آئین نامه امتحانات دبیرستان بزرگسالان
مصوب 1372,03,27با اصلاحات و الحاقات بعدی
فصل اول : هدف
امتحان جزئی از ارزشیابیهای مستمر آموزش و پرورش است که تحقق هدفهای زیر را میسر می سازد.
1– ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
2– حصول اطمینان از تحقق شرایط لازم برای ارتقاء دانش آموزان به سطوح بالاتر.
3– رشد استعدادها و خلاقیت دانش آموزان و پرورش روحیه تلاش در ایشان .
4– سنجش کیفیت و محتوای برنامه های آموزشی ، روشها ، وسایل تدریس و میزان فعالیتهای آموزشی .
ماده 1– در دبیرستان بزرگسالان ارزشیابی هر درس به صورت مستقل (تکدرس ) بوده و احراز شرایط قبولی در یک درس ارتباطی به سایر دروس ندارد.
ماده 2– در هر نیم سال پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در هر ماده درسی با نمرات میان نیم سال و پایان نیم سال به طریق زیر ارزشیابی می شود:
الف – نمره میان نیم سال هر درس عبارت است از میانگین نمرات پرسشهای تدریجی (شفاهی ، کتبی و عملی ) که توسط دبیر مربوط تعیین و حداکثر پانزده روز قبل از شروع امتحانات نیم سال در لیست ریز نمرات بدون خدشه و قلم خودردگی ثبت و به دفتر دبیرستان تحویل می گردد.
تبصره– دبیران موظفند نمرات ثبت شده در دفتر کلاسی یا دفتر مخصوص خود را در صورت رفتن به مرخصی طولانی و یا انتقال از طریق مدیر دبیرستان به دبیر جدید تحویل دهند.
ب – امتحانات پایان نیم سال از تمام محتوای ماده درسی با نظارت اداره آموزش و پرورش محل به عمل می آید و بر اساس آن در هر درس یک نمره به عنوان نمره امتحانی پایان نیم سال به هر دانش آموز داده می شود.
ماده 3– امتحانات پایان نیم سال به صورت هماهنگ با سئوالات واحد و برنامه همزمان که توسط اداره آموزش و پرورش محل طرح و تهیه خواهد شد ، برگزار می گردد و اوراق – امتحانی توسط دبیرمربوط در همان دبیرستان تصحیح می شود.
تبصره 1– مسئولیت حسن اجرای امتحانات و تصحصح اوارق به عهده مدیر دبیرستان است.
تبصره 2– دبیر موظف است حداکثر یک هفته پس از برگزاری امتحان هر ماده درسی ، نمرات امتحانی ار بدون خدشه و قلم خوردگی در لیست ریز نمرات ثبت و پس از امضاء به دفتر دبیرستان تحویل نماید.
تبصره 3– چنانچه دبیری به هر علتی تا 3 روز پس از انجام امتحان، از شروع تصحیح اوراق امتحانی امتناع ورزد ، مدیر دبیرستان ضمن گزارش موضوع به اداره متبوع باید دبیر واجد شرایطی را جهت تصحیح اوراق امتحانی انتخاب کند.
ماده 4– در هر نیم سال دفتردار موظف است لیست ریز نمرات ارائه شده از سوی دبیران را پس از کنترل و تطبیق با اوراق امتحانی امضاء نموده و به تایید مدیر دبیرستان برساند.
ماده 5– مجموعه لیست ریز نمرات درهر نیم سال صحافی و مجلد شده وحداکثر 40 روز پس از پایان ه رنیم سال توسط فردی که از سوی اداره آموزش و پرورش تعیین می گردد بررسی ، مسدود ، پلمب، مهر و امضاء می شود و لیستهای مذکور جزء اسناد و مدارک تحصیلی محسوب شده و لازم است به طور دائم نگهداری شوند.
ماده 6– نمرات قبولی دانش آموزانی که کلیهدروس مربوط به یک پایه را ( برابر مفاد ماده 24 این آئین نامه) با موفقیت گذرانده اند پس از کنترل و مطابقت با لیست ریز نمرات دبیران، در دفتر امتحانات پلمپ شده ثبت و با امضاء مدیر و مهر دبیرستان تایید می گردد.
تبصره 1– در هر یک از مواد درسی نمرات میان نیم سال با ضریب یک و نمرات پایان نیم سال با ضریب دو و جمع آنها در ستتونهای مربوط ثبت می شود.
تبصره 2– دفتر امتحانات حداکثر تا 2 ماه پس از امتحانات پایان هر نیم سال به وسیله نماینده ای که ازسوی اداره آموزش و پرورش تعیین می گردد، بررسی ، مسدود و با مهر و امضاء تایید می شود.
ماده 7– معدل هر نیم سال دانش آموز از مجموع نمرات میان نیم سال با ضریب یک و پایان نیم سال با ضریب دو تمام دروس آن نیم سال ، تقسیم بر 2 برابر تعداد دروس انتخابی وی بدست می آید.
ماده 8– اوراق امتحانی پایان نیم سال ، به مدت یک سال در دبیرستان نگهداری می شود و سپس برابر مقررات امحاء می گردد ، ولی دفاتر امتحانی جزء اسناد و مدارک تحصیلی محسوب شده و لازم است بطور دائم نگهداری شوند.
ماده 9– دانش آموزانی کهبه هر دلیل شرایط ادامه تحصیل در دبیرستان بزرگسالات را از دست بدهند و یا تمایل به ادامه تحصیل در این گونه مدارس را نداشته باشند، مواد درسی قبول شده آنان ( برابر مفاد ماده 24 این آئین نامه) با مواد درسی در هر یک از پایه های دوره متوسطه نظری برابر جدول دروس تطبیق می شود، در صورتی که مجموعه دروس یک یا چند پایه را با موفقیت گذرانیده باشند، کارنامه یا کارنامه های قبولی در پایه استحقاقی برای آنان صادر می شود.
ماده 10– ترک تحصیل کنندگان از این گونه مدارس، چنانچه مجدداً متقاضی ادامه تحصیل بوده و شرایط ثبت نام را دارا باشند برابر مدرک قبولی با آنان رفتار می گردد.
تبصره– چنانچه بیشتر از یک سال تحصیلی (دو نیم سال ) ازترک تحصیل این گونه افراد نگذشته باشد، دروسی را که در پایه تحصیلی بالاتر با موفقیت گذرانده اند نیز مورد قبول خواهد بود.
ماده 11– برنامه های درسی این گونه مدارس مطابق برنامه های مصوب هر پایه تحصیلی در مدارس عادی است لیکن تعداد ساعات تدریس هر ماده درسی در هفته در هر نیم سال 2 برابر و در دوره تابستانی4 برابر ساعات هفتگی مدارس عادی خواهد بود.
تبصره 1– دانش آموزان مدارس بزرگسالان از گذراندن دروس طرح کاد، ورزش و بخش عملی آموزش آمادگی دفاعی معاف میباشند.
تبصره 2– دروسی که دارای دو بخش هستند(کتبی ، عملی و یا کتبی ، شفاهی ) مجموعا دارای یک نمره می باشند.
تفسیر -به هیچ وجه ناظر بر دروس ادبیات فارسی، زبان خارجه، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و کارهای آزمایشگاهی و نیز درس عربی رشته ادبیات و علوم انسانی در کلیه پایهها و عربی پایه چهارم در کلیه رشته ها نیست.
دروس ادبیات فارسی، زبان خارجه و عربی شامل دو قسمت است و هر قسمت در کارنامه و دفتر امتحانات دارای یک عنوان و نمره مستقل میباشد و دروس شیمی، زیستشناسی، فیزیک و کارهای آزمایشگاهی نیز هر کدام دارای یک عنوان و نمره جداگانه است.
نظر به اینکه تاکنون برابر بخشنامه شماره 15 /327 مورخ 22 /8 /1370 دفتر آموزش متوسطه و برخلاف مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش عمل شده است. اجازه داده میشود، اداره کل امتحانات نسبت به ثبت و ضبط لیستهای مربوطه و اعلام نتیجه دانش آموزان به همان ترتیب اقدام نماید و از سال تحصیل جاری (75-74) برابر مفاد ماده 11 آئین نامه امتحانات مصوب شورای عالی آموزش و پرورش و تفسیر فوق اقدام گردد.
ماده 12– دفتر آموزش متوسطه موظف است نمونه فرم لیست ریز نمرات دبیران، کارنامه تحصیلی دانش آموز و دفترامتحانات را تهیه و تنظیم نموده و به ادارات کل ارسال نماید.
ماده 13– در هر نیم سال به دانش آموزان بر اساس رفتار ، اخلاق ، رعایت موازین اسلامی، رعایت اصول بهداشت و نظافت شخصی ، کیفیت حضور و غیاب و رعایت مقررات آموزشگاه با استفاده از نظرات دبیرا نمره ای به عنوان نمره انضباط توسط مدیر و معاون یا معاونین تعیین و در لیست مربوط ثبت و با امضای مدیر به دفتر دبیرستان تحویل می گردد.
تبصره 1– نمره انضباط با ضریب یک در ستون میان نیم سال و با ضریب دو در ستون پایان نیم سال منظور و مانند سایر دروس در احتساب معدل هر نیم سال اعمال می گردد.
تبصره 2– در هنگام ثبت نمرات قبولی یک پایه تحصیلی در دفتر امتحانات میانگین نمرات انضباط دو نیم سال گذشته به عنوان نمره انضباط آن پایه منظور و در محاسبه معدل کل لحاظ می گردد.
ماده 14– برای دارندگان نقص عضو موثر در امتحانات کتبی ، شفاهی و عملی و همچنین دانش آموزانی که قبل و یا در حین برگزاری امتحانات دچار سانحه می شوند، مدیر دبیرستان یا رئیس هیئت ممتحنه حوزه اجرا با اطلاع اداره آموزش و پرورش متبوع تسهیلاتی متناسب با وضع دانش آموز فراهم می نماید و در صورت لزوم از امتحانات بخش عملی دروسی که از نظر جسمی قادر به انجام آن نمی باشند، معاف می گردند در این صورت نمره بخش کتبی یا شفاهی ملاک عمل خواهد بود . در این حالت صورت جلسه ای با امضاء مدیر و دو نفر از دبیران دبیرستان (امتحانات داخلی) یا رئیس هیئت ممتحنه حوزه اجرا و دو نفر از اعضاء آن هیئت (امتحانات نهایی) تنظیم می شود و تسهیلات انجام شده مستند به این ماده را توضیح می دهند. موضوع باید در ستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی این قبیل دانش اموزان درج شود.
ماده 15– امتحانات درس «دین و اخلاق» اقلیتهای دینی مندرج در قانون اساسی برابر دستورالعملهای خاص وزارت آموزش و پرورش انجام می شود. این دسته از دانش آموزان در صورت تمایل می توانند به جای امتحان درس «دین و اخلاق» خاص دانش آموزان اقلیتها، همراه سایر دانش آموزان در امتحانات این درس شرکت نمایند.
ماده 16– دانش آموزی که به علل موجه در بعضی یا تمام دروس نمه رمیان نیم سال نداشته باشد نمره امتحانی پایان نیم سال وی به جای نمره امتحان میان نیم سال آن درس یا دروس (بدون ضریب) منظور می شود.
