هیات وزیران در جلسه مورخ 17/1/1371 بنا به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش ، وزارت مسکن و شهرسازی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و به استناد ماده ( 5 ) قانون «خرید و تملک اماکن آموزشی استیجاری » مصوب 1370، آیین نامه اجرایی قانون مزبور را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی قانون خرید و تملک اماکن آموزشی استیجاری »
مصوب 1371,03,17
ماده 1 – وزارت آموزش و پرورش و نهضت سوادآموزی ، فهرست مشخصات املاک استیجاری در اختیار خود را که تملک آنها به صرفه و صلاح دولت و مورد نیاز می باشد، پس از کسب موافقت کتبی مالک ، مبنی بر فروش ملک ، همچنین تقاضای آن دسته از مالکان مدارس و اماکن آموزشی و پرورشی و اداری استیجاری وزارت آموزش و پرورش که مایل به فروش ملک خود می باشد را به ضمیمه مدارک لازم به کمیسیون موضوع ماده ( 2 ) این آیین نامه جهت اتخاذ تصمیم ارجاع نمایند.
ماده 2 – به منظور بررسی پیشنهادهای فروش مالکان مدارس اماکن اداری و پرورشی و تشخیص مناسب بودن وضعیت این گونه اماکن با ضوابط و معیارهای فضای آموزشی و اداری و موافقت با خرید یا عدم خرید آنها و تشخیص اولویتها، کمیسیونی تحت عنوان “کمیسیون خرید واحدهای آموزشی و اداری استیجاری وزارت آموزش و پرورش براساس دستورالعمل وزیر آموزش و پرورش تشکیل می گردد.
تبصره 1 – خرید املاکی که دارای کاربری آموزشی و اداری هستند در اولویت قرار دارد.
تبصره 2 – کمیسیون ماده ( 5 ) شورالی عالی شهرسازی و معماری بررسی درخواستهای تغییر کاربری اماکن آموزشی استیجاری مشمول قانون خرید و تملک اماکن آموزشی استیجاری را با نظر مساعد در اولویت قرار خواهد داد.
ماده 3 – مالکان املاک استیجاری که مایل به فروش ملک خود باشند، در صورت موافقت با اخذ زمین معوض باید مراتب را به طور کتبی به کمیسیون موضوع ماده ( 5 ) این آیین نامه اعلام کنند.
ماده 4 – وزارت مسکن و شهرسازی موظف است نسبت به واگذاری معوض زمین یا معادل بهای املاک واگذاری از سوی مالکین که از طرف کمیسیون موضوع ماده ( 5 ) این آیین نامه معرفی می شوند، ظرف سه ماه تسهیلات لازم را خارج از نوبت جهت واگذاری زمین فراهم نماید و نتیجه را به کمیسیون مزبور اعلام نماید.
ماده 5 – به منظور هماهنگی و توافق با مالکان در خصوص زمین معوض در هر استان کمیسیونی مرکب از نمایندگان اداره کل آموزش و پرورش و زمین شهری استان و با حضور مالک یا نماینده قانونی وی تشکیل می شود و تصمیمات لازم را اتخاذ می نمایند.
تبصره – تقویم و تعیین بهای عرصه املاک خریداری شده و زمین معوض در زمان واحد و با نظر کارشناس موضوع ماده ( 7 ) این آیین نامه خواهد بود.
ماده 6 – وزارت آموزش و پرورش موظف است در ابتدای هر سال مالی اعتبارات لازم را برای پرداخت بهای املاکی که به موجب قانون خرید و تملک اماکن آموزشی استیجاری باید خریداری شوند، برآورد و به بانک مرکزی اعلام نماید.
بانک مرکزی مکلف است با رعایت سیاستهای شورای پول و اعتبار، در هر سال تسهیلات اعتباری لازم را جهت خرید مدارس و اماکن استیجاری یپش بینی نماید.
تبصره – وزارت آموزش و پرورش موظف است هنگام تدوین لایحه بودجه هر سال پیشنهاد اعتبار مورد نیاز برای بازپرداخت تسهیلات بانکی مورد نظر را به سازمان برنامه و بودجه ارسال نماید تا در بودجه منظور شود.
ماده 7 – در مواردی که مالک با فروش مکان موضوع قانون موافق باشد، قیمت خرید این اماکن و قیمت زمین معوض حسب مورد، توسط هیاتی مرکب از کارشناسان رسمی دادگستری – یک نفر به انتخاب آموزش و پرورش و یک نفر به انتخاب مالک – تعیین خواهد شد.
میانگین کارشناسیهای انجام شده و توافق فیمابین مالک و کمیسیون موضوع ماده ( 2 ) به مالک ابلاغ خواهد شد. چنانچه مالک ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ ، موافقت خود را با فروش ملک به قیمت تعیین شده و نیز حسب مورد با قبول زمین معوض به قیمت تعیین شده – به ترتیب فوق – به کمیسیون اعلام نماید، وزارت آموزش و پرورش نسبت به خید ملک یا نتقال معوض با مالک اقدام و نصف هزینه کارشناسی را به حساب مالک منظور خواهد نمود.
تبصره – مالکینی که با فروش ملک خود به آموزش و پرورش یا دریافت زمین به ترتیب مقرر در ماده (7) موافقت داشته باشد، موظفند قبل از اعمال ماده (7) ، نصف هزینه کارشناسی را بپردازند. بدیهی است در صورتی که پس از اعمال ماده (7) ، مالک حاضر به فروش ملک یا دریافت زمین معوض نباشد، هزینه کارشناسی سهمی او مسترد نخواهد شد.
حسن حبیبی
معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح