اکثریت وزرای عضو شورای عالی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۹ /۷ /۱۳۷۳ با توجه به اختیار تفویضی هیأت وزیران (موضوع تصویب نامه شماره.۱۶۶۳۲ /ت۳۰ هـ مورخ ۱۳ /۲ /۱۳۷۳) به استناد بند (د) ماده (۴) قانون “چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران” ـ مصوب ۱۳۷۲ ـ و با عنایت به تایید مقام معظم فرماندهی کل قوا، آیین نامه چگونگی اداره اماکن عمومی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران را به شرح زیر تصویب نمودند:
آیین نامه چگونگی اداره اماکن عمومی مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1373,07,09
ماده ۱ ـ اداره اماکن عمومی منطقه ویژه انتظامی منطقه آزاد در اجرای وظایف محول، نظارت و اجرای مقررات مربوط به اماکن عمومی منطقه آزاد را بر اساس این آیین نامه بر عهده دارد.
ماده ۲ ـ اماکن و مؤسسات موضوع این آیین نامه به شرح زیر است:
۱ ـ هتل ها، ۲ ـ مسافرخانه ها، ۳ ـ رستوران ها، ۴ ـ پانسیون ها، ۵ ـ سلف سرویس ها، ۶ ـ قهوه خانه ها، ۷ ـ اغذیه فروشی ها، ۸ ـ چلوکبابی ها، ۹ ـ بوفه سینماها و تئاترها، ۱۰ ـ کافه تریاها، ۱۱ ـ کافه قنادی ها، ۱۲ ـ آرایشگاه ها، ۱۳ ـ آموزشگاه های رانندگی، ۱۴ ـ فروشگاه های جراید و نشریات داخلی و خارجی،۱۵ ـ موسسات بارکشی شهری، ۱۶ ـ عکاسی ها، ۱۷ ـ فروشگاه های اتومبیل، ۱۸ ـ موسسات تبلیغاتی و تولید کنندگان فیلم های تبلیغاتی، ۱۹ ـ تعمیرگاه های اتومبیل و اتوسرویس ها، ۲۰ ـ پارکینگ ها، ۲۱ ـ موسسات توریستی و کرایه دهی اتومبیل ها (آژانس ها)، ۲۲ ـ بنگاه های مسافری، ۲۳ ـ کتاب فروشی ها، ۲۴ ـ بنگاه های معاملاتی، ۲۵ ـ کارگاه های تعویض روغن و پنچرگیری و لاستیک، ۲۶ ـ مؤسسات تاکسی بار، ۲۷ ـ کلیشه و گراورسازی ها، ۲۸ ـ فروشگاه های لوازم یدکی اتومبیل، ۲۹ ـ چایخانه ها، ۳۰ ـ سمساری و امانت فروشی ها، ۳۱ ـ تالارهای پذیرایی، ۳۲ ـ محل فروش اشیای عتیقه و مصنوعات دستی، ۳۳ ـ سوپرمارکت ها و محل عرضه مواد پروتئینی، ۳۴ ـ اوزالید و فتوکپی، ۳۵ ـ خیاطان و فروشندگان لباس، پوشاک و بوتیک ها، ۳۶ ـ موسسات کرایه جراثقال های ثابت بندری و متحرک، ۳۷ ـ شرکت های خصوصی، ۳۸ ـ مهد کودک ها، ۳۹ ـ چلوخورشتی ها، ۴۰ ـ طباخی ها، ۴۱ ـ تعمیرگاه های موتورسیکلت و دوچرخه، ۴۲ ـ سینماها و تماشاخانه ها، ۴۳ ـ کارگاه های اوراق اتومبیل، ۴۴ ـ کارگاه های نقاشی اتومبیل باربری، ۴۵ ـ استودیوها، ۴۶ ـ طلا و جواهرفروشی ها، ۴۷ ـ موسسات نشر و طبع.
تبصره ـ هر نوع امکنه یا موسسات مشابه دیگر که در آینده دایر شود، بنا به تشخیص سازمان هر منطقه آزاد مشمول مقررات این آیین نامه خواهد بود.
ماده ۳ ـ مرجع صادرکننده پروانه واحدهای صنفی در منطقه آزاد سازمان همان منطقه می باشد که پس از تشکیل پرونده نسبت به موارد مندرج در ماده ۲ از اداره اماکن عمومی منطقه ویژه انتظامی استعلام نظر نموده و پس از تعیین صلاحیت نسبت به صدور پروانه اقدام می کند.
تبصره ـ بررسی صلاحیت فردی اتباع خارجی هنگام صدور مجوز، توسط سازمان انجام خواهد شد.
ماده ۴ ـ اداره اماکن عمومی منطقه موظف است از زمان دریافت تقاضای واحد صنفی ظرف ۱۵ روز امور مربوط به بررسی صلاحیت فردی را انجام و نظریه قطعی را کتباً، به سازمان منطقه آزاد اعلام کند.
ماده ۵ ـ چنانچه صاحبان پروانه اماکن عمومی مندرج در ماده ۲ بخواهند اداره امور داخلی واحد خود را به دیگری واگذار نمایند بایستی فرد مزبور را با ذکر مشخصات برای تعیین صلاحیت فردی به اداره اماکن منطقه ویژه معرفی کنند.
ماده ۶ ـ در صورتی که هر یک از صاحبان امتیاز و یا مدیران اماکن عمومی مندرج در ماده ۲ آیین نامه در مدت اعتبار پروانه از ضوابط و مقررات اداره اماکنعمومی تخلف کند مراتب به مرجع صدور پروانه اعلام خواهد شد تا سازمان با توجه به نوع عمل و بر اساس سیاست ها منطقه آزاد نسبت به لغو موقت یا دایم پروانه اقدام کرده و سایر اقدامات مقتضی را به عمل آورد.
