آیین نامه حفاظتی تأسیسات و ماشینهای اره چوب بری
مصوب 1373,05,11
قسمت اول تعریف دستگاههای اره چوب بری
اره تسمه ای
اره تسمه ای عبارت از یک نوع ماشین چوب بری است که دارای یک یا چند تسمه فولادی بی انتها بوده و روی یک یا هر دو لبه آنها یک رشته دندانه وجود دارد.
این تسمه فولادی روی دو فلکه سوار شده محور این فلکه ها در یک صفحه افقی یا در یک صفحه قائم و در دو طرف میز کار قرار گرفته است.
1– ماشین اره گرد عبارت از یک یا چند صفحه نازک فولادی گرد که محیط آنها به صورت دندانه های اره درآمده و این صفحات روی محورهای افقی یا عمودی نصب شده و با گردش محور عمل برش چوب انجام می گیرد. طرز قرار گرفتن این محورها می تواند به ترتیب زیر باشد:
الف – محور زیر میزکار قرار گیرد و صفحات اره از شیارهائیکه در سطح میز و در مقابل آنها تعبیه شده بیرون آمده باشد.
ب – بالای میز کار قرار گرفته باشد (در هر حال فاصله بین صفحه اره و میز کار قابل تنظیم است).
ج – محور اره که حرکت دورانی خود را از محور ناقل نیرو اخذ میکند روی بازوئی که دارای حرکت نوسانی است قرار گرفته و عمل برش چوب بوسیله نوسان این بازو انجام میگیرد.
2– اره گرد مضاعف ماشینی است که دارای دو صفحه اره گرد بوده و برای بریدن چوب بطول معین بکار میرود.
3– اره گرد چند تیغه ای ماشینی است که برای بریدن چوب بطولهای معین به کار میرود فاصله تیغه های این اره روی محور بوسیله حلقه های کشوئی که زیر میز قرار گرفته تنظیم شده و بار دادن بوسیله اهرمها- پدالها یا هوای فشرده (که سبب بالا آمدن محور اره میگردد) انجام میشود.
البته شیارهای صفحه روی میز نیز از نظر مطابقت با فواصل صفحات اره قابل تنظیم میباشد.
4– ماشین اره گرد (توفال بر) ماشینی است برای برش دسته های توفال بطولهای مشخص که دارای یک یا دو اره گرد میباشد همچنین شامل بازوهائی است که با حرکت نوسانی خود دسته های توفال را گرفته و عمل باردادن را انجام میدهد.
5– ماشین اره چند تیغه ای نوسانی با مفصلهای فوقانی ماشینی است که برای تنظیم دو انتهای قطعات اره شده و برش آنها بطولهای مشخص بکار میرود این دستگاه دارای دو یا چند صفحه اره گرد سربری است که محور آنها روی بازوئیکه دارای حرکت نوسانی است نصب گردیده و با حرکت نوسانی این بازو که به محور انتقال نیرو تکیه کرده است عمل بار دادن را انجام میدهد.
6– ماشین اره گرد چند تیغه ای راپودبر با محور معلق دستگاهی است که دارای دو یا چند صفحه اره گرد میباشد این صفحات روی محورهای افقی نصب گردیده و خود این محورها روی ستونهای معلق و در یک سطح افقی بالای میز کار سوار شده اند و میز دستگاه بوسیله زنجیرهای مخصوص عمل باردادن را انجام میدهد.
از این ماشین در موارد زیر استفاده میشود:
الف- برای برش پوست درخت و قطعات چوب بطولهای مناسب برای مصارف مختلف.
ب- برای خرد کردن چوب.
7– اره گرد ارابه ای ماشینی است که دارای یک صفحه اره گرد ساده راپودبر که در موقع برش در طول میز ثابت دستگاه حرکت میکند.
8– اره گرد هیزم بری ماشینی است که برای تکیه کردن مازاد چوبهای بریده شده و پوست درخت باندازه های لازم برای مصرف سوخت بکار رفته و دارای دو یا چند اره گرد میباشد که بالای میز دستگاه روی محور نصب شده است.
9– اره گرد نوسانی با مفصلهای فوقانی که بدنه ماشین اره در قسمت بالای میز به محور ناقل حرکت آویزان است و دارای یک صفحه اره گرد ساده میباشد. برای عمل برش این بدنه را به طرف جلو میکشند در این حال صفحه اره در شیاری که روی میز تعبیه شده حرکت کرده و پس از انجام عمل برش با رها کردن دستگاه مجدداً اره گرد در شیار بریده شده چوب بمحل اولیه خود بر میگردد.
10– اره گرد راپودبر با محور مایل شونده ماشینی است که زاویه محور اره نسبت به صفحه میز قابل تغییر بوده و برای برشهای کج و پخ کردن یا درآوردن شیار در عرض چوب بکار میرود.
11– اره گرد راپود بر با میز مایل شونده مخصوص راپودبری ماشینی است که زاویه صفحه میزان نسبت به محور اره قابل تغییره بوده و برای برشهای کج و پخ کردن یا در آوردن شیار در عرض بکار میرود.
12– اره گرد با محور مایل شونده را راست بری ماشینی است که زاویه محور اره نسبت به صفحه میز قابل تغییر بوده و برای برشهای مورب و پخ کردن یا در آوردن شیار در جهت الیاف چوب بکار میرود.
13– اره گرد با میز مایل شونده مخصوص را راست بری ماشینی است که زاویه میز آن نسبت به محور اره قابل تغییر بوده و برای برشهای کج و پخ کردن یا درآوردن شیار در جهت الیاف چوب بکار میرود.
14– اره گرد را راست بر ماشینی است که دارای یک یا چند اره مخصوص برش طولی میباشد طرز کار این دستگاه بدین ترتیب است که چوبها را روی یک میز ثابت شکافدار یا روی یک شاسی متحرک نصب میکنند و تخته های صندوق- توفال- تخته چلیک و چوبهای ته بشکه یا محصولات مشابه را بطول و ضخامت مناسب بوسیله آن برش میدهند.
15– اره گرد مضاعف کنشکافزنی ماشینی است که برای درآوردن شیار بابعاد مختلف بکار رفته و دارای دو صفحه اره گرد است که تیغه های مخصوص متناسب با عرض شیار مورد نظر بین این دو صفحه نصب شده و عمل آن برداشتن قسمت اضافی ما بین دو شیار حاصل از برش تیغه های اره میباشد.
16– اره گرد با تیغه مایل نسبت به محور ماشینی است دارای یک صفحه اره کوچک و ساده را راست بری که با قراردادن گاوه ای بین صفحه اره و تکیه گاه آن روی محور بطور مایل نسبت به محور نصب میشود.
17– اره گرد چند تیغه ای با برش موازی ماشینی است که برای صندوق سازی و برش طولی الوارهای چهارسو و چوبهای خرپا مورد استفاده قرار میگیرد و دارای دو یا چند صفحه اره گرد برای برش طولی میباشد که فاصله تیغه ای آن نسبت به هم قابل تنظیم بوده و عمل بار دادن در آن بطور مکانیکی انجام میگیرد.
18– اره گرد برای تکه کردن چوبهای ته بشکه ماشینی است که دارای یک تیغه اره ساده مخصوص برش طولی بوده و برای بریدن چوبهای ته بشکه مورد استفاده قرار میگیرد بدین طریق که قطعات چوب را بطور عمودی روی میز متحرک دستگاه قرار داده و برای انجام عمل برش آنرا بطرف صفحه می رانند.
19– اره گرد که ارابه یا میزان توسط زانو تغییر مکان میدهد ماشینی است دارای یک صفحه اره گرد ساده برای برش طولی که بمنظور تراشیدن و برداشتن قسمت آسیب دیده چوبهای مخصوص پوشش سقف یا چهارتراش کردن چوب به کار میرود.
قطعات چوب را بطور قائم روی شاسی کوچک و متحرکی قرار میدهند حرکت پیشروی شاسی بوسیله زانو و حرکت گردش بوسیله دست کارگر انجام میگیرد.
20– اره گرد مخصوص برش طولی توفال ماشینی است که دارای یک یا چند صفحه اره گرد مخصوص برش طولی که برای تکه کردن مازاد برش الوارها به عرض و ضخامت مناسب بکار میرود این چوبها بعداً بوسیله دستگاههای دیگر تبدیل به توفال میگردد.
21– ماشین اره توفال بری ماشینی است دارای تعدادی صفحه اره گرد کوچک با فواصل منظم که برای بریدن توفال به ضخامت های مشخص بکار میرود.
22– (اره روکش بری) ماشینی است که برای برش ورقه های نازک روکش چوب که قبلاً تهیه شده بکار میرود.
محور اره دارای حرکت رفت و آمد بوده و در هر پیشروی یک ورقه از روکش را جدا میکند دستگاه اره شامل یک صفحه مدور فلزی میباشد که روی آن حداقل 10 قطعه تیغه اره قوسی شکل نازک نصب شده و محکم کردن این قطعات بر روی صفحه مزبور بوسیله پیچهائی عملی میشود که سر آنها خزینه شده و ایجاد برآمدگی نمیکند.
23– (ماشین اره گرد لبه بر برای هم عرض کردن قطعات توفال) ماشینی است دارای یک یا دو اره گرد برای تنظیم لبه های توفال و هم عرض کردن آنها بکار میرود.
24– (اره گرد افقی مخصوص یکنواخت کردن طول توفالها) ماشینی است که دارای یک یا چند صفحه اره گرد میباشد. این اره ها از یکطرف بوسیله صفحه سپری مخصوص تقویت شده و روی محورهای قائم قرار گرفته اند قطعات چوبی که برای تهیه توفال حاضر شده روی شاسی های چند طبقه که دارای حرکت رفت و آمد طولی یا دورانی میباشد قرار گرفته و قسمت زیر چوب از روی اره ها عبور می کند.
25– (اره گرد قائم مخصوص یکنواخت کردن طول توفالها) ماشینی است که دارای یک تیغه اره گرد ساده میباشد این تیغه روی محور افقی نصب شده و طول چوبهای توفال را که بوسیله میز متحرک هدایت میشود تنظیم میکند.
26– (اره استوانه ای) ماشینی است که برای برش تخته های چلیک بشکه طشتک و سطلهای چوبی بکار رفته و عمل برش در آن بوسیله یک اره چوب بری ساده استوانه ای شکل انجام میگردد که دارای طول کافی برای بریدن چوبهای بابعاد لازم بوده و قاعده انتهائی آن مسدود است و جبهه جلوی آن دارای دندانه هائی است که عمل برش چوب را انجام میدهد. چوب بوسیله میز کار به دهانه اره مذکور رانده میشود و مسیر حرکت آن بر دم اره ممکن است از خارج استوانه یا داخل آن باشد.
27– اره پیش تراش تیغه اره گرد کوچکی است با دندانه های درشت که جلوی قرص اره اصلی قرار گرفته و بوسیله بازوهای قابل تنظیمی هدایت میگردد این تیغه ضمن ایجاد شیار عریض در پوست روئی الوار شن و اجسام خارجی را از پوست خارج کرده و عمل حفاظت اره اصلی را انجام میدهد.
28– اره قابدار (رام) ماشینی است مخصوص برش چوب که دارای یک یا چند تیغه اره بوده و عمل برش با حرکت رفت و آمد قابی که تیغه ها روی آن نصب شده است انجام میگیرد. این تیغه ها بطور قائم روی یک قاب کشیده شده و بطور محکم نصب گردیده است قاب دستگاه در امتداد قائم بدنه ماشین در یک قسمت کشوئی رفت و آمد میکند و عمل برش را ضمن پایین رفتن قاب انجام میدهد. این دستگاه برای برش طول تخته یا برای دو نیم کردن چوبهای چارسو و چوبهای دیگر بکار میرود.
29– اره راپودبر قابدار با حرکت رفت و آمد ماشینی است که برای برش تنه درخت به قطعات کوتاه بکار رفته و دارای یک تیغه راست راپودبر بطول 80 /1 متر یا بیشتر و عرض 25 تا 30 سانتیمتر است و حرکت رفت و آمد آن بطور مکانیکی انجام میشود.
30– اره زنجیری که آنرا اره شمشیری نیز مینامند جهت قطع اشجار است و بوسیله موتور بنزینی یا جریان برق کار میافتد موتور بنزینی اره زنجیری سبک وزن است (در حدود 6 کیلو) و میتوان آنرا بآسانی در دست گرفت. دور موتور اره زنجیری 6000 دور در دقیقه است و بآسانی بکار میافتد. مخزن بنزین و روغن با پیچ و واشر بسهولت باز و بسته میشود حداکثر سرعت زنجیر 3 /13 متر در ثانیه است.
31– ماشین کام بر زنجیری ماشینی است که برای در آوردن (کام) در قطعات چوب بکار رفته و دارای یک سری دنده های اره مجزا میباشد که یکی روی دیگر لولا شده و تشکیل یک حلقه زنجیر را میدهد حرکت زنجیر بوسیله چرخ دنده ایکه با زنجیر اره درگیر است عملی میشود.
ماده 1– گودالها و شیارهائی که در کف کارگاه و نزدیک به ماشین های اره جهت قراردادن وسایل انتقال چوب (ترانسپورتر) یا برای آب روها احداث شده باید بوسیله نرده یا در پوشهای مناسب و مقاوم محفوظ شود.
ماده 2– ماشینهای محرک دستگاه اره چوب بری باید دارای قدرت کافی باشد تا خطر گیر کردن تیغه اره پیش نیاید.
ماده 3– ماشینهای اره باید دارای دستگاهی باشد که بوسیله آن سرعت برش به تناسب سختی یا نرمی چوب قابل تنظیم باشد.
ماده 4– دندانه های اره باید متناسب با جنس چوب و نوع برش باشد.
ماده 5– تیغه اره باید بدون ترک بوده و به بهترین وضعی نگهداری شود و چپ و راست کردن و تیز کردن آن دقیقاً انجام گردد.
نظافت و برداشتن تراشه و خاک اره
ماده 6– کف سالن ها یا ساختمانهایی که در آن اره چوب بری نصب میشود باید همیشه تمیز بوده و حتی الامکان تراشه های چوب و خاک اره را از محل کار دور کنند همچنین بهتر است که دستگاههای ماشین اره بدستگاه مکنده مربوط باشد تا از انتشار گرد و تراکم خاک اره در محل کار جلوگیری شود.
ماده 7– لباس کار باید متناسب با نوع کار بنحوی تهیه شود تا به محور گردان اره یا چرخ دنده و یا قطعات متحرک دیگر گیر نکرده و موجب بروز حادثه نگردد.
ماده 8– متصدی ماشین باید از محل کار خود به کلید قطع و وصل دستگاه بآسانی دسترسی داشته باشد.
