آئیننامه تأسیس آموزشگاههای علمی آزاد
مصوب 1373,12,04
تعریف
آموزشگاههایی که به منظور آموزش و نشر و گسترش علوم و معارف اسلامی از طریق دایر کردن کلاسهای تکدرس، تقویتی، تجدیدی، در سطوح مختلف: 1) ابتدایی 2) راهنمایی 3) متوسطه و کلاسهای آمادگی کنکور 4) کلاسهای زبان خارجی و نظایر آن طبق موازین اسلامی و با رعایت ضوابط این آئین نامه بدون صدور هرگونه مدرک تحصیلی رسمی، توسط افراد حقیقی یا حقوقی تأسیس میگردند، آموزشگاه علمی آزاد نامیده میشوند، که در این آئیننامه از آنها اختصاراً به نام آموزشگاه ذکر میگردد.
فصل اول : ارکان
ارکان آموزشگاه عبارتند از:
الف ـ مؤسس
ب ـ مدیر مسؤول
ماده 1 ـ افراد حقیقی یا حقوقی که در سرمایهگذاری و تأسیس آموزشگاه پس از طی مراحل ذکر شده در این آئیننامه اجازه تأسیس آموزشگاه را از سوی شورای نظارت بر مدارس غیرانتفاعی وزارت آموزش و پرورش دریافت مینمایند، مؤسس نامیده میشوند.
تبصره 1 ـ در صورتی که مؤسس، ارگان و یا مؤسسه دولتی باشد، باید فردی را به عنوان نماینده شخصیت حقوقی، جهت اخذ مجوز لازم، به شورای نظارت معرفی نماید.
تبصره 2 ـ مؤسس باید پس از دریافت موافقت اصولی از شورای نظارت استان برای تأسیس آموزشگاه برابر مفاد اساسنامه خود و قانون تجارت اقدام به ثبت رسمی مؤسسه نماید. اساسنامهای مورد تأیید آموزش و پرورش است که فعالیت مؤسسه با اهداف وزارت آموزش و پرورش مغایرت نداشته باشد.
شرایط مؤسس
ماده 2 ـ مؤسس حقیقی یا نماینده مؤسسه حقوقی باید واجد شرایط زیر باشد:
1 ـ تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
2 ـ اعتقاد به اسلام و التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی و ولایت فقیه.
تبصره ـ در مورد متدینین به یکی از ادیان شناخته شده در قانون اساسی، التزام به قانون اساسی کافی است.
3 ـ دارا بودن صلاحیت اخلاقی، سیاسی، فرهنگی و عدم وابستگی به رژیم گذشته (براساس ضوابط گزینش وزارت آموزش و پرورش).
4 ـ عدم محکومیت در دادگاههای انقلاب اسلامی و نداشتن سوء پیشینه کیفری.
5 ـ دارا بودن سلامت جسم و روان و عدم اعتیاد به مواد مخدر.
تبصره ـ در صورتی که به تشخیص پزشک متعهد، معلولیت جسمی فرد مانع ایفای وظایف مربوط نباشد، انتخاب وی به عنوان مؤسس یا عضو هیأت مؤسس بلامانع است.
6 ـ دارا بودن برگه خاتمه خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم.
8 ـ دارا بود ن حداقل مدرک تحصیلی دیپلم یا معادل آن.
10 ـ اقامت مؤسسین در شهرستان محل فعالیت آموزشگاه .
11 ـ دارا بودن حداقل سه سال سابقه آموزشی، فرهنگی در آموزش و پرورش یا دانشگاهها و یا مؤسسات فرهنگی و تحقیقاتی کشور.
ماده 3 ـ وظایف و مسئولیتهای مؤسسین
1 ـ درخواست صدور اجازه تأسیس آموزشگاه از شورای نظارت بر مدارس غیرانتفاعی مستقر در اداره کل آموزش و پرورش استان و تحویل مدارک لازم.
2 ـ درخواست تمدید اجازه تأسیس آموزشگاه حداقل 4 ماه قبل از اتمام مدت اعتبار اجازه تأسیس.
3 ـ سپردن تعهد و تضمین لازم (طبق فرم ضمیمه) به اداره کل آموزش و پرورش استان جهت حصول اطمینان در تأمین تعهدات آموزشگاه در قبال دانشآموزان به هنگام لغو اجازه تأسیس (موقت یا دائم) یا انصراف از ادامه کار.
4 ـ ارائه مکان و محل مناسب که از لحاظ ایمنی، فنی، بهداشتی، آموزشی و تجهیزات و وسایل لازم، مورد تأیید اداره کل آموزش و پرورش باشد.
5 ـ پیشنهاد یک یا چند نام مناسب برای آموزشگاه به اداره کل آموزش و پرورش استان جهت تأیید یکی از آنها.
6 ـ معرفی مدیر مسؤول و جانشین واجد شرایط به اداره کل آموزش و پرورش استان جهت تأیید و صدور حکم لازم.
7 ـ تأمین اعتبار مالی لازم جهت انجام تعهدات آموزشگاه.
8 ـ همکاری با مدیر مسوول در حسن اجرای مقررات و بخشنامههای وزارت آموزش و پرورش و ادارهی جلسات و انجام امور اداری.
9 ـ نظارت بر حُسن جریان کلی آموزشگاه.
10 ـ کسب اطلاع مستمر از نظرات و تذکرات بازرسان وزارت آموزش و پرورش که در دفتر بازرسی ثبت میشود، و اقدام به موقع در رفع نارسائیها و حل مشکلات.
11 ـ معرفی مدیر مسئوول جدید واجد شرایط به اداره کل آموزش و پرورش استان حداکثر ظرف مدت یک ماه، در صورت عزل یا استعفاء یا فوت مدیر مسؤول.
12 ـ پیشنهاد میزان شهریه هر دورهی آموزشی به شورای نظارت استان جهت بررسی و تأیید.
13 ـ تهیه برنامههای آموزشی و درسی آموزشگاه با توجه به قانون، اهداف و شرح وظایف وزارت آموزش و پرورش مصوب مجلس شورای اسلامی با همکاری مدیر مسؤول و پیشنهاد آن به شورای نظارت استان جهت تأیید.
ب ـ مدیر مسئول
شرایط مدیر مسئول
ماده 4 ـ مدیر مسؤول به پیشنهاد مؤسس و تأیید شورای نظارت استان پس از طری مراحل گزینش، انتخاب و با صدور حکم از سوی اداره آموزش و پرورش منصوب میشود حقوق و دستمزد وی توسط مؤسس و از محل بودجه آموزشگاه پرداخت میگردد. مدیر مسؤول علاوه بر دارا بودن کلیه شرایط موسس (موضوع
مفاد ماده 2 این آئین نامه) باید مسلمان و برحسب نوع آموزشگاه، واجد شرایط اختصاصی زیر باشد.
1 ـ مدیر مسؤول آموزشگاههای دورهی ابتدایی (مرحله اول تعلیمات عمومی) حداقل باید دارای گواهینامه دیپلم دانشسرای مقدماتی یا دیپلم کامل متوسطه و پنجسال سابقهی آموزشی در آموزش و پرورش، یا دانشگاهها، و یا مؤسساتی که اساسنامه آنها به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است باشد.
2 ـ مدیر مسئوول آموزشگاههای دورهی راهنمایی تحصیلی (مرحله دوم تعلیمات عمومی) حداقل باید دارای گواهینامه فوق دیپلم و پنجسال سابقهی آموزشی، در آموزش و پرورش یا دانشگاهها، و یا مؤسساتی که اساسنامه آنها به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است باشند.
3 ـ مدیر مسؤول آموزشگاهها در سطح دوره متوسطه و تعلیم زبانهای خارجی و کلاسهای کنکور حداقل باید دارای دانشنامه لیسانس و پنجسال سابقه آموزشی در آموزش و پرورش یا دانشگاهها و یا مؤسساتی که اساسنامه آنها به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است باشند.
تبصره 1 ـ انتخاب افرادی که دارای تحصیلات حوزههای علمیه دینی بوده و دوره سطح را گذراندهاند و حداقل پنجسال سابقه آموزشی، در آموزش و پرورش یا دانشگاهها و یا مؤسساتی که اساسنامه آنها به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش رسیده است داشته باشند، به عنوان مدیر مسؤول بلامانع است.
تبصره 2 ـ مدیران مسؤول و جانشینان آنها در آموزشگاههای مخصوص پسران باید منحصراً مرد، و در آموزشگاههای مخصوص دختران منحصراً زن باشند.
ماده 5ـ وظایف و اختیارات مدیر مسئوول
1 ـ نظارت و مراقبت در رعایت اصول و موازین اسلامی، فرهنگی، سیاسی در جریان کلی کار و محیط آموزشگاه و عدم پذیرش دانشموزان و افرادی که مخل به رعایت این اصول باشند.
2 ـ اجرای کلیه مقررات و بخشنامههای ابلاغ شده وزارت آموزش و پرورش و پاسخ لازم و سریع به مراسلات و مکاتبات اداری.
3 ـ تعیین و تنظیم ساعات کار کلاسها و دورههای آموزشی و پیشنهاد آن به اداره کل آموزش و پرورش استان.
4 ـ نظارت و اعمال مدیریت در حسن انجام وظایف کلیه کارکنان و معلمان آموزشگاه.
5 ـ تعیین میزان حقوق معلمان و کارکنان آموزشگاه با همکاری مؤسس.
6 ـ ارزشیابی از میزان پیشرفت تحصیلی دانشآموزان.
8 ـ حفظ و مراقبت از دفاتر آمار، بازرسی، ثبتنام و سایر دفاتر مورد نیاز آموزشگاه و ارائه آنها به مسئوولین و بازرسان آموزش و پرورش عنداللزوم.
9 ـ ابلاغ اظهارنظر بازرسان و اعلام نقایص و کمبودهای موجود به مؤسس و اقدام و پیگیری در جهت رفع آنها.
10 ـ ارسال آمار دانشآموزان ثبت نام شده هر دوره آموزشی به ادارهی آموزش و پرورش به تفکیک رایگان و غیررایگان.
11 ـ اجرای دقیق مفاد مواد (25 و 26) این آئین نامه، موضوع معرفی و ثبت نام دانشآموزان به صورت رایگان و ارسال آمار اسامی این دانشآموزان به ادارهی آموزش و پرورش.
12 ـ نظارت بر تهیه و تنظیم و نگهداری پرونده کلیه کارکنان آموزشگاه و نیز دانشآموزان هر دوره.
13 ـ نظارت و رسیدگی به حضور و غیاب کارکنان و دانشآموزان آموزشگاه.
14 ـ نظارت بر دریافت شهریه از دانشآموزان و پرداخت حقوق کارکنان و سایر هزینههای آموزشگاه.
15 ـ تهیه پرونده برای هر یک از کارکنان و معلمان آموزشگاه شامل:عکس، تصویر مدارک تحصیلی و شناسنامه و برگ پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم و اجازه اشتغال، با ذکر نشانی محل سکونت و محل کار دیگر، میزان حقوق دریافتی (ماهیانه یا ساعتی)، تعداد ساعات کار هفتگی و بایگانی نمودن آن، تا در صورت ضرورت د ستیابی به آنها میسر باشد.
تبصره ـ در غیاب مدیر مسئوول کلیه وظایف وی برعهدهی جانشین مدیر مسؤول میباشد.
ماده 6 ـ ارائه ساختمان و سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی آن قبل از طی مراحل طراحی نهائی درخواست صدور اجازه تأسیس، ضروری نبوده و تنها ذکر محدوده جغرافیایی محل مورد نظر در برگ درخواست کافی خواهد بود.
تبصره ـ تشخیص ضرورت تأسیس آموزشگاهها در هر محدودهی جغرافیایی به عهده شورای نظارت استان خواهد بود.
ماده 7 ـ مؤسس موظف است پس از اعلام موافقت شورای نظارت استان با تأسیس آموزشگاه، ساختمان مورد نظر را حداکثر تا مدت 6 ماه به اداره کل آموزش و پرورش معرفی نماید.
تبصره 1 ـ پس از تأیید تناسب ساختمان مورد نظر توسط شورای نظارت استان تحویل تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی آن به اداره کل آموزش و پرورش جهت تکمیل مدارک صدور اجازه تأسیس و ضبط در پرونده ضروری است.
تبصره 2 ـ محل آموزشگاه باید در ساختمان مجزا یا در طبقات مستقل و یا در محل مدرسه غیر انتفاعی به طور غیرهمزمان باشد. در مواردی که بخشی از یک ساختمان بصورت مسکونی مورد استفاده است، محل آموزشگاه باید دارای ورودی مستقل باشد.
ماده 8 ـ اجازه تأسیس هر آموزشگاهی که حداکثر 6 ماه پس از تاریخ صدور دایر نگردد و فعالیت آموزشی خود را کتباً به اطلاع اداره نرساند به خودی خود ملغی خواهد شد.
ماده 9 ـ دفتر کلیه آموزشگاهها در طول دورهی فعالیت باید برای پاسخگویی مراجعان مفتوح باشد. در صورت ضرورت هر آموزشگاه میتواند برای مدتی معین با اطلاع و موافقت اداره آموزش و پرورش فعالیت آموزشی خود را متوقف نماید.
ماده 10 ـ مدیر مسؤول موظف است قبل از آغاز فعالیت آموزشی آموزشگاه، نمونهی امضاء خود و جانشین ونیز مهر آموزشگاه را در دفتر مخصوص ادارهی آموزش و پرورش ثبت نماید.
ماده 11 ـ اجازه تأسیس هر آموزشگاه فقط برای همان ساختمانی که برای آن درخواست اجازه تأسیس شده، معتبر است. و هرگونه تغییر یا گسترش، باید با اطلاع و تصویب شورای نظارت استان (در صورت وجود شورای نظارت شهرستان، با اطلاع و تصویب شورای نظارت شهرستان) صورت بگیرد و میزان تضمین سپردهی آموزشگاه نیز به نسبت تغییر ظرفیت آن، تغییر خواهد کرد.
ماده 12 ـ مؤسس میتواند فقط یک آموزشگاه دخترانه یا پسرانه منحصراً در یکی از سطوح مختلف (موضوع تعریف) دایر نماید.
به مؤسسینی که یکسال سابقه ادارهی موفق آموزشگاه علمی آزاد دارند مشروط بر احراز توانایی، به تشخیص شورای نظارت استان، و با در نظر گرفتن سایر مقررات اجازهی تأسیس بیش از یک آموزشگاه داده میشود.
ماده 13 ـ مدت اعتبار اجازه تأسیس هر آموزشگاه از تاریخ صدور سه سال تمام بوده و لازم است اجازهی تأسیس هر سه سال یکبار طبق مقررات این آئیننامه تمدید گردد والا اجازه تأسیس ملغی خواهد بود.
تبصره ـ برای تمدید اجازه تأسیس آموزشگاه ارائه اوراق مفاصا حساب مالیاتی و سایر دیون و عوارض قانونی که برعهده آموزشگاه میباشد الزامی است.
ماده 14 ـ اجازه تأسیس آموزشگاهها به مؤسس حقیقی و حقوقی به هیچ وجه قابل واگذاری یا انتقال به غیر نیست.
ماده 15 ـ در صورت انحلال مؤسسه حقوقی دایرکننده آموزشگاه، ادامه کار آموزشگاه تا پایان دوره آموزشی برعهده آموزش و پرورش خواهد بود.
ماده 16 ـ در صورت فوت یا عدم صلاحیت مؤسس حقیقی، ادامهی کار آموزشگاه حداکثر تا پایان دورهی آموزشی که در هر حال از یک سال تجاوز نخواهد کرد با نظارت آموزش و پرورش و مسؤولیت کامل مدیر مسؤول امکانپذیر خواهد بود.
تبصره ـ مدیر مسؤول موظف است ظرف مدت یک هفته موضوع را به اطلاع شورای نظارت استان برساند.
ماده 17 ـ در صورت فوت یا استعفاء یا اعلام عدم صلاحیت هر یک از اعضاء هیأت مؤسس، آموزشگاه تا پایان دوره و حداکثر تا یکسال بکار خود ادامه خواهد داد.
تقاضای ترمیم هیأت مؤسس از سوی باقیمانده اعضاء بلامانع است و چنانچه شورای نظارت استان ترمیم را ضروری بداند اعضای باقیمانده باید حداکثر تا یکسال فرد واجد شرایطی را معرفی کنند.
تبصره ـ چنانچه عضو فوت شده یا مستعفی یا برکنار شده تمایندة مؤسس و یا مدیر مسؤول باشد انتخاب فردی به جای او الزامی است.
ماده 18 ـ کلیه کارکنان آموزشگاههای خصوصی دختران به استثنای کادر نگهبانی باید زن باشند و کلیه کارکنان آموزشگاههای مخصوص پسران باید مرد باشند.
تبصره 1 ـ چنانچه به تشخیص شورای استان امکان تأمین معلم زن برای تدریس در کلاسهای دختران وجود نداشته باشد. میتوان از وجود برادران متأهل یا حداقل سن 35 سال و با رعایت سایر مقررات استفاده کرد. بدیهی است اشتغال خواهران در کادر علمی و اداری آموزشگاه، پسران به استثناء آموزشگاههای خاص دوره ابتدائی مجاز نخواهد بود.
تبصره 2 ـ کادر نگهبانی آموزشگاه باید متأهل باشند.
ماده 19 ـ آگهیهای تبلیغاتی آموزشگاهها باید برابر با دستورالعمل ضمیمه این آئین نامه و با تأیید اداره آموزش و پرورش منتشر گردد.
ماده 20 ـ آموزشگاهها به هیچ وجه و تحت هیچ عنوان حق دریافت وجوه اضافی غیر از شهریهی تأیید شده از سوی شورای نظارت استان را نخواهند داشت.
ماده 21 ـ آموزشگاهها باید تصویر اجازه نامهی تأسیس، ابلاغ مدیر مسؤول و جانشین وی، سیاهه اسامی معلمان و میزان شهریه مصوب هر دورهی آموزشی را در دفتر آموزشگاه و محل ثبت نام به طوری که کاملاً در معرض دید همگان باشد نصب نمایند.
ماده 22 ـ آموزشگاهها موظفند جهت آگاهی مراجعان متن زیر را در تابلوهایی که رد محلهای مناسب نصب میشود درج نمایند.
«این آموزشگاه تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش فعالیت دارد، به منظور همکاری با مسؤولین مربوط، از کلیه مراجعان محترم خواهشمند است ، انتقادات و پیشنهادات اصلاحی خود را به وسیله تلفن شماره … مطرح سازند و یا مستقیماً به اداره آموزش و پرورش … مراجعه و یا مکاتبه نمایند.»
ماده 23 ـ ادارات آموزش و پرورش موظفند جهت کلیه کارکنان آموزشگاهها کارت اجازهی اشتغال صادر نمایند.
تبصره 1 ـ چنانچه هر یک از کارکنان آموزشگاهها صلاحیت خود را در حین خدمت به تشخیص شورای نظارت استان و یا شهرستان از دست بدهند، اجازهی اشتغال آنان لغو خواهد شد و موضوع به اطلاع کلیه آموزشگاههای استان و شورای مرکزی خواهد رسید.
تبصره 2 ـ اشتغال به کار مجدد مدیران مسوولی که به عللی برای مدتی معین از تصدی پست مدیریت محروم میشوند پس از اتمام دورهی محرومیت و به شرط تأیید شورای نظارت استان امکانپذیر خواهد بود.
ماده 24 ـ آموزشگاهها موظفند دفاتر آمار، ثبت نام و بازرسی مورد نیاز خود را تهیه و توسط ادارهی آموزش و پرورش شمارهگذاری و پلمپ کنند.
ماده 25 ـ آموزشگاهها موظفند 10% کل ظرفیت دانشآموزان هر دوره را از بین افراد کمبضاعت با معرفی ادارهی آموزش و پرورش بطور رایگان ثبتنام نمایند.
تبصره 1 ـ آموزشگاهها حق ثبت نام بیش از 90% ظرفیت مجاز خود را ندارند و 10% بقیه مخصوص سهمیه رایگان آموزش و پرورش خواهد بود.
تبصره 2 ـ دستورالعمل اجرائی این ماده توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ماده 26 ـ آموزشگاهها موظفند حداکثر ده روز پس از شروع هر دورهی آموزشی آمار دانشآموزان ثبت نام شده را به تفکیک رایگان و غیررایگان به اداره آموزش و پرورش ارسال دارند.
ماده 27 ـ آموزشگاهها باید در حین ثبت نام و قبل از شروع دورههای آموزشی، برای کلیه دانشآموزان کارت تحصیلی با رعایت نکات زیر تهیه و صادر نمایند.
1.درج مشخصات شناسنامهای.
2.الصاق عکس.
3.درج میزان شهریه.
4.تاریخ شروع و انقضای دورهی آموزشی.
5.درج شماره کارت تحصیلی مطابق با شمارهی ردیف دفتر ثبت نام.
6. قید نام مواد درسی و دورههای آموزشی.
ماده 28 ـ تعداد دانشآموزان هر کلاس باید متناسب با گنجایش کلاس، با رعایت اصول بهداشتی، وجود نور و فضای لازم و مطابق با اصول تعلیم و تربیت باشد و در هر حال کلاس تقویتی و تکدرس بیش از 45 نفر و در هر کلاس کنکور بیش از 60 نفر مجاز نخواهد بود.