ماده ۷ ـ صاحبان پروانههای اماکن عمومی مندرج در ماده ۲ باید مشخصات کامل کارکنان خود را همراه با مدارک لازم به اداره اماکن عمومی منطقه اعلام کنند.
ماده ۸ ـ کلیه کارکنان و مستخدمان اماکن عمومی مندرج در ماده ۲ بایستی دارای کارت بهداشت از مرجع ذیصلاح باشند.
ماده ۹ ـ صاحبان پروانه ها هتل ها و مسافرخانه ها، پانسیونها و سایر اماکن مشابه موظفند در قبال اموالی که از طرف واردین و مسافرین به مکانهای مزبور، به آنان سپرده می شود رسد کتبی بدهند.
ماده ۱۰ ـ صاحبان پروانه های کلیه اماکن عمومی مکلفند آن دسته از مواد این آیین نامه و اعلامیه های اداره اماکن عمومی منطقه آزاد را که در ارتباط با نوع کار آن مکان می باشد برای واردین در محل مناسب به زبان فارسی و خارجی نصب کنند.
ماده ۱۱ ـ در صورتی که مسافری در اماکن فوت کند صاحب امتیاز یا مدیر موسسه باید بلافاصله مراتب را کتباً با ذکر مشخصات شخص متوفی و شماره اتاق بهاداره اماکن عمومی منطقه آزاد اعلام کند و تا ورود ماموران ذیصلاح انتقال متوفی باید بسته باشد و کسی وارد آن نشود.
ماده ۱۲ ـ به منظور تامین بهداشت محیط منطقه صاحبان پروانه های اماکن عمومی مکلفند در صورتی که مسافر یا مستخدمی مشکوک به دارا بودن امراض واگیر و عفونی از قبیل و با، طاعون، جذام، ایدز و امثال آن باشد، مراقبت را با ذکر مشخصات بیمار به نزدیکترین مرکز بهداشتی منطقه آزاد و اماکن منطقه اطلاع دهند.
ماده ۱۳ ـ صاحبان پروانهها اماکن مسافری و پانسیون ها باید دفتری طبق نمونه اداره اماکن عمومی منطقه آزاد برای ورود و خروج مسافران تهیه و نام و نشانی کامل آنان را در آن دفتر قید نموده و مشخصات و تاریخ ورود و خروج آن را مطابق نمونه اعلامیه ای که از طرف اداره اماکن عمومی منطقه داده می شود تنظیم و اول وقت روز بعد به اداره مذکور تسلیم کنند.
ماده ۱۴ ـ صاحبان پروانه های اماکن عمومی و پانسیون ها مکلفند تابلوی شماره اتاق ها را در محل مناسبی در مدخل امکنه خود نصب نمایند.
ماده ۱۵ ـ صاحبان امتیاز هتل ها و مسافرخانه ها و پانسیون ها موظفند در صورت مراجعه اطفال و اشخاصی که به سن قانون نرسیده و بدون سرپرست هستند و قصد اقامت در امکنه مزبور را دارند بلافاصله مراتب را به امکان عمومی منطقه آزاد اعلام کنند.
ماده ۱۶ ـ پروانه کسانی که مرتکب یکی از موارد زیر شده باشد در انجام آن معاونت یا مشارکت داشته باشند اخذ و به مرجع صدور پروانه ارسال می شود تا نسبت به ابطال موقت یا دایم آن اقدام شود.
الف ـ تشکیل جلسات در محل امکنه عمومی برای مقاصد سوء و خلاف قانون علیه دولت و امنیت کشور.
ب ـ تهیه و فراهم کردن موجبات تسهیل خرید و فورش مواد افیونی و مواد مخدر و استعمال آنها و سایر امور غیر مشروع.
ج ـ طرح ریزی و توطئه برای انجام مقاصد سوء و خلاف قانون مانند سرقت، خرید و فروش و نگهداری اموال مسروقه.
ماده ۱۷ ـ قبول و اسکان اشخاص شرور و بد سابقه در محل امکنه عمومی ممنوع می باشد.
ماده ۱۸ ـ به منظور آسایش عمومی و رعایت حال دیگران ایجاد صداهای ناهنجار و ادای الفاظ رکیک و انجام اعمال زشت و حرکاتی که موجب سلب آسایش دیگران و یا ضرر به اموال عمومی شود ممنوع است و صاحبان پروانه های اماکن عمومی مکلفند مختلف با را به ماموران انتظامی معرفی کنند.
ماده ۱۹ ـ درجه بندی و تعریف هر یک از اماکن عمومی به وسیله سازمان هر منطقه انجام و ابلاغ خواهد شد.
ماده ۲۰ ـ برای امکان عمومی منطقه حتی الامکان باید نام یا مضامین مناسب انتخاب و با زبان فارسی و در صورت لزوم با زبان خارجی در زیر آن روی تابلونوشته شود.
ماده ۲۱ ـ نگهداری و انبار کردن مواد ناریه در اماکن عمومی ممنوع است.
ماده ۲۲ ـ در کلیه اماکن عمومی وسایل مقدماتی آتش نشانی طبق استاندارد آتش نشانی منطقه باید مهیا باشد تا به موقع مورد بهره برداری قرار گیرد.
ماده ۲۳ ـ از تاریخ لازم الاجرا شدن این آیین نامه، کلیه مقررات و ضوابط مغایر با آن ملغی است.
این تصویب نامه در تاریخ ۱۷ /۸ /۱۳۷۳ به تایید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
حسن حبیبی
معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح