳۶۴ و در چارچوب ضوابط این آئین نامه هزینه می گردد.
ماده ۲ – مراحل تصویب طرح ها، مبادله موافقت نامه ها و تخصیص اعتبارات موضوع این آئین نامه به شرح زیر انجام می شود:
۱ – طرح ها و برنامه هائی که از طرف دستگاههای اجرائی ملی و استانی و یا مسئول ستاد بازسازی استان به ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده ارسال گردیده اند حداکثر ظرف ( ۱۵ ) روز توسط نمایندگان تام الاختیار نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده و رئیس سازمان برنامه و بودجه بررسی و تصویب می گردد و به وسیله نماینده ویژه رئیس جمهور به دستگاههای اجرائی ذیربط و سازمان برنامه و بودجه جهت مبادله موافقتنامه ابلاغ خواهد شد.
تبصره – تخصیص کل اعتبار مصوب بازسازی ( ردیف ۵۰۳۰۴۱ ) تا پایان سال ۱۳۷۱ با هماهنگی ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی از طرف برنامه و بودجه داده خواهد شد و وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز بلافاصله با تخصیص مذکور نسبت به پرداخت اعتبارات مربوط اقدام خواهد نمود و به وزارت امور اقتصادی و دستگاه ذینفع ابلاغ نماید. وزارت امور اقتصادی نیز بلافاصله با تخصیص مذکور نسبت به پرداخت اعتبارات مربوط اقدام خواهد نمود.
2 – سازمان برنامه و بودجه پس از دریافت ابلاغ موضوع بند ( 1 ) این ماده حداکثر ظرف ( 5 ) روز مراتب را به سازمان برنامه و بودجه استانهای جنگزده مربوط ابلاغ می نماید.
۳ – دستگاههای اجرائی پس از دریافت ابلاغ موضوع بند ( ۱ ) این ماده حداکثر ظرف یک هفته موافقتنامه لازم را تنظیم و به سازمان برنامه و بودجه مرکز استان ( حسب مورد ) ارسال می نمایند. سازمان برنامه و بودجه حداکثر ظرف مدت یک هفته پس از دریافت موافقتنامه ها نسبت به مبادله و ابلاغ آنها اقدام می نماید. رونوشت کلیه موافقت نامه ها از سوی سازمان برنامه و بودجه برای ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده ارسال خواهد شد.
۴ – در صورتیکه براساس اعلام ذیحساب دستگاه اجرائی یا بررسی ستاد مرکزی بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده امکان جذب تمام اعتبار تخصیصی ، توسط توسط آن دستگاه نباشد با تفاهم نمایندگان تام الاختیار نماینده ویژه رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه و براساس ابلاغ نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده اعتبار جذب نشده به سایر طرحها و پروژه هائی که اعتبارات مربوط را جذب کرده اند تخصیص می یابد و دستگاههای اجرائی مربوط نسبت به اصلاح موافقت نامه به میزان اعتبار کاهش یا افزایش یافته ، حسب مورد از طریق سازمان برنامه و بودجه اقدام خواهند کرد.
۵ – طبق مفاد بندهای الف و ب تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۳۷۱ کل کشور اعتبارات موافقت نامه طرح های عمرانی بازسازی با پیشنهاد بالاترین مقام اجرائی ذیربط استانی یا ملی و موافقت سازمان برنامه و بودجه ( استان یا مرکز حسب مورد ) حداکثر تا ۲۵ % قابل افزایش می باشد.
ماده ۳ – ذیحساب مربوط مجاز است عنداللزوم و براساس درخواست دستگاه ذیربط جهت تهیه و تامین مصالح ساختمانی ، تجهیزات و ماشین آلات طرح ها و پروژه های موضوع این آئین نامه وجوه مورد نیاز که در موافقتنامه مربوط نیز درج گردیده است به حساب کارخانه ها یا شرکت های دولتی طرف قرارداد واریز نمایند.
ماده ۴ – ضوابط و تشخیص تاسیسات و ابنیه ای که برای فراهم آوردن مقدمات اجرای طرحهای بازسازی مناطق جنگزده لازم است ، از قبیل طرح های زیربنائی و تاسیسات شهری و واحدهای کوچک صنفی و صنعتی و همچنین ضوابط پرداخت خسارات وارد شده به اشخاص ( موضوع ماده یک این آئین نامه ) توسط نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده ابلاغ می گردد و این ضوابط برای کلیه دستگاههای مجری طرح ها و پروژه های بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده لازم الاجرا می باشد.
ماده ۵ – وجوه لازم برای پرداخت هزینه های طرح ها و پروژه های موضوع این آئین نامه در حدود اعتبارات تخصیص یافته و با رعایت مقررات بانکی دستگاه ذیربط ( که از طرف خزانه در تهران در بانک ملی شعبه دولتی و در شهرستانها در یکی از شعب بانک ملی ایران به همین منظور افتتاح شده یا می شود ) واریز خواهد شد.
تبصره ۱ – در مورد دستگاههای اجرائی فاقد ذیحساب ، وظیفه ذیحساب در مورد اعتبارات ملی توسط مسئول امور مالی دستگاه و در مورد اعتبارات استانی توسط مسئول امور مالی واحد استانی مربوط ( که از طریق آن دستگاه برای انجام عملیات مالی موضوع این آئین نامه به وزارت امور اقتصای و دارائی معرفی می شود ) با رعایت مقررات این آئین نامه انجام خواهد شد.
تبصره ۲ – سهم اعتباری هر یک از دستگاههای اجرائی فاقد ذیحساب توسط مسئول امور مالی آن دستگاه از نمایندگی خزانه در استان درخواست و به حساب بانکی موضوع این ماده واریز می گردد. وجوه پرداختی از این بابت در پایان سال براساس درخواستهای مسئول امور مالی و گواهی های بانکی مبنی بر واریز وجوه ، از حساب دریافتی نمایندگی خزانه کسر و به حساب دریافتی دستگاه فاقد ذیحساب ، منظور خواهدشد.
ماده ۶ – دستگاههای اجرائی ملی و استانی ( مجری طرح های موضوع این آئین نامه ) موظفند گزارش پیشرفت کار و هزینه عملیات انجام شده را ( در مورد وجوه دریافتی ) بصورت ماهیانه تهیه و پس از تائید ذیحساب مربوط برای نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده و سازمان برنامه و بودجه ارسال دارند.
ماده ۷ – مسئولیت تشخیص ، تعهد، تسجیل و صدور حواله بر عهده بالاترین مقام دستگاه اجرائی ذیربط یا مقام مجاز از طرف او و مسئولیت تامین اعتبار و اعمال نظارت و پرداخت ( طبق قوانین و مقررات مربوط ) بر عهده ذیحساب یا مسئول امور مالی دستگاه ( حسب مورد ) می باشد.
ماده ۸ – نصاب و نحوه انجام معاملات اعتبارات موضوع این آئین نامه با رعایت ضوابط مقرر در بند « د » قانون نحوه هزینه کردن اعتباراتی که به موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی هستند مصوب ۱۳۶۴ به شرح زیر تعیین می شود:
۱ – معاملات جزئی – معاملاتی است که مبلغ آن از یک میلیون ریال تجاوز نمی کند و با مسئولیت مامور خرید انجام می شود.
۲ – معاملات متوسط – معاملاتی است که مبلغ آن از یک میلیون ریال تا پنج میلیون ریال باشد و با تائید مامور خرید یا واحد تدارکاتی دستگاه ذیربط ( حسب مورد ) و تصویب بالاترین مقام دستگاه اجرائی ذیربط یا مقام مجاز از طرف او انجام می شود.
۳ – معاملات عمده – معاملاتی است که مبلغ آن از پنج میلیون ریال بیشتر باشد و با تائید و مسئولیت بالاترین مقام دستگاه اجرائی ذیربط یا مقام مجاز از طرف او انجام می شود.
تبصره – به منظور تحقق اهداف برنامه اول توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دستگاههای اجرائی حتی المقدور معاملات خود را با نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انجام دهند.
ماده ۹ – در مواردی که به منظور ایجاد تسهیلات لازم در پرداخت هزینه های مربوط به بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده واگذار تنخواه گردان ضرورت داشته باشد ذیحساب یا مسئول امور مالی هر دستگاه می تواند مبلغی حداکثر تا (۲۵ % ) اعتبار مربوط را به تشخیص بالاترین مقام دستگاه اجرائی یا مقام مجاز از طرف او به عنوان تنخواه گردان به حساب واحد تدارکاتی دستگاه اجرائی ذیربط واریز نماید. پرداختهای بعدی در قبال ارائه سند هزینه ، مجاز خواهد بود.
ماده ۱۰ – دستگاههای اجرائی مجازند به تشخیص و دستور بالاترین مقام دستگاه اجرائی یا مقام مجاز از طرف او مبلغی متناسب با نوع و میزان قرارداد و حداکثر به میزان (۲۵% ) مبلغ قرارداد را به صورت پیش پرداخت در مقابل ضمانت بانکی و یا تضمین مناسب دیگر به تشخیص و مسئولیت بالاترین مقام دستگاه اجرائی ، در اختیار طرف قراردا بگذارند.
ماده ۱۱ – اسناد هزینه های انجام شده با رعایت بند « و » قانون نحوه هزینه کردن اعتباراتی که به موجب قانون از رعایت قانون محاسبات عمومی و سایر مقررات عمومی دولت مستثنی هستند مصوب ۱۳۶۴ و مقررات این آئین نامه پس از تنظیم و گواهی مسئولین مربوط، با امضای مشترک بالاترین مقام دستگاه اجرائی یا مقام مجاز از طرف او و ذیحساب یا مسئول امور مالی دستگاه و به شرط دارا بودن مدارک لازم به شرح زیر قابل احتساب به هزینه قطعی هستند:
1 – تنظیم قرارداد یا گرفتن فاکتور الزامی است مگر در موارد اضطراری که نیاز به تامین کالا از قبل قابل پیش بینی نباشد و خرید به اندازه رفع اضطرار صورت گیرد و دولت و موسسات وابسته به دولت و شهرداریها و بانکها و نهادهای انقلاب اسلامی در تولید و توزیع آن به نحوی از انحا مداخله یا مباشرت نداشته باشند. تشخیص موارد اضطراری و تعیین میزان آن به عهده وزیر یا بالاترین مقام دستگاه اجرائی ذیربط یا مقام مجاز از طرف آنها خواهد بود.
۲ – در مورد خریدهای داخلی ، فاکتور خرید یا صورت مجلس یا رعایت مفاد بند ( ۱ ) و قبض انبار با صورت مجلس تحویل کالا
۳ – در مورد خریدهای خارجی اعلامیه بانک در موارد جزئی صورتحساب فروشنده ، مدارک ترخیص کالا از گمرک و قبض انبار با صورت مجلس تحویل کالا
۴ – در مورد پرداخت حقوق و دستمزد و مزایا و یا هر نوع پرداخت پرسنلی دیگر گواهی انجام کار از طرف مقامات مجاز و امضای گیرنده وجه یا گواهی بانک دایر بر واریز وجه به حساب بانکی ذینفع
۵ – در مورد کارهائی که به پیمانکار محول می شود قرارداد مربوط و تائید تحویل کالا و یا انجام خدمت موضوع قرارداد توسط بالاترین مقام دستگاه اجرائی یا مقام مجاز از طرف او
تبصره– مسئول امور مالی وزارت جهاد سازندگی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی می تواند در صورت لزوم اختیار امضای اسناد هزینه های موضوع این ماده را که از محل اعتبارات طرحهای ملی در استانها انجام می شود کلاً یا جزئاً به مسئول امور مالی استان مربوط تفویض نمایند.
ماده ۱۲ – خرید خودرو و ماشین آلات با رعایت صرفه و صلاح دولت صرفاً برای انجام طرح های بازسازی و نوسازی جنگزده متناسب با حجم عملیات اجرائی طرح مجاز می باشد.
تبصره – در مورد خرید خودرو سواری لازم است ضرورت آن به تائید کمیسیون موضوع ماده ( ۲ ) لایحه قانونی نحوه استفاده از اتومبیلهای دولتی برسد.
ماده ۱۳ – آن قسمت از اموال و تاسیساتی که به منظور فراهم آوردن موجبات اجرای امر بازسازی و نوسازی ابنیه و تاسیسات موضوع تبصره ( ۳۱ ) قانون بودجه سال ۱۳۷۱ کل کشور خریداری یا ایجاد می شوند اموال دولتی محسوب می گردند.
ماده ۱۴ – دستگاههای مجری طرح ها و پروژه های بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده مکلفند حساب اعتبار موضوع این آئین نامه را نگهداری و در مواردی که از طرف دیوان محاسبات کشور تعیین و اعلام می شود به دیوان محاسبات کشور و وزارت امور اقتصادی و دارائی ارائه نمایند. دیوان محاسبات کشور حساب مذکور و اسناد مربوط را رسیدگی خواهد کرد.
ماده ۱۵ – تعهدات پرداخت نشده سنوات گذشته طرح های بازسازی و نوسازی دستگاههای اجرائی ملی با استانی که با رعایت مقررات در چارچوب اعتبارات مصوب بودجه سال مربوط به وجود آمده باشد پس از اعلام نظر سازمان برنامه و بودجه و تصویب نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده حسب مورد از محل اعتبار موضوع این آئین نامه قابل پرداخت است .
ماده ۱۶ – هزینه های جاری ، پرسنلی و ستادی بازسازی و نوسازی مناطق جنگزده کشور پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه از محل اعتبار موضوع این آئین نامه قابل پرداخت است .
ماده ۱۷ – گزارش عملکرد اعتبار موضوع این آئین نامه هر سه ماه یک بار توسط دستگاههای استفاده کننده از طریق سازمان برنامه و بودجه به کمیسیون برنامه و بودجه و شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی و نماینده ویژه رئیس جمهور در اداره امور بازسازی مناطق جنگزده ارائه می شود.
حسن حبیبی
معاون اول رئیس جمهور
منبع سایت صلح