تبصره ـ در صورتی که تعداد دانشآموزان در هر ماده درسی بیش از یک کلاس باشد، رعایت تناسب سنی دانشآموزان در هنگام تفکیک الزامی است.
ماده 29 ـ آموزشگاهها موظفند ضمن ابلاغ مقررات به دانشآموزان، فرم ثبت نام برابر نمونه ضمیمه این آئین نامه را جهت تکمیل و امضاء دانشآموز تهیه و در پرونده آنان بایگانی نمایند.
ماده 30 ـ آموزشگاهها حق ثبت نام افراد معتاد به مواد مخدر و یا مشهور به فساد اخلاق را ندارند، در صورت تشخیص چنین افرادی پس از ثبت نام، آموزشگاهها موظف به اخراج آنها خواهند بود.
ماده 31 ـ حضور افراد متفرقه و غیرمسؤول در آموزشگاه ممنوع است.
ماده 32 ـ مراعات شئون اسلامی برای کارکنان و معلمان و دانشآموزان آموزشگاهها الزامی است و مسئوولیت نظارت بر اجرای دقیق آن به عهدهی مدیر مسؤول آموزشگاه خواهد بود.
فصل سوم : مقررات مربوط به دانشآموزان
ماده 33 ـ رعایت حجاب برای خواهران و رعایت سایر موازین اسلامی، اخلاقی و اجتماعی برای کلیه دانشآموزان و همچین مراجعه کنندگان آموزشگاهها الزامی بوده و اعمال نظارت بر عهده مسؤولین آموزشگاه میباشد.
ماده 34 ـ برای ثبت نام بانوان همسردار موافقت کتبی همسر و برای ثبت نام دانشآموزان کمتر از 18 سال موافقت کتبی ولی یا سرپرست الزامی است.
ماده 35 ـ تحویل عکس، تصویر شناسنامه و تکمیل و امضای فرم تقاضای ثبت نام توسط دانشآموزان به هنگام ثبت نام الزامی است.
ماده 36 ـ دانشآموزان آموزشگاهها موظفند هنگام حضور در آموزشگاه کارت تحصیلی خود را همراه داشته باشند.
ماده 37 ـ کلیه دانشآموزان ملزم به رعایت و اطاعت از مقررات بوده و چنانچه برخلاف رفتار نمایند متخلف شناخته شده و برابر مقررات انضباطی آموزشگاه با آنان رفتار خواهد شد.
فصل اول : شوراهای نظارت بر امور آموزشگاهها
ماده 38 ـ رسیدگی و نظارت عمومی بر عملکرد آموزشگاهها و ایجاد هماهنگی لازم در سراسر کشور، به عهدهی شورای نظارت بر مدارس غیرانتفاعی است که ترکیب آنها در ماده 15 قانون تأسیس مدارس غیرانتفاعی ذکر گردیده است.
ماده 39 ـ در سطح استان شورای نظارت بر مدارس غیرانتفاعی، مسؤول رسیدگی به نظارت عمومی بر عملکرد آموزشگاههای علمی آزاد است.
تبصره 1 ـ مدیر کل آموزش و پرورش میتواند از میان مؤسسان یا مدیران مسؤول آموزشگاههای علمی آزاد استان، فرد یا افرادی را بدون داشتن حق رأی برای شرکت در جلسات شورای نظارت دعوت کند.
تبصره 2 ـ زیر نظر شورای نظارت استان «کمیسیون بررسی امور آموزشگاههای علمی آزاد» متشکل از معاون آموزش متوسطه، معاون آموزش عمومی، کارشناس مدارس غیر انتفاعی و کارشناس مسؤول ارزشیابی، بازرسی و رسیدگی به شکایات، و دون تن از افراد آگاه به مسائل آموزشی و تربیتی به انتخاب مدیر کل تشکیل میشود. این کمیسیون مسؤول انجام مطالعات کارشناسی آموزشگاههای علمی ازاد و رسیدگی به اموری است که شورای نظارت به آن ارجاع میدهد.
ماده 40 ـ مصوبات شورای نظارت استان و شهرستان با رأی اکثریت اعضاء قابل اجراء بوده و از طریق مدیر کل آموزش و پرورش یا رئیس آموزش و پرورش منطقه (حسب مورد) ابلاغ خواهد شد.
ماده 41 ـ مصوبات شورای نظارت استان نباید مغایر با قانون تأسیس مدارس غیر انتفاعی، این آئین نامه، شورای عالی نظارت و سایر مقررات جاری کشور باشد.
ماده 42 ـ وظائف و اختیارات شورای نظارت استان
1 ـ نظارت کلی بر عملکرد آموزشگاههای استان
2 ـ بررسی و اعلام نظر در خصوص صلاحیت علمی و عمومی مؤسس و مدیر آموزشگاه.
تبصره ـ شورای نظارت استان در بررسی صلاحیت علمی و عمومی مؤسس و مدیر آموزشگاه داوطلبان میتواند از نظرات و همکاری گزینش و حراست استفاده نماید.
3 ـ نظارت بر برنامههای آموزشی و درسی آموزشگاهها.
4 ـ بررسی میزان شهریه پیشنهادی در هر دوره آموزشی و تعیین میزان قطعی آن با توجه به کیفیت و مدت دوره آموزشی و وضعیت ساختمان؛ تجهیزات و وسایل لازم و سایر هزینههای آموزشگاه، با توجه به نظر مؤسس و کمیسیون بررسی امور آموزشگاه.
5 ـ اعلام نظر در مورد میزان تضمین لازم و نحوه دریافت آن موضوع بند 3 ماده 3 این آئین نامه.
6 ـ بررسی مدارک و گزارشهای مربوط به محل و ساختمان ارائه شده؛ جهت تأسیس آموزشگاه و اعلام نظر.
7 ـ اتخاذ تصمیم نسبت به تعیین نام آموزشگاه موضوع بند 5 ماده 3 این آئین نامه.
8 ـ اتخاذ تصمیم نسبت به صدور، تمدید، یا لغو اجازه تأسیس آموزشگاه.
تبصره 1 ـ اتخاذ تصمیم نسبت به تمدید یا عدم تمدید اجازه تأسیس آموزشگاه با توجه به درخواست مؤسس یا هیأت مؤسس و ارزشیابی انجام شده و محتوای پرونده که باید حداقل 2 ماه قبل از انقضای مدت اعتبار به آموزشگاه اعلام شود.
تبصره 2 ـ شورای نظارت استان میتواند با هماهنگی و تصویب شورای نظارت مرکزی در شهرستانهای واجد شرایط نیز، شورای نظارت تشکیل دهد.
تبصره 3 ـ شورای نظارت استان می تواند در مواقع لزوم فردی را بعنوان ناظر مقیم وبرای هر مدت زمانی که لازم بداند به آموزشگاه اعزام نماید، و مدیریت آموزشگاه موظف است در این مورد همکاری لازم معمول دارد.
تبصره 4 ـ ادارات کل آموزش و پرورش و ادارات آموزش و پرورش شهرستانها و مناطق میتوانند برای رسیدگی به امور آموزشی و تربیتی آموزشگاههای علمی آزاد، بازرسانی را اعزام کنند و براساس گزارش آنها اقدامات لازم را معمول دارند و به مؤسس یا مدیران تذکرات مربوط را بدهند.
ماده 43 ـ ترکیب شورای نظارت شهرستان مشابه شورای استان است و رئیس اداره آموزش و پرورش ریاست شورا را نیز برعهده دارد.
تبصره 1 ـ امور مربوط به آموشگاههای علمی ازاد مرکز استان توسط شورای استان اداره میشود.
تبصره 2 ـ در صورتی که برای مسؤولیت امور آزموشگاهها یا مسؤولیت امور مدارس شبانه بزرگسالان، پست سازمانی وجود نداشت باشد، رئیس اداره آموزش و پرورش فرد ذیصلاحی را برای این مسؤولیت تعیین خواهد کرد.
تبصره 3 ـ رئیس اداره میتواند از میان مؤسسان یا مدیران مسؤول آموزشگاههای علمی آزاد، فرد یا افرادی را بدون داشتن حق رأی برای شرکت در جلسات شورا دعوت نمایند.
ماده 44 ـ نظارت مستمر بر فعالیتهای آموزشگاههای علمی آزاد هر استان و ارزشیابی از عملکرد آنها بر عهدهی شورای نظارت آن استان خواهد بود که از طریق افراد و واحدهای ذیربط، همانند سایر واحدهای آموزشی، در سطح استان یا منطقه انجام خواهد شد.
تبصره ـ لازم است حداقل ماهی یکبار توسط اداره کل آموزش و پرورش استان یا ادارهی آموزش و پرورش شهرستان، منطقه (حسب مورد) از هر آموزشگاه بازدید به عمل آید.
ماده 45 ـ هر بازدیدکننده موظف خواهد بود، خلاصهی نظرات و مشاهدات خوش را در دفتر بازرسی (که شمارهگذاری و پلمپ شده است) ثبت و یک نسخه از آن را به همراه گزارش و پیشنهادهای لازم جهت هرگونه اقدام و ضبط در پرونده، به اداره تحویل نماید.
ماده 46 ـ تخلفات آموزشگاهها به دو دسته تقسیم میشوند:
الف ـ اخلاقی و سیاسی.
ب ـ آموزشی و اداری.
الف ـ تخلفات اخلاقی و سیاسی عبارتند از:
1.ارتکاب اعمال مغایر با مصالح نظام جمهوری اسلامی (مطابق با مواد قانون هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری مصوب مجلس شورای اسلامی).
2.ارتکاب اعمال خلاف عفت عمومی و حیثیت و شرافت شغلی (مطابق با مواد قانون هیأتهای رسیدگی به تخلفات اداری مصوب مجلس شورای اسلامی).
ب ـ تخلفات آموزشی و اداری عبارتند از:
1. کمکاری یا اهمال و سهلانگاری در انجام وظایف.
2. گزارش یا صدور گواهی خلاف واقع.
3. تعطیل غیرموجه کلاس درس یا آموزشگاه.
4. ناقص و ناتمام گذاشتن دورههای آموزشی مصوب.
5. دریافت هر نوع وجه اضافی غیرمصوب.
6. عدم رعایت مقررات.
ماده 47 ـ اقدامات زیر متناسب با میزان تخلف با توجه به محتویات پرونده و گزارشهای واصله پس از بررسی و تأیید و تصویب شورای نظارت استان، توسط ادرات اعمال و سوابق در پرونده درج و بایگانی خواهد شد.
5.تعطیل موقت آموزشگاه از سه ماه تا یکسال.
6.برکنار ساختن موقت یا دائم مدیر مسؤول.
7.لغو اجازه اشتغال کارکنان و معلمان به طور موقت یا دائم.
8.پیشنهاد لغو اجازه تأسیس و تعطیل دائم آموزشگاه، به شورای عالی نظارت و در صورت لزوم معرفی متخلف به مراجع ذیصلاح جهت تعقیب.
تبصره ـ در مناطقی که شورای نظارت شهرستان یا منطقه تشکیل شده است، اعمال بندهای یک تا چهار با شورای نظارت شهرستان یا منطقه خواهد بود.
ماده 48 ـ تخلفات زیر موجب لغو اجازه تأسیس آموزشگاه خواهد شد:
1.تخلفات اخلاقی و سیاسی (موضوع بند الف ماده 46)
2.انتقال یا واگذاری آموزشگاه به غیر و تغییر مؤسس یا مؤسسان بدون توافق شورای نظارت استان.
3.بکار گماردن افرادی که فاقد اجازه اشتغال در آموزشگاههای علمی آزاد بوده و یا اعتبار اجازه اشتغال آنها لغو شده است.
4.تغییر محل یا گسترش ساختمان آموزشگاه بدون کسب اجازه.
5.تشکیل کلاسهای مختلط با تشکیل کلاسهای مخصوص خواهران بطور همزمان در آموزشگاههای مخصوص برادران و بالعکس.
7.گزارش خلاف واقع در مورد مفاد مواد 25 و 26 این آئیننامه.
8.مواردی که در این آئیننامه لغو اجازه تأسیس آموزشگاه به صراحت قید شده است.
9.تشکیل هر نوع کلاس بجز آنچه در متن اجازهنامه تأسیس قید گردیده است.
تبصره ـ شورای نظارت استان میتواند در مورد برخی از تخلفات (سابق الذلکر) به موسس اخطار، و در صورت عدم توجه مطابق بند 8 ماده 47 اقدام نماید.
ماده 49 ـ هرگاه ثابت شود که هر یک از اعضای هیأت مؤسس در ارتکاب تخلفات مفاد قسمت الف ماده 46، سهیم و مقصر نبودهاند، فقط متخلفین از کار برکنار و در صورت لزوم تحت پیگرد قانونی نیز قرار خواهند گرفت.
تبصره ـ در هر صورت ادامه کار این نوع آموزشگاه برطبق مفاد ماده 17 این آئیننامه خواهد بود.
ماده 50 ـ مصوبات شورای نظارت استان دربارهی مواد مختلف فصل تخلفات لازم الاجراء است، و طرح موضوع تخلف در مراجع دیگر، مجوزی برای ادامه کار آموزشگاه متخلف نخواهد بود.
تبصره ـ در مورد لغو اجازه تأسیس آموزشگاه، مؤسس میتواند اعتراض خود را ظرف مدت 15 روز جهت بررسی به شورای نظارت استان تحویل نماید.
ماده 51 ـ پس از اعلام این آئیننامه از سوی ادارات کل آموزش و پرورش کلیه آموزشگاههایی که تحت نامهای گوناگون از قبیل گرو فرهنگی، مؤسسه آموزشی، سازمان علمی، آموزشگاه علمی و دیگر اسامی مشابه اعم از حضوری یا مکاتبهای که مشغول فعالیت بودهاند، موظفند حداکثر ظرف مدت 6 ماه برطبق ضوابط و مقررات ان اقدام به اخذ اجازه نامه تأسیس نمایند.
تبصره ـ ادامه کار آموزشگاههایی که به استناد مفاد آئیننامه تأسیس آموزشگاههای علمی ازاد مصوب شورای عالی و اصلاحات بعدی آن تأسیس گردیدهاند، برابر مقررات بلامانع است، و سابقه خدمت مؤسس در آموزشگاه بعنوان سابقه خدمت آموزشی محسوب میگردد.
ماده 52 ـ کلیه مراکزی که تحت عناوین دیگری غیر از آموزشگاه علمی آزاد و بدون داشتن مجوز از طرف مراجع قانونی وظایف مربوط به آموزشگاههای علمی آزاد به شرح مندرج در این آئیننامه را انجام میدهند غیرقانونی میباشند.
ماده 53 ـ با تصویب این آئین نامهها و دستورالعملها و بخشنامههای قبلی مربوط به آموزشگاههای علمی آزاد لغو میگردد.
موضوع: آئین نامه تأسیس آموزشگاههای علمی آزاد مشتمل بر تعریف، دوبخش، شش فصل و پنجاه و سه ماده و سی و چهار تبصره به انضمام دستورالعمل آگهیهای تبلیغاتی و فرمهای: تعهدنامه، درخواست اجازه تأسیس، صدور اجازه تأسیس و تقاضای ثبت نام دانشآموزان، در پانصد وهفتاد و نهمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 4/12/1373 به تصویب رسید. صحیح است، به مورد اجراء گذارده شود.
محمدعلی نجفی ـ وزیر آموزش و پرورش
دستورالعمل آگهی های تبلیغاتی
-ضمیمه آئیننامه تأسیس آموزشگهای علمی آزاد
1.چاپ هرگونه اوراق و آگهیهای تبلیغاتی و همچنین درج آگهیهای تبلیغاتی در روزنامهها و مجلات منوط به داشتن اجازه تأسیس آموزشگاه علمی آزاد از وزارت آموزش و پرورش است.
2.اوراق و آگهیهای تبلیغاتی باید با رعایت دقیق متن اجازه تأسیس و منحصراً با قید نام مصوب مندرج در اجازه تأسیس تنظیم گردد.
3.ذکر نام معلم یا معلمان در آگهیهای تبلیغاتی ممنوع است.
تبصره ـ درج هرگونه مطلب اضافی، تحریف و توجیه نام که جنبهی تبلیغی گمراهکننده داشته و یا مغایر با آئیننامه آموزشگاههای علمی آزاد باشد ممنوع است.
فرم شماره 1
فرم تعهدنامه موضوع مفاد بند 3 ماده 3 آئیننامه تأسیس آموزشگاههای علمی آزاد
بسم الله الرحمن الرحیم
اینجانب ………….. فرزند ………….. دارای شناسنامه شماره ……….. صادره ……….. متولد ……….. . شغل ……….. ساکن ……….. ……….. مؤسس آموزشگاه علمی آزاد ……….. به نمایندگی از مؤسسه ……….. که تحت شماره ……….. به ثبت رسیده است با اسقاط کافه خیارات ملتزم و متعهد میگردم که کلیه مقررات بخش یک آئیننامه تأسیس آموزشگاههای علمی آزاد مصوب پانصد و هفتاد و نهمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 4/12/1373 را رعایت نموده و چنانچه شخصاً از ادامه کار منصرف یا به دلیل تخلفات و یا به جهاتی دیگر امتیاز آموزشگاه لغو شود و امکان ادامه تحصیل دانشآموزان تا پایان دوره به دلایلی متعذر گردد اداره کل آموزش و پرورش استان ………………………. مجاز میباشد.
نسبت به تعیین باقیمانده تعهدات آموزشگاه و تقویم آن به پول رسمی کشور اقدام و از اینجانب مطالبه نمایند.
اینجانب …………… فرزند …………… دارای شناسنامه شماره …………… صادره …………… ساکن …………… متعهد و ملتزم میشوم هر موقع اداره کل آموزش و پرورش …………… خسارات وارده از ناحیه متعهد را از جهت عدم اتمام دوره مربوط تقویم و مورد مطالبه قرار داد و پرداخت مبلغ مورد مطالبه از جانب آقای …………… مواجه با اشکال یا اصولاً غیرمقدور گردد بلادرنگ خسارات مذکور را پرداخت نمایم و اداره کل آموزش و پرورش یاد شده برای وصول حقوق خود حق مراجعه و صدور اجرائیه علیه هر یک از دو نفر متضامناً داشته و تشخیص میزان خسارات ناشی از عدم ایفای تعهد متعهد نیز با اداره کل آموزش و پرورش بوده قطعی و غیرقابل اعتراض میباشد.
فرم شماره 2
دولت جمهوری اسلامی ایران
وزارت آموزش و پرورش
اداره کل آموزش و پرورش استان ……………
شماره ……………
تاریخ ……………
به استناد آئین نامه آموزشگاههای علمی آزاد مصوب پانصد و هفتاد و نهمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 4/12/1373 و تصویب ……… جلسه شورای نظارت استان …………… مورخ …………… به فرد / هیأت مؤسس مرکب از اعضای زیر:
1 ـ
2 ـ
3 ـ
4 ـ
5 ـ
6 ـ
7 ـ
اجازه داده میشود یک باب آموزشگاه علمی آزاد پسرانه / دخترانه دوره …………….. به نام …………… را در شهر …………… خیابان …………… کوی …………… کوچه …………… پلاک …………… مطابق با ضوابط و مقررات تأسیس نماید / نمایند.
این اجازهنامه قابل انتقال یا واگذاری به غیر نیست و از تاریخ صدور به مدت سه سال اعتبار دارد.
مدیر کل آموزش و پرورش استان ……………
فرم شماره 3
اداره کل آموزش و پرورش استان ……………
اینجانب / اینجانبان ……………
ردیف | نام و نام خانوادگی | شماره شناسنامه و محل صدور | تاریخ تولد | آخرین مدرک تحصیلی | شغل | نشانی و شماره تلفن |
1 2 3 4 5 6 7 |
با اطلاع کامل از مفاد آئیننامه آموزشگاههای علمی آزاد و تعهد به رعایت اجرای کلیه ضوابط و مقررات، تقاضای صدور اجازه تأسیس آموزشگاه علمی آزاد پسرانه / دخترانه دوره ابتدایی / راهنمائی تحصیلی/ متوسطه / زبانهای خارجی / کنکور / و … را در محدودهی خیابانهای ……………………………… مینمایم / مینمائیم. خواهشمند است دستور فرمائید اقدامات لازم را به عمل آورند.
محل امضاء
1 ـ 3 ـ 5 ـ 7 ـ
2 ـ 4 ـ 6ـ
فرم شماره 4
(فرم تقاضای ثبتنام دانشآموزان)
آموزشگاه ……………
اینجانب …………… فرزند …………… متولد سال …………… در شهر …………… به شناسنامه شماره …………… صادره از …………… دارای شغل …………… با اطلاع کامل از مقررات مربوط به دانشآموزان آموزشگاههای علمی آزاد و با قبول آن، درخواست ثبت نام در کلاس / دوره ……. را دارم. خواهشمند است دستور فرمائید نسبت به ثبت نام اینجانب اقدام نمایند.
ضمناً تعهد مینمایم که مقررات آموزشگاه را در همه حال رعایت نموده و برخلاف آن اقدامی ننمایم.
نشانی محل سکونت و شماره تلفن ……………
نشانی محل کار و شماره تلفن ……………
محل امضاء متقاضی
اینجانب …………… ولی …………… ضمن تأیید مشخصات فوق متعهد میشوم که نامبرده مقررات مربوط به آموزشگاه را رعایت نماید.
محل امضاء ولی
منبع سایت صلح