ماده 9– اطراف سکوهای محل کار برای کارگرانیکه با دستگاه اره تسمه یا اره گرد (سرپر) کار میکنند باید بوسیله صفحه ای از آهن با حداقل ضخامت 6 میلیمتر یا الوار به ضخامت 5 سانتیمتر یا بتون آرمه بضخامت 20 سانتیمتر حفاظ گذاری شود (حداقل ارتفاع این نوع حفاظها باید 20 /1 متر) باشد.
ماده 10– سکوهای فوق الذکر باید مجهز به اهرمهای فرمان- شستی های فشاری- کلیدهای قطع کننده- کشوها یا وسایل دیگری باشد که در مواقع فوری و ضروری متصدی ماشین اره بتواند بدون ترک کردن محل کار دستگاه را متوقف کند و باید ترتیبی اتخاذ شود که هنگام توقف ماشین دستگاههای فرمان قفل شود.
ارابه حمل تنه در ماشینهای چوب بری
ماده 11– بدنه ارابه مخصوص هدایت چوب در تأسیسات اره تسمه ای یا اره گرد باید از آهن یا فولاد یا الوارهائی ساخته شده باشد که بوسیله کام و زبانه دم چلچله ای یا پیچ و مهره بهم متصل شده و از تخته های پرپوشیده شده باشد تا مانع عبور کارگر از زیر بدنه ارابه گردد.
ماده 12– کف سکوهای محل کار در تأسیسات اره چوب بری نباید لغزنده باشد.
ماده 13– فاصله بین دیوار و میز کار نباید از 45 سانتیمتر کمتر باشد و در صورتی که این فاصله را برای عبور کارگر در نظر گرفته باشند از 90 سانتیمتر کمتر نباشد.
ماده 14– فاصله بین سطح میز کار و سقف کارگاه با اشیاء و وسایلی که بسقف نصب شده نباید کمتر از 2 متر باشد.
ماده 15– فلکه های مربوط به طناب یا کابل یا زنجیر مخصوص کشش ارابه های حمل چوب باید بوسیله جعبه های محکمی که بزمین نصب شده باشد حفاظ گذاری شود.
ماده 16– چرخ دنده های راست یا مخروطی و تسمه ها یا فلکه های اصطکاکی فرمان ارابه حمل چوب را باید بوسیله حفاظهای محکمی محصور کرد.
ماده 17– چرخهای ارابه باید دارای حفاظهائی باشد که فاصله آنها از سطح ریلها حداکثر 6 میلیمتر باشد.
ماده 18– در انتهای مسیر ارابه ها باید مانع محکمی که دارای تامپون فنری یا تامپون با هوای فشرده باشد نصب گردد. این تامپونها باید قدرت متوقف کردن ارابه ها را با حداکثر سرعت بدون ایجاد عکس العمل شدید و خطرناک داشته باشد.
ماده 19– در تمام طول مسیر ارابه ها باید نرده هائی از لوله آهنی یک اینچ (32 میلیمتر) یا چهار تراشهائی بابعاد 10 × 5 سانتیمتر بارتفاع سکوی بارگیری نصب گردد.
ماده 20– مقابل درهائی که در طرفین مسیر عبور ارابه حمل چوب قرار دارند باید نرده های حفاظتی بفاصله حداقل 45 سانتیمتر از ارابه نصب گردد.
ماده 21– در مواردیکه قوه محرک اره ها با ماشین بخار تأمین میشود باید لوله های مخصوص رساندن بخار در نزدیکترین نقطه به ماشین مجهز به شیر قطع کننده ای باشد که عمل آن سریع بوده و موقعی که متصدی اره از دستگاه دور میشود بطور خودکار بخار را ببندد.
غلطکها و میزهای ناقل چوب در تأسیسات چوب بری
ماده 22– فضای آزاد بین غلطکهای دستگاه انتقال چوب یا خمیدگی آخر دستگاه در تأسیسات فوق باید بوسیله روپوشهائی از ورقهای فلزی پر بقطر 6 میلیمتر یا الوارهائی بضخامت 5 سانتیمتر محفوظ گردد و بقسمی روی دستگاه نقاله نصب شود که در موقع حرکت دستگاه تغییر مکان ندهد.
ماده 23– چرخ دنده و زنجیرهای غلطکهای محرک دستگاه یا میز نقاله و تسمه ها و فلکه ها و صفحات اصطکاکی (کلاچ) محرک محورغلطکهای دستگاه نقاله باید از هر طرف به وسیله حفاظهای فلزی یا قطعات الوار محفوظ شده و این حفاظها دارای درهائی باشند که در مواقع ضروری دسترسی بنقاط لازم را مقدور سازد.
ماده 24– جبهه های قائم میز مخصوص بار دادن چوب به دم تیغه اره در تأسیسات چوب بری باید طبق ماده 23 حفاظ گذاری شود مگر اینکه وضع قرار گرفتن غلطکهای نقاله یا بدنه ماشین حفاظت لازم را تأمین کند.
ماده 25– در محلهائی که عبور از روی غلطکها و میزهای نقاله ضروری باشد باید پله یا پلهائی تعبیه گردد که مجهز به نرده حفاظتی باشد.
ماده 26– در تأسیسات چوب بری استفاده از غلطکهای نقاله که دارای گوشه های تیز باشد ممنوع است.
ماده 27– محل استقرار ماشینهای چوب بری ثابت را باید در محل سرپوشیده قرارداد تا هم متصدی کار و هم دستگاه از تأثیرات جوی ایمن بماند.
فصل اول – حفاظ اره های تسمه ای
ماده 28– فلکه ها و شاخه بالا رونده اره تسمه ای در فاصله دو فلکه باید بوسیله محفظه لوله داری از آهن ورق بضخامت حداقل یک میلیمتر یا مصالحی با مقاومت مشابه آن حفاظ گذاری شود.
ماده 29– حفاظ فلکه بالائی اره تسمه ای باید حداقل 10 سانتیمتر بالاتر از طوقه فلکه آن شروع شده و تا پایین ترین نقطه طوقه فلکه ادامه یابد.
ماده 30– حفاظ فلکه پائینی اره تسمه ای باید تا سطح زمین ادامه داشته باشد و طوری ساخته شود تا از ورود اجسام خارجی به زیر فلکه جلوگیری گردد و در صورت لزوم بعنوان محفظه مکنده خاک اره نیز از آن استفاده شود.
ماده 31– شاخه پائین رونده اره تسمه ای باید بین غلطکها یا وسایل هدایت کننده قرار گرفته و در فاصله بین این غلطکها تا حفاظ فلکه بالائی باید حفاظ قابل تنظیمی وجود داشته باشد.
ماده 32– حفاظ ماشین میبایستی بنحوی تهیه شود تا بسهولت و با سرعت بتوان آنرا باز و مجدداً بست.
ماده 33– اره های تسمه ای باید دارای وسیله تنظیم کننده خودکاری باشد تا کشش تیغه اره را تنظیم کرده و از شل و سفت شدن غیر عادی آن در حین کار جلوگیری کند.
ماده 34– اگر وضع کار طوری باشد که متصدی دستگاه اره چوب بری در حین کار در فاصله ای کمتر از 75 سانتیمتر از غلطکهای باردهنده چوب قرار گیرد باید این غلطکها را با حفاظهای فلزی ضخیم نیم استوانه ای پوشاند این حفاظها باید بر حسب ابعاد قطعات کار قابل تنظیم بوده و به علاوه به بدنه ماشین متصل شده باشد.
ماده 35– سرعت دورانی فلکه های مربوط به تسمه اره نباید از حد مجاز تجاوز کند.
ماده 36– در موقع سوار کردن یا برداشتن تسمه اره باید آنرا دقیقاً مورد معاینه قرارداد تا ترک یا عیب دیگری نداشته باشد.