ماده 17– غیبت غیر موجه بیش از 15 /3 ساعات مقرر در هر درس موجب محرومیت دانش آموز از شرکت در جلسه امتحانی آن درس خواهد شد و نمره امتحانی پایان نیم سال وی در آن درس صفر محسوب می شود. د رچنین مواردی بایدکلمه محروم به جای نمره آن درس در لیست ریز نمرات دبیران درج شود لیکن در محاسبه جمع نمرات و معدل نیم سال کلمه محروم به منزله صفر خواهد بود.
ماده 18– تشخیص غیبت موجه بر اساس دلایل و مدارک ارائه شده از سوی دانش آموز در پایه های داخلی با مدیر دبیرستان و در امتحانات نهائی با رئیس هیئت ممتحنه حوزه اجرا است.
ماده 19– داوطلبان آزاد و دانش آموزانی که دارای کارنامه مردودی بوده و به مدارس بزرگسالان وارد می شوند در صورتی که بیش از یک سال تحصیلی از زمان مردودی انها نگذشته باشد از گزراندن دروسی که در آخرین کارنامه مردودی طبق آئین نامه ذیربط نمره قبولی کسب کرده اند، معاف می باشند.
تبصره – نمرات پذیرفته شده خرداد، شهریور و دی ماه این قبیل دانش آموزان ، در هنگام صدور کارنامه پایه و درج در دفتر امتحانات، با ضریب دو برای پایان نیم سال و بدون ضریب برای میان نیم سال ثبت و محاسبه می گردد.
ماده 20– نمره امتحانی هر درس بدون ضریب از صفر تا بیست می باشد.
ماده 21– چنانچه معدل دانش آموزی در یک نیم سال کمتر از 10 باشد آن دانش آموز در آن نیم سال مشروط شناخته می شود.
ماده 22– دانش آموزان دبیرستان بزرگسالان در طول دوره متوسطه می توانند حداکثر 2 نیم سال متوالی یا سه نیم سال متناوب مشروط شوند.
تبصره– دانش آموزانی که با مدرک قبولی پایه دوم یا سوم متوسطه وارد این گونه مدارس می شوند می توانند حداکثر 2 نیم سال متوالی یا متناوب مشروط شوند.
ماده 23– در صورتی که دانش آموزی بیش از حد مجاز مشروط شود از ادامه تحصیل در این گونه مدارس محروم خواهد شد و مراتب با استناد به این ماده درستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی داشن آموز درج شده و به تایید مدیر دبیرستان می رسد.
تبصره– دانش آموزان مشمول این ماده در صورتی که برای اتمام یک پایه تحصیلی حداکثر دردو ماده درسی فاقد نمره قبولی باشند درصورت تصویب شوائی مرکب از مدیر ، معاون و مدیر دروس و سه نفر از نمایندگان دبیران منحصراً می توانند در نیم سال بعدی، آن ماده یا مواد درسی را انتخاب نمایند و در صورت کسب شرایط قبولی آن پیاه تحصیلی را به اتمام برسانند.
فصل سوم : امتحانات داخلی و شرایط قبولی
ماده 24– دانش آموزی در امتحانات هر یک از دروس انتخابی در هر نیم سال قبول شناخته می شود که دارای شرایط ذیل باشد:
الف – نمره امتحان پایان نیم سال او با ضریب دو کمتر از بیست نباشد.
ب – جمع نمرات میان نیم سال (بدون ضریب) و پایان نیم سال ( با ضریب دو) کمتر ازسی نباشد.
ماده 25– مهلت اعتراض به نمرات امتحانی 3 روز پس از اعلام نتیجه امتحانات می باشد.مدیر دبیرستان موظف است اوراق امتحانی معترضان را جهت تجدید نظر دراختیار دبیر مربوط و یک نفر دیگر از دبیران همان درس قرار دهد. چنانچه نفر دوم درهمان رشته در آن دبیرستان نباشد از دبیران سایر دبیرستانها دعوت به عمل میآید، نمره ورقه تجدید نظر شده زیر نظر مدیر دبیرستان و امضائ دبیر مربوط و دبیر تجدید نظر کننده ، تعیین می شود، و درصورت اختلاف نظر، نظر دبیر سوم واجد شرط تعیین کننده ، قطعی و لازم الاجراء است. مدیر دبیرستان موظف است نتیجه اعتراضات را حداکثر 5 روزپس از پایان موعد اعتراضات به دانش آموزان اعلام نماید.