ماده 37– برداشتن تسمه از روی فلکه و همچنین جمع کردن قطعات شکسته تسمه قبل از توقف کامل ماشین ممنوع است.
ماده 38– از بکار بردن تسمه های معیوب یا ترک دار قبل از مرمت کامل باید خودداری کرد.
ماده 39– ضخامت طوقه فلکه های دستگاههای اره تسمه ای در قسمتی که فشار نوار اره موثر است باید حداقل 16 میلیمتر باشد.
ماده 40– سرعت خطی فلکه های دستگاه اره تسمه ای نباید از 45 متر در ثانیه تجاوز کند مگر در صورتی که:
الف- فلکه ها برای سرعت معین و با ضریب اطمینان لااقل 10 محاسبه و ساخته شده باشد.
ب- فلکه ها برای سرعت معینی دقیقاً متعادل شده باشد.
ج- حداکثر سرعت مجاز آن توسط سازنده روی فلکه و بدنه دستگاه ثبت شده باشد.
ماده 41– وزنه های تعادلی تلسکوپی در دستگاههای اره تسمه ای باید در تمام مسیر خود حفاظ گذاری شده باشد.
ماده 42– ناف و بازوها و طوقه فلکه های دستگاه اره تسمه ای همچنین پیچ ها و پرچهای آن باید حداقل ماهی یکمرتبه بازرسی شده با زدن ضربه فلکه های ترک دار و معیوب مشخص و از کار خارج شوند.
ماده 43– هنگام اره کردن تنه درخت و تیرهای گرد باید وسایلی بکار برده شود تا آنها را متعادل نگاهداشته مانع چرخیدن آن گردد.
ماده 44– اگر قطعه کار طویل باشد باید تکیه گاهی برای آن فراهم و یا آنرا با دستگاه نقاله بسمت دستگاه اره هدایت کرد.
ماده 45– دندانه های اره تسمه ای باید تیز و برنده باشد.
ماده 46– دستگاه اره گرد چوب بری باید طوری نصب شده باشد که در حین کار تغییر محل نداده و ایجاد لرزش نکند.
ماده 47– ارتفاع میز اره های گرد چوب بری باید بین 85 و 90 سانتیمتر باشد.
ماده 48– اره های گرد چوب بری دارای حفاظهائی طبق شرایط زیر باشد مگر در موارد خاص که اصولاً احتیاج به حفاظ نباشد:
الف – حفاظ تیغه اره قابل تنظیم باشد و طوری تیغه را بپوشاند که هنگام کار دندانه های آن در دسترس نباشد.
ب – سطوح جانبی حفاظ تا حد امکان به صفحه اره نزدیک باشد.
ج – حتی المقدور نزدیک بمحل برش سوار شود.
د – روی سطح جانبی حفاظ علامتی رسمی شود که وضع تیغه اره را در زیر محفظه آن مشخص کند.
هـ – جنس حفاظ باید از مصالح نرم انتخاب شود یا پوشش داخل آن از فلز نرم باشد تا اگر به صفحه اره برخورد کند باعث شکستن دندانه آن نشود.
و – حفاظ باید اصولاً طوری ساخته شود که متصدی دستگاه از خطر تماس با دندانه های اره و پرتاب شدن خرده چوب با دندانه های شکسته اره محفوظ بماند.
ماده 49– قسمتی از صفحه اره گرد که زیر میز دستگاه قراردارد باید حفاظ گذاری شود ممکن است این حفاظ قسمتی از دستگاه مکنده خاک اره را نیز تشکیل دهد.
ماده 50– تیغه جداکننده که در قسمت عقب صفحه اره گرد قرار میگیرد باید دارای شرایط زیر باشد:
الف – از شیاری که اره در چوب ایجاد میکند کمی نازکتر و از صفحه اره کمی ضخیم تر باشد.
ب – پهنای آن در سطح میز کمتر از 15 سانتیمتر نباشد.
ج – ارتفاع آن از سطح میز باید بقدر 2 تا 5 میلیمتر کمتر از ارتفاع صفحه اره باشد.
د – بطور محکم در قسمت عقب و در یک سطح یا صفحه اره نصب شود و فاصله آن با دندهانه های اره حتی المقدور کم بوده و در هیچ حالتی از 3 میلیمتر تجاوز نکند.
ماده 51– انحنای تیغه های جداکننده باید بموازات انحنای صفحه اره گرد باشد.
ماده 52– در اره های گرد مخصوص برش توی الوارهای نازک میتوان تیغه های جداکننده را ضخیم تر از مورد مذکور در ماده 50 انتخاب کرد.
ماده 53– حداکثر سرعت اره های گرد نباید از میزانی که سازنده آن تعیین کرده تجاوز کند.
ماده 54– وزنه های تعادلی مخصوص بار دادن در اره های گرد باید در محفظه های ثابت قرار گیرد.
ماده 55– تنظیم حفاظها یا وسایل هدایت کننده چوب هنگام کار کردن اره ممنوعست.
ماده 56– صفحه اره گرد چوب بری باید کاملاً تیز بوده و سوار کردن روی دستگاه و نگهداری آن به خوبی و با دقت انجام شود. همچنین در فواصل معین مورد بازدید و آزمایش قرار گیرد و در صورت مشاهده عیب و نقص اقدام به پیاده کردن و اصلاح یا تعویض آن بشود.
ماده 57– انتهای ترکهای صفحه اره گرد را برای جلوگیری از ادامه ترک نباید سوراخ کرد همچنین صفحات ترک دار را در موردیکه تعمیر صحیح و دقیق نشده باشد نباید مورد استفاده قرارداد.
ماده 58– متصدی دستگاه اره گرد در موقع کار نباید مقابل تیغه اره قرار گیرد.
ماده 59– دستگاههای اره گرد که برای راپودبری و راست بری بکار میرود باید طبق مقررات مواد 101 تا 108 این آئین نامه مربوط به اره های مخصوص را راست بر حفاظ گذاری شود.
ماده 60– صفحه اره های گرد ساده و قسمت فوقانی صفحات اره در ماشینهای اره مضاعف باید دارای حفاظهای قابل تنظیم باشد.
ماده 61– قسمت فوقانی اره گرد باید با کلاهک حفاظتی پوشیده شده باشد این کلاهک بوسیله یک پیچ بانتهای فوقانی تیغه فلزی شکافدار طوری متصل شود که بتوان کلاهک را به حالت عمودی یا افقی تغییر وضعیت داد. بزرگی و کوچکی کلاهک باید با بزرگی و کوچکی صفحه اره متناسب باشد.
ماده 62– اره گرد مضاعف باید دارای صفحه فلزی مشبک یا وسیله دیگری باشد که متصدی دستگاه را از خطر اصابت خرده چوبهای حاصل از کار اره محفوظ نگاهدارد.
ماده 63– فاصله افقی بین نوک دندانه های تیغه اره گرد مضاعف و نزدیکترین ستون روی میز دستگاه باید بقدر 25 میلیمتر بیشتر از فاصله عمودی بین آهنهای سپری صفحات بالا و پائین اره باشد تا امکان سقوط یا گیر کردن قطعه چوب بین صفحه ها و مانع دیگری را از بین ببرد.
ماده 64– روی میز دستگاه اره گرد باید گونیا یا تکیه گاهی برای هدایت الوار نصب شود.
ماده 65– دسته مخصوص بار دادن قطعه کار ابزاری است که باید دائم در دسترس کارگر باشد تا با اتکای فرورفتگی در انتهای قدامی آن بانتهای خلفی قطعه کار بتوان آنرا بسمت اره جلوراند.
ماده 66– برای تنظیم قسمت هدایت کننده الوار در اره های گرد نباید از آچار یا ابزار دیگری استفاده کرد و این تنظیم باید بوسیله دست انجام گیرد.
ماده 67– تیغه جداکننده دستگاههای اره گرد باید بنحوی باشد که بطور موثر عمل خود را انجام دهد.
حفاظ دستگاههای اره گرد مخصوص برش طولی الوار
ماده 68– دستگاههای اره گرد مخصوص برش طولی الوار باید طبق مواد 60 و 64 تا 66 (مربوط به دستگاههای اره گرد) ساخته شده باشد.
ماده 69– غلطکهای باردهنده که در اره های گرد مخصوص برش طولی چوب را به دم تیغه میرساند باید طبق مواد 22 تا 26 حفاظ گذاری شود.
حفاظ دستگاه پیش تراش برای پاک کردن مسیر اره
ماده 70– دستگاه پیش تراش باید دارای وسائل حفاظتی زیر باشد:
الف- یک محفظه که بطور کامل صفحه دستگاه را بپوشاند و متصدی اره را در مقابل پرتاب خرده یا چوب یا سنگریزه محافظت کند. ضمناً ممکن است از این محفظه برای مکیدن ذرات غبار نیز استفاده کرد.
ب- یک وزنه تعادلی برای بالابردن دستگاه فوق در پایان کار.
ماده 71– اره های گرد راپودبر (باستثناء اره های گردیکه تیغه آنها در قسمت بالای میز نصب شده و اره های نوسانی با مفصلهای فوقانی) باید طبق مواد 50 و 51 و 52 دارای تیغه های جداکننده باشد.
ماده 72– ماشین های اره گرد راپودبر که میزان با فشار دست بطرف تیغه اره رانده میشود باید دارای میز کشوئی باشد که در حین عمل برش چوب را محکم نگهداشته و با رعایت حفاظت کامل آنرا بقطعات کوچک تقسیم کند.
حفاظ اره های گرد مضاعف راپودبر برای برش بطولهای مساوی
ماده 73– صفحات اره های گرد مضاعف برای برش چوب بطولهای مساوی باید حتی الامکان در قسمت بالا و عقب حفاظ گذاری شده و در مواردیکه محور اره فقط دارای یک یاتاقان باشد باید بهمین طریق قسمت خارجی آن تا پائین ترین نقطه در محفظه ای قرار گیرد.
ماده 74– میز باردهنده در اره های گرد مضاعف برای برش به طولهای مساوی باید دارای فنرها یا وزنه های تعادلی باشد تا موقع اتمام برش چوب بحالت اولیه خود یعنی دور از تیغه اره برگردد.
حفاظ اره های گرد راپودبر با تیغه های باردهنده
ماده 75– اره های گرد راپودبر با تیغه های باردهنده باید دارای حفاظهای محکمی باشد که از شبکه سیمی ضخیم یا تخته هائی با حداقل ضخامت 5 سانتیمتر ساخته شده و در قسمت جلوی راه ها نصب شده باشد همچنین باید دارای حفاظ مخصوص باشد تا پائین میز را بپوشاند و در قسمتهای مختلف دریچه های لولاداری داشته باشد تا دسترسی برای روغنکاری و میزان کردن قسمتهای حفاظ گذاری شده را میسر سازد.
ماده 76– تیغه های انتهائی دستگاههای اره گرد راپودبر با تیغه های باردهنده باید از سمت پهلو و پائین بوسیله حفاظهای فلزی یا چوبی که محکم به کف کارگاه نصب شده محصور شود.
ماده 77– اره های گرد راپودبر با تیغه های باردهنده باید دارای موانعی باشد که از بیرون آمدن بیش از حد صفحات اره از سطح میز جلوگیری کند.
ماده 78– پدال فرمان اره های گرد راپودبر با تیغه های باردهنده باید دارای حفاظ رکابی فلزی یا چوبی بوده و محکم به کف کارگاه نصب شده باشد.
ماده 79– در موقع تعمیر یا تنظیم دستگاههای اره گرد راپودبر یا تیغه های بار دهنده باید نکات زیر مراعات گردد:
الف- اگر فرمان دستگاه بوسیله یک یا چند پدال انجام گیرد باید گاوه های حفاظتی زیر کلیه پدال ها قرارداده شود.
ب- چنانچه فرمان بوسیله اهرمهای دستی انجام گیرد این اهرمها باید بوسیله مهارهای مخصوصی محکم شود تا در موقع تعمیر و تنظیم دستگاه حرکت فرمان ممکن نباشد.
حفاظ (اره گرد مخصوص برش دسته های توفال)
ماده 80– اره های گرد ساده یا مضاعف مخصوص برش دسته توفال باید در قسمت تیغه های انتهائی و عقب و بوسیله محفظه فلزی یا چوبی پوشیده شده باشد.
ماده 81– در مواردیکه عمل برش با قسمت زیر صفحه اره انجام گیرد بدنه دستگاه اره گرد مخصوص برش دسته توفال باید طوری ساخته شده باشد که رأس صفحات اره را پوشانده و تا حد امکان از قسمت جلو و عقب تیغه بپائین ادامه داشته باشد.
در مواردیکه برش با قسمت بالای اره انجام گیرد حفاظ باید تا حد امکان بطرف راس و قسمت بالای اره و تیغه های انتهائی و عقب تیغه ها ادامه داشته باشد.
حفاظ اره های گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصلهای فوقانی
ماده 82– دستگاههای اره گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصلهای فوقانی باید در قسمت بالای صفحات اره دارای روپوشهای حفاظتی باشد تا بتوان از آنها بعنوان محفظه مکنده نیز استفاده کرد.
این حفاظها باید تا حد امکان بسمت پائین ادامه داشته باشد و در ضمن مانع عبور چوب از زیر صفحه اره نگردد.
ماده 83– چنانچه دستگاههای اره گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصل فوقانی دارای روپوشهای فوق الذکر نباشد باید از قسمت جلو عقب تیغه دارای حفاظهائی با مشخصات زیر باشد:
الف- جنس حفاظ از تخته بضخامت 75 میلیمتر یا بیشتر بوده و به چوبهای چهار تراش به ابعاد 10 × 10 سانتیمتر بوسیله پیچ و مهره محکم شده باشد.
ب- به کابلها یا زنجیرهائی آویزان بوده یا به بدنه دستگاه اره بطور ثابت نصب شده باشد.
ماده 84– تیغه های انتهائی ماشین های اره گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصل فوقانی باید از اطراف بوسیله حفاظهای مخصوص یا نرده های حفاظتی محفوظ شود.
ماده 85– در جلوی هر تیغه اره در دستگاه اره گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصل فوقانی باید یک نرده کوچک یا یک میله قرارداده شود که حداقل در حدود 60 سانتیمتر از جبهه تیغه اره فاصله داشته و حداکثر 30 سانتیمتر بالای میز قرار گرفته و طوری به سیستم فرمان ترانسپورتر مربوط باشد که اگر فشاری بآن وارد شود بطور خود کار باعث متوقف شدن ترانسپورتر گردد.
حفاظ (اره های گرد راپودبر چند تیغه ای با محور معلق)
ماده 86– اره های گرد راپودبر چند تیغه ای با محور معلق باید طبق مواد 82 تا 85 این آیین نامه راجع به اره های گرد چند تیغه ای نوسانی با مفصلهای فوقانی حفاظ گذاری شود.
ماده 87– اره های گرد راپودبر چند تیغه ای با محور معلق که برای برش بمنظور تهیه خمیر چوب از طریق مکانیکی و خمیر کاغذ بکار میرود باید طبق ماده 83 این آئین نامه حفاظ گذاری شود.
ماده 88– میز برش اره های گرد راپودبر چند تیغه ای با محور معلق مذکور در ماده 87 باید حداقل در ارتفاع (1) متر بالای کف کارگاه یا سکوی کار واقع شده و از اطراف بوسیله نرده های حفاظتی محفوظ گردد.
ماده 89– روپوش حفاظتی اره گرد راپودبر که موقع برش روی میز ثابت تغییر مکان می دهد باید دارای شرایط باشد:
الف- روی محور حاصل اره یا میز برش نصب شده باشد.
ب-در حال کار خلاص کردن صفحه اره را بپوشاند.
ج- در موقعیکه صفحه اره کاملاً بعقب رفته حداقل تا فاصله 5 سانتیمتر جلوی دندانه های اره قرار گرفته باشد.
بندد- پهنای آن باندازه ای باشد که از هر طرف صفحه اره 6 میلیمتر فاصله داشته باشد.
حفاظ (اره های گرد مخصوص تهیه هیزم)
ماده 90– اره های گرد چند تیغه ای که برای تهیه هیزم بکار میرود باید در قسمت بالای صفحه اره دارای موانع حفاظتی با رعایت نکات زیر باشد:
الف- از میز برش حداکثر 15 سانتیمتر فاصله داشته باشد.
ب- اگر از ورق آهن ساخته شده ضخامت آن حداقل 3 میلیمتر باشد.
ج- اگر از چوب ساخته شده باید حداقل 4 سانتیمتر ضخامت داشته باشد.
ماده 91– طول میز باردهنده زنجیردار در اره های گرد تهیه هیزم باید بقدری باشد تا کارگری که چوبها را روی آن قرار میدهد در موقع مرتب کردن قطعات چوب روی زنجیر بار دهنده دستش بصفحه اره اصابت نکند.
حفاظ اره های گرد نوسانی با مفصل فوقانی
ماده 92– روپوش حفاظتی ماشین های اره گرد نوسانی با مفصل فوقانی باید حتی المقدور تا زیر محور ادامه داشته و حفاظهای جانبی آن در قسمت انتهای محور لولادار ساخته شود تا دسترسی بصفحه اره در موارد لزوم میسر باشد.
ماده 93– حفاظ ماشین های اره گرد نوسانی با مفصل فوقانی باید طوری ساخته شده باشد که پس از اتمام کار قسمت زیر تیغه را بپوشاند.
ماده 94– اره های گردنوسانی با مفصل فوقانی باید دارای وسائل حفاظتی زیر باشد:
الف- زنجیرهای متوقف کننده یا وسائل موثر دیگری که از پیشروی لبه صفحه اره از میز برش ممانعت کند.
ب- وزنه های تعادلی یا وسائل موثر دیگری که در موقع رها کردن صفحه اره در هر نقطه از مسیر برش دستگاه را خود بخود بعقب برگرداند بنحویکه جبهه کار اره حداقل تا 25 میلیمتری نقطه شروع برش برگردد.
ج- ضامن یا وسیله دیگری که از جهش اره بعد از برگشت آن جلوگیری کند.
ماده 95– در ماشین های اره گرد نوسانی با مفصل فوقانی باید بکمک وسائل زیر از سقوط وزنه های تعادلی جلوگیری کرد:
الف- پیچهای بلندی که در آن واحد از بازو و بدنه وزنه تعادلی عبور کرده باشد.
ب- ضامنی که در انتهای بازوی وزنه تعادلی دستگاه نصب شده باشد.
ج- زنجیرهای حفاظتی که بسقف یا نقاط اتکاء فوقانی دیگری محکم شده باشد.
ماده 96– تسمه ماشینهای اره گرد نوسانی با مفصل فوقانی باید در محفظه ای پوشیده شود این پوشش باید از طرفی که متصدی بکار مشغول است در تمام طول محفوظ شده و از سه طرف دیگر اقلاً تا ارتفاع 6 /2 متر از کف محل کار نیز پوشیده شده باشد.
حفاظ (اره های گرد راپودبر با محور مایل)
ماده 97– روپوش حفاظتی و تیغه جداکننده اره های گرد راپودبر بامحور مایل باید با صفحات اره متوازی باشد.
حفاظ (اره های گردراپودبر با میز مایل)
ماده 98– روپوش حفاظتی اره گرد راپودبر با میز مایل که روی تیغه اره سوار میشود باید طوری ساخته شده باشد که دو لبه جانبی آن خود بخود روی میز یا چوبی که بریده میشود تکیه کند.
ماده 99– اره های گرد راراست بر باید طبق مواد 51 و 50 این آئین نامه دارای تیغه های جداکننده باشد.
ماده 100– در مواردیکه استفاده از تیغه های جداکننده در اره های گردراراست بر غیر مقدور باشد روی دستگاه باید دماغه یا ضامن هائی فلزی نصب شود که مانع پس زدن چوب گردد دماغه یا ضامن های مزبور باید دارای شرایط زیر باشد:
الف- ضخامت آنها در جهت عمود بر صفحه اره کمتر از 3 سانتیمتر نباشد.
ب- در هنگامی که ضامن روی قطعه مورد برش قرار گرفته چوب بتواند در زیر آن حرکت کند.
ج- طوری ساخته و نصب شود تا چوب بهر ضخامتی که باشد بمحض پس زدن بآن گیر کرده و متوقف شود.
حفاظ اره های گردراراست بر با باردادن دستی
ماده 101– دستگاههای اره گردراراست بر با باردادن دستی که برای برش قطعات کوتاه چوب بکار میرود باید دارای میزهای بار دهنده کشوئی باشد که قطعه چوب با گیره بآن بسته شود.
ماده 102– برای باردادن اره گرداراست بر مذکور در ماده 101 باید دستگیره های مخصوص روی میز نصب شود و کارگر مربوطه موظف باستفاده از آن میباشد.
ماده 103– روپوشهای حفاظتی و تیغه های جداکننده اره های گردراراست بر با باردادن دستی که روی محور مایل سوار شده باید با صفحات اره موازی و در یک سطح نصب شده باشد.
ماده 104– دستگاه هدایت کننده که روی ماشینهای اره گردراراست بر با محور مایل و بار دادن دستی قرار دارد نباید تا خارج از منطقه عمل برش ادامه پیدا کند.
حفاظ اره های گردراراست بر با میز مایل و باردادن دستی
ماده 105– روپوش حفاظتی که روی (اره راراست بر با میز مایل و باردادن دستی) قرار میگیرد باید طوری ساخته شده باشد که دو لبه جانبی آن روی میز یا قطعه کار بنشیند.
حفاظ اره های گردراراست بر با باردادن خودکار
ماده 106– روپوش حفاظتی در اره های گردراراست بر با باردادن خودکار که باید روی قطعه کار یا میز بنشیند بایستی دارای شرایط زیر باشد:
الف- حداکثر 12 میلیمتر با سطح افقی که بر مولد زیرین استوانه غلطک باردهنده بالا مماس میباشد فاصله داشته باشد.
ب- طوری ساخته شده باشد که صفحات اره و قسمت بار دهنده را در آن واحد بپوشاند.
ماده 107– غلطکهای باردهنده در اره های گردراراست بر با باردادن خودکار باید دارای حفاظهای نیمه استوانه ای بوده و طوری ساخته شده باشد که مانع تماس دست کارگران با غلطکهای بار دهنده یا قسمت بار دهنده زنجیر دار گردد. این حفاظها باید دارای شرایط زیر باشد:
الف- از مصالح محکم ساخته شده باشد.
ب- به تکیه گاه غلطکهای باردهنده بطور محکم نصب شده باشد.
ماده 108– اگر وسائل بار دهنده خود کار زنجیردار در اره های گردراراست بر بعد از تیغه اره نیز ادامه داشته باشد باید طوری حفاظ گذاری شود که دست کارگر بین زایده وسیله بار دهنده و میز قرار نگیرد.
حفاظ اره های گرد بزرگ مخصوص برش طولی تنه درخت
ماده 109– تیغه اره های گرد بزرگ مخصوص برش طولی تنه درخت باید دارای شرایط زیر باشد:
الف- از سمت عقب و اطراف در محفظه ای قرار داده شود تا تماس کارگران با تیغه اره غیر مقدور باشد.
ب- بالای تیغه بوسیله نوارهای فلزی یا چوبهای باریک و محکم حفاظ گذاری شده باشد.
ج- دارای تیغه های جداکننده موثر و قابل تنظیم باشد.
حفاظ اره های گرد مضاعف مخصوص (کام شکاف زدن) کنشکاف
ماده 110– ماشینهای اره گرد مضاعف کنشکا فزنی باید دارای میزهای کشوئی باشد که وسائل مطمئن برای محکم نگهداشتن قطعات کوچک چوب را داشته باشد.
ماده 111– ماشینهای اره گرد مضاعف کنشکافزنی که کار آنها بوسیله قسمت زیری صفحات انجام میگیرد باید کلیه قسمتهای اره بجز قسمتی که عمل برش را انجام میدهد در حفاظ قرار گرفته باشد.
ماده 112– ماشینهای اره گرد مضاعف کنشکافزنی که کار آنها بوسیله قسمت اره انجام میگیرد باید:
الف- قسمت روی اره که کار انجام می دهد بقدر امکان در حفاظ باشد.
ب- قسمتی از اره که زیر میز کار قرار گرفته بوسیله حفاظ بسته ای پوشیده شده باشد بطوری که بتوان از آن بعنوان محفظه مکش نیز استفاده کرد.
حفاظ ماشینهای اره گرد چند تیغه ای با برش موازی
ماده 113– ماشینهای اره گرد چند تیغه ای با برش موازی باید در قسمت بالای تیغه ای اره دارای حفاظهائی با شرایط زیر باشد:
الف- از یک شبکه با استقامت کافی و از تسمه آهن یا میله های گرد آهنی که بموازات هم قرار گرفته اند ساخته شده و فاصله آنها از 50 میلیمتر تجاوز نکند. روی این شبکه باید پوششی از ورق آهن نصب شده باشد بطریقی که از پرتاب شدن چوب بعقب یا کله شدن آن از بالای استوانه کشتی بار دهنده ممانعت بعمل آورد.
ب- شبکه و پوشش فلزی بوسیله لولاهائی به دو سر مقابل روی بدنه ماشین نصب شده باشد.
ماده 114– ماشینهای اره گرد چند تیغه ای با برش موازی باید در قسمت جلو و عقب تیغه ها دارای غلطهائی باشد که بتواند چوب را با فشار کافی به دم اره بدهد.
ممکنست حفاظ فوق را از آهن نبشی ساخته و آنرا با زاویه 90 درجه با تیغه اره روی آن قرار داده بقسمی که از پرتاب شدن بعقب یا کله شدن چوب ممانعت کرده و در ضمن امکان پاک کردن تیغه اره را نیز بدهد.
ماده 115– در مواردیکه غلطکهای فشاری بار دهنده جلوی دستگاه اره گرد چند تیغه ای با برش موازی بفاصله 75 سانتیمتر یا کمتر از جبهه تیغه اره ها قرار گرفته باشد حفاظ باید تا جلوی غلطکهای فوق الذکر ادامه پیدا کند.
ماده 116– اره گرد چند تیغه ای با برش موازی باید:
الف- در پیشانی غلطکهای فشار دهنده جلوئی دارای حفاظ باشد.
ب- در عقب غلطکهای فشار دهنده جلوئی شیطانکهای حفاظتی داشته باشد غلطکهائی که یک تکه ساخته نشده و طول قطعات متشکله آنها از 15 سانتیمتر کمتر و یا دارای وسائل بار دهنده معلق باشد از دستور فوق مستثنی است.
ماده 117– طرفین دستگاههای اره گرد چند تیغه ای با برش موازی باید با صفحات مشبک یا صفحات چوبی مانع گذاری و پوشیده شود این مانع باید لولادار بوده و طوری نصب شده باشد که امکان روغنکاری یا بازدید را بدهد.
حفاظ اره های گرد برای تکه کردن چوبهای ته بشکه
ماده 118– تیغه اره های گرد مخصوص تکه کردن چوبهای ته بشکه که دارای ارابه با حرکت رفت و آمد میباشد باید از قسمت عقب و پهلوها تا حدیکه مانع کار نشود دارای حفاظ کامل باشد همچنین ارابه های آنها باید از خارج و از قسمت عقب دارای حفاظ باشد.
حفاظ اره های گرد که فرمان ارابه آنها توسط زانو انجام میگردد
ماده 119– دستگاههای اره گرد که فرمان ارابه آنها توسط زانو انجام میشود و در تأسیسات توفال بری مورد استفاده قرار میگیرد باید دارای وسائل حفاظتی زیر باشد:
الف- سرپوش یا حفاظ دیگری که بطور کامل قسمت عقب تیغه های اره را بپوشاند.
ب- صفحاتیکه محکم در پائین ترین قسمت و در جلوی دندانه های تیغه اره نصب شده و کارگر مربوط را در مقابل پرتاب گره و تکه های چوب محافظت کند.
ج- ضامن موثری در انتهای مسیر حرکت برای اینکه ارابه بیش از حد به عقب نرود و یا از روی ریل خارج نشود.
حفاظ اره های گرد برای برش طولی توفال
ماده 120– اره های گرد مخصوص برش طولی توفال که دارای غلطکهای بار دهنده هستند باید دارای سرپوشهای قابل تنظیم فلزی یا چوبی یکپارچه باشد بقسمی که غلطکهای باردهنده و تیغه های اره و چرخ دنده و زنجیرهای محرک را بپوشاند.
ماده 121– روپوش حفاظتی صفحات اره گرد مخصوص برش طولی توفال باید یا از ورق های فلزی یا حداقل ضخامت 3 میلیمتر و یا از چوب یا حداقل ضخامت 4 سانتیمتر ساخته شده باشد.
ماده 122– ماشینهای اره گرد مخصوص برش طولی توفال باید برای جلوگیری از پس زدن یا پرتاب چوب دارای تیغه های جداکننده و وسائل موثر دیگری باشد.
تامین حفاظت در ماشینهای اره روکش بری
ماده 123– صفحات اره روکش بری باید زود بزود مورد بازدید و آزمایش قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که قطعات تیغه اره به قرص حامل تیغه ها بطور محکم نصب شده است.
حفاظ اره های گرد لبه بر برای هم عرض کردن قطعات توفال
ماده 124– اره های گرد لبه بر برای هم عرض کردن توفالها باید دارای وسائل زیر باشد:
الف- حفاظ فلزی به پهنای حداقل 5 سانتیمتر تا حدود 10 سانتیمتر در بالای صفحه قرار گرفته و دارای استحکام کافی باشد تا اگر کارگر در اثر لغزیدن روی آن بیفتد حفاظ قادر به تحمل وزن او باشد.
ب- قسمت زیر اره باید بوسیله محفظه هائی از آهن ورق یا از چوب بقسمی حفاظ گذاری شود که در آن واحد بتوان از آن بعنوان محفظه مکش نیز استفاده کرد همچنین باید ترتیبی اتخاذ شود که این حفاظ تا زیر میز ادامه داشته و در مقابل پیشخوان ماشین مانع ایجاد نکند.
ماده 125– پیش خوان اره های گرد لبه بر مخصوص هم عرض کردن توفالها باید در زیر لبه جلوئی دارای حفاظهای فلزی برای انگشت ها باشد ضخامت این حفاظها 1 تا 5 /1 میلیمتر و طولشان 5 /12 سانتیمتر و پهنایشان 3 سانتیمتر باشد.
حفاظ ماشینهای اره گرد افقی مخصوص قدکردن توفال
ماده 126– اره های گرد افقی مخصوص قد کردن توفال در دستگاههائیکه یک یا 2 دسته توفال را در آن واحد قد میکند یا دارای شاسی های گردنده با خانه های متعدد حامل چند دسته توفال است باید دارای حفاظی باشد که دور شاسی ثابت اره ها را بپوشاند.
ماده 127– ارابه های باردهنده در اره های گرد موتوردار که در آن واحد برای قد کردن یک یا دو دسته توفال بکار میرود باید دارای حفاظ خمیده و منحنی شکل باشد تا در موقعی ارابه کشوئی بار دهنده مقابل تیغه اره قرار میگیرد دست کارگر را در فاصله چند سانتیمتر صفحه اره متوقف کند و از برخورد آن با تیغه جلوگیری بعمل آورد
ماده 128– اره های گرد افقی مخصوص قد کردن توفال باید دارای وسائلی باشد تا وقتی روی پدال فرمان فکهای نگاهدارنده چوب فشار دهنده دستگاه را متوقف سازد و تا موقعی که روی پدال مخصوص راه انداختن ماشین اره فشار نیاورده اند ماشین بکار نیافتد.
حفاظ ماشینهای اره گرد قائم مخصوص قد کردن توفال
ماده 129– دور صفحات اره گرد قائم مخصوص قد کردن توفال باید طوری از داخل حفاظ گذاری شود که در مقابل پرتاب تکه ها و گره های چوب حائلی ایجاد کند.
ماده 130– حفاظهای دندانه اره در ماشینهای اره گرد قائم مخصوص قد کردن توفال در مواردیکه پهلوی صفحه اره قرار گرفته باشد باید:
الف- تا 4 سانتیمتر خط الراس برنده اره ها ادامه یابد.
ب- فاصله آن از صفحه اره بیش از 6 میلیمتر نباشد.
ماده 131– اره استوانه ای که برای برش تخته های چکیک و بشکه بکار میرود باید دارای حفاظی باشد که سیلندر و تمام دندانه های اره را باستثنای قسمت برش دهنده که در مجاور اره قرار گرفته بپوشاند.
فصل سوم – حفاظ ماشینهای اره قاب دار/
ماده 132– کلیه قطعات خطرناک اره های قاب دار از قبیل- قابها- اکسانتریکها قرقره های اکسانتریک- چرخهای طیار- میله های اتصال- وزنه های تعادلی- غلطکهای بار دهنده و اجزاء محرکه زنجیرها و چرخ دنده ها باید بطور مناسب حفاظ گذاری شده باشد مگر در موردیکه ساختمان خود ماشین و وضع قرار گرفتن آن در محل کار بخودی خود حفاظت کامل را تأمین کند.
ماده 133– در مواردیکه روی اره های قابدار اقدام ببازرسی- تعمیر یا کارهای دیگری از قبیل مونتاژ- تغییر دادن وضع ماشین یا تیز کردن تیغه های اره میشود باید طوری عمل گردد که قاب دستگاه اره غفلتاً پائین نیفتاده یا غلطکهای فشاری فوقانی سقوط نکند یا ماشین بطور ناگهانی بکار نیفتد.
ماده 134– چون در هوای سرد امکان انقباض و پاره شدن تیغه های اره موجود است کارفرما مکلف است تدابیری اتخاذ نماید تا از شکستن تیغه اره در هوای سرد و آسیب رساندن باشخاص جلوگیری بعمل آید.
ماده 135– سکوی کار مخصوص متصدی ماشین ارابه حمل تنه در اره های قابدار باید تا حد امکان واجد شرایط حفاظتی بوده و وضع آن با مواد 7 تا 20 این آئین نامه وفق دهد.
ماده 136– در موردیکه باردادن یا پیشروی تنه درخت یا قطعات چوب در ماشینهای اره قاب دار بوسیله غلطک انجام میشود این غلطکها باید طبق مواد 22 تا 26 این آئین نامه حفاظتی گذاری شود.
ماده 137– ارابه ماشینهای اره قابدار چند تیغه ای که بطور مکانیکی حرکت میکند و برای همراه بردن درخت به دم تیغه اره مورد استفاده قرار میگیرد باید دارای وسایل زیر باشد:
الف – وسائلی که تنه درخت یا قطعات مازاد برش چوب را در موقع عبور از دم تیغه اره بطور محکم نگاهدارد.
ب – نرده های حفاظتی که در مقابل مسیر حرکت دستگاه و در تمام طول آن نصب شده باشد.
ج – حفاظ مناسب در قسمت جلوی چرخهای ارابه.
ماده 138– در ماشینهای اره قابدار چند تیغه ای غلطکهای مخصوص همراه بردن تنه درخت یا چوبهای چهارسو به دم تیغه ها باید بطور موثری حفاظ گذاری شده و وضع آنها با مواد 22 و 23 این آئین نامه راجع به غلطکهای نقاله وفق بدهد.
حفاظ اره های راپودبر با حرکت رفت و آمد
ماده 139– ماشینهای اره راپودبر با حرکت رفت و آمد باید دارای شرایط زیر باشد:
الف- طوری نصب شده باشد که تیغه اره در انتهای دو طرف مسیر رفت و آمد دارای معبر آزادی در حدود 20 /1 متر باشد.
ب- به وسیله نرده های حفاظتی محصور شده باشد.
ماده 140– بازوی لنگ- دنده ها- فلکه های اصطکاکی و دستگاه توازنی اره های راپودبر با حرکت رفت و آمد باید دارای حفاظهای مناسب باشد.
ماده 141– در موقع بریدن قطعات کوتاه (مثل تکه های توفال) بوسیله دستگاه اره راپودبر با حرکت رفت و آمد باید قطعات فوق الذکر بوسیله اهرمهای طویلی نگهداری شده یا بوسیله بستهائی روی ارابه محکم شود.
فصل چهارم – حفاظ ماشین کام بری زنجیری
ماده 142– ماشینهای کام بری زنجیری باید دارای حفاظهائی کشوئی (تلسکوپی) اتوماتیک باشد این حفاظ ها باید اطراف چرخ زنجیر و دندانه های آنرا تا روی قطعه کار بپوشاند و طوری ساخته شده باشد که بتوان بعنوان محفظه مکش برای گرفتن ذرات چوب و خاک اره حاصل از کار دستگاه از آن استفاده کرد بعلاوه باید شستی هائی در طرفین زنجیر دستگاه نصب شده باشد.
این آئین نامه مشتمل بر 142 ماده باستناد مواد 85 و 86 قانون کار جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ 11 /5 /73 شورای عالی حفاظت فنی مورد بررسی و تایید و در تاریخ ….. بتصویب نهائی وزیر کار و امور اجتماعی رسید.
منبع سایت صلح