ماده 26– چنانچه دانش آموزی در یک یا چند درس شرایط قبولی را احراز ننماید ملزم است مجدداً درس یا دروس مذکور را درنیم سالهای بعدی با رعایت سایر شرایط انتخاب نماید.
ماده 27– اگر دانشاموزی به علت غیبت موجه در امتحان پایان نیم سال یا دوره تابستانی در یک یا چند درس شرکت نکند آن درس یا دروس از درسهای انتخابی وی حذف می شود، برگزاری امتحان برای این گونه دانش آموزان با موافقت مدیر مدرسه و معلم درس مربوط حداکثر تا 10 روز بعد از امتحان بلامانع است.
ماده 28– چنانچه دانش آموزی در امتحان پایان نیم سالدرسی ، غیبت غیر موجه داشته باشد نمره آن درس صفر محسوب می شود و در چنین موردی کلمه غایب را به جای نمره درس مورد نظر قید نموده لیکن در محاسبه جمع نمرات و معدل نیم سال کلمه غایب به منزله صفر خواهد بود.
ماده 29– معدل کل هر پایه تحصیلی دانش آموز ازمجموع نمرات میان نیم سال با بضریب یک و پایان نیم سال با ضریب دو تمام دروس تقسیم بر 3 برابر تعداد دروس پایه مربوط بدست می آید.
فصل چهارم : امتحانات نهائی و شرایط قبولی
ماده 30– امتحان پایان هر نیم سال دروس پایه چهارم به عنوان امتحان نهائی سراسری مطابق برنامه اعلام شده و سئوالات طرح شده از سوی اداره کل امتحانات و زیر نظر اداره کل آموزش و پرورش استان توسط هیئت ممتحنه ای که از طرف اداره آموزش و پرورش محل تعیین می شود، انجام خواهد شد.
ماده 31– دانش آموزان پایه چهارم در پایان هر نیم سال ودوره تابستان د ر امتحان نهائی درس یا دروسی که درآن نیم سال انتخاب کرده اند شرکت می نمایند.
ماده 32– مدیر دبیرستان موظف است فهرست مشخصات دانش آموزان شرکت کننده در امتحانات نهائی را با قید معدل نمره انضباط، نوعزبان خارجه، نمرات میان نیم سال و نیز نمرات دروس شفاهی و عملی مطابق فرمهای نمونه ای که از سوی اداره کل امتحانات تهیه و ارسال می گردد حداکثر تا یک هفته قبل از شروع امتحانات نهایی به اداره آموزش و پرورش متبوع تحویل نماید.
ماده 33– غیبت موجه دانش آموز در امتحانات نهایی هر ماده ی درسی موجب حذف آن درس می گردد و غیبت غیر موجه به منزله نمره صفر در امتحان آن ماده درسی محسوب می شود.
ماده 34– چنانچه دانش آموزی در امتحانات نهائی پایه چهارم در یک یا چند درس موفق به کسب حداقل نمره قبولی نشود، می تواند حداکثر در سه نوبت دیگر با رعایت سایر مقررات این ائین نامه انتخاب درس کرده و در امتحانات نهائی آن درس یا دروس شرکت کند.
ماده 35– نتایج امتحانات نهایی پایه چهارم به وسیله حوزه تصحیح تعیین و از طریق دبیرستان مربوط اعلام می شود.
ماده 36– دانش آموزان معترض به نتیجه امتحانات می توانند اعتراض خود را حداکثر پنج روز پس از اعلام نتیجه امتحانات کتباً به دبیرستان تسلیم نمایند و حداکثر پس از یک هفته از آن طریق جواب دریافت دارند.
تبصره– نمرات دروس عملی و شفاهی اعلام شده قطعی است و قابل اعتراض و تجدید نظر نمی باشد.
ماده 37– پس از برگزاری امتحانات نهائی در هر نیم سال ، دانش آموزی در هر ماده درسی قبول شناخته می شود که :
الف – نمره امتحان نهائی (پایان نیم سال) با ضریب 2 کمتر از بیست نباشد.
ب – جمع نمرات میان سال( با ضریب یک) و پایان نیم سال (با ضریب 2) کمتر از سی نباشد.
ماده 38– چنانچه پس زا پایان امتحانات نهائی کلیه دروس پایه چهارم متوسطه ، دانش آموزی با معدل کل 10 و بیش از آن در یک درس یا با معدل کل 12 و بیش از آن در دو درس شرایط ماده 37 را احراز ننماید و نمره امتحان پایان نیم سال اوبدون ضریب بین 7تا 10 باشد ، قبول شناخته می شود.
ماده 39– معدل کل عبارت است از جممع نمرات امتحانات نهائی تمام دروس پایه چهارم متوسطه (اعم از کتبی وشفاهی ) تقسیم بر تعداد آنها.
تبصره 1– در صورتی که دانش آموزی برخی ازمواد درسی را بیش از یک بار انتخاب نموده باشد ، نمره ی امتحانی آخرین نوبت آن ماده درسی درمحاسبه معدل کل منظور میگردد.
تبصره 2– نمره انضباط در معدل کل محاسبه نمی شود ولی درگواهینامه پایان دوره متوسطه معدل نمره انضباط ثبت می گردد.
ماده 40– امتحانات نهائی پایه چهارم در سه نوبت پایان نیم سال اول ، پایان نیم سال دوم وپایان دوره تابستانی هر سال برگزار می شود.
ماده 41– به دانش آموزانی که دورس امتحانات نهائی را با موفقیت بگذرانند وشرایط قبولی پایه های قبلی را نیز احراز کرده باشند، گواهینامه پایان تحصیلات دوره متوسطه (دیپلم) برابر با نمونه مصوب اعطاء می گردد.
ماده 42– با متخلفیندر امتحانات داخلی و نهائی دوره متوسطه بزرگسالان طبق آئین نامه تخلفات مصوب شورای عالی آموزش وپرورش رفتار می گردد.
ماده 43 (اصلاحی 24/09/1373)ـ دانشآموزانی که براساس مفاد این آئین نامه در نظام آموزش بزرگسالان موفق به اخذ دیپلم متوسطه نشده باشند، میتوانند با رعایت مقررات به عنوان داوطلب آزاد در امتحانات آن دسته از دروس، که در نظام بزرگسالان در آنها موفقیت حاصل نکردهاند، شرکت نمایند. شرط قبولی در این دورس کسب نمره بیست با ضریب دو میباشد.
ضمناً این گونه افراد میتوانند از تسهیلات مندرج در ماده 38 این آئین نامه نیز استفاده نمایند.
ماده 44– امتحانات داوطلبان آزاد( متفرقه) دوره دبیرستانهای بزرگسالان درصورت صدور مجوز از سوی وزارت آموزش و پرورش بر اساس مفاد این آئین نامه و دستورالعملهای مربوط و با رعایت مقررات زیر انجام می گیرد.
الف – مواد و تبصره هایی از این آئین نامه که ناظر بر تحصیلات ضمن سال دانش آموزان است شامل داوطلبان آزاد نخواهدشد.
ب – نمره انظباط برای داوطلبان آزاد منظور نمی گردد.
ج – برای داوطلبان آزاد که درامتحانات نهائی پایه چهارم قبول میشوند کارنامه قبولی صادر خواهد شد.
ماده 45– ثبت نام مجدد ازدانش آموزان در همان دروسی که قبول شده اند به هیچ عنوان مجاز نمی باشد.
منبع سایت صلح