آیین نامه اجرایی بند « د » تبصره ۲۵ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1374,02,04با اصلاحات و الحاقات بعدی
اکثریت وزرای عضو شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخ ۴ / ۲ / ۱۳۷۴ با توجه به اختیار تفویضی هیات وزیران ( موضوع تصویبنامه شماره ۶۵۶۳۲/ت ۴۰۹/هـ مورخ ۹ / ۱۱ / ۱۳۷۳ به استناد بند « د » تبصره (۲۵) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۷۳ – آیین نامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر تصویب نمودند:
ماده ۱ – در آیین نامه واژههای زیر به جای عبارتهای مشروح مربوط به کار میروند:
شورای عالی: شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی
دبیرخانه: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری – صنعتی
منطقه: منطقه ویژه حراست شده بندری و غیر بندری که به موجب بند « د » تبصره ۲۵ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ایجاد میشود یا طبق تبصره ۲۰ قانون برنامه اول ایجاد شده است.
سازمان مسوول منطقه: شخص حقوقی است که به موجب این آییننامه با لحاظ مسؤولیت عمل حاکمیت تعیین و مسؤولیت اداره و مدیریت منطقه را عهده دار میشود.
ماده ۲ – فعالیتهای مجاز در مناطق به شرح زیر است:
۲ – تسریع و تسهیل در دستیابی به کالا، برای نزدیک کردن صحنه فعالیت صاحبان کالا اعم از مواد اولیه، ماشینآلات و سایر کالاهای ساخته شده با مصرفکنندگان داخلی به منظور پشتیبانی از تولید داخلی کشور.
۳ – پردازش کالا یا ایجاد تغییرات در آن برای تحصیل ارزش افزوده با استفاده از امکانات بالقوه.
۴ – فراهم نمودن تسهیلات لازم جهت دستیابی خریداران عمده داخلی و خارجی به کالاهای مورد نیاز خود در این مناطق، نزدیک کردن بازارهای تجاری منطقهای و بسط و توسعه تجارت خارجی کشور.
۵ – ایجاد عرصه فعالیتهای تجاری منطقهای با توجه به بازارهای کشورهای آسیای میانه، قفقاز و ماورای قفقاز، ارتباط با کشورهای آسیایی و اروپایی و سایرنقاط و بهرهبرداری مفید از این بازارها با استفاده از تمامی تسهیلات ترانزیت داخلی و خارجی، صادرات و صادرات مجدد.
۶ – جذب سرمایه و امکانات داخلی و خارجی برای موارد فوقالذکر به منظور نیل به اهداف مورد نظر.
ماده ۳ – ورود کالا از خارج از کشور یا مناطق آزاد تجاری – صنعتی کشور به منطقه تحت نظارت گمرک ایران با کمترین تشریفات انجام شده و ترانزیت داخلی کالاهای وارد شده به منطقه براساس مقررات مربوط انجام خواهد شد.
تبصره – ورود کالای موضوع این ماده به مناطق واقع در مبادی ورودی کشور ، بدون هر گونه تشریفات گمرکی انجام خواهد شد.
ماده ۴ – ترخیص کالا از منطقه به داخل کشور مستلزم رعایت مقررات صادرات و واردات است.
ماده ۵ – کالاهایی که از خارج از کشور یا کالاهای وارداتی که از مناطق آزاد تجاری – صنعتی کشور یا مناطق دیگر موضوع این آییننامه به منطقه وارد میشوند میتوانند بدون هرگونه تشریفات از کشور خارج شوند.
تبصره – انتقال کالاهای تجاری موجود در گمرکات مرزی و داخلی کشور به منطقه با تشخیص گمرک بلامانع است.
ماده ۶ – مدیریت منطقه میتواند پس از طبقهبندی و ارزشگذاری منطقه، حق استفاده از قسمتهایی از آن را به صورت اجاره به اشخاص حقیقی یا حقوقی واجد شرایط واگذار نماید. نظارت بر نحوه بهرهبرداری این مناطق با مدیریت منطقه است.
ماده ۷ – مهلت توقف کالای وارد شده به منطقه با تشخیص مدیریت منطقه است.
ماده ۸ – صاحبان کالاهای وارد شده به منطقه میتوانند تمام یا قسمتی از کالای خود را به منظور ورود قطعی یا ورود موقت به داخل کشور، به گمرک اظهار و با انجام مقررات مربوط ترخیص نمایند.
ماده ۹ – در صورتی که پردازش کالاهای وارد شده به منطقه با استفاده از مواد اولیه داخلی به میزانی باشد که موجب تغییر تعرفه گمرکی کالاهای مذکور شود، میزان سود بازرگانی مربوط به کالاهای فوق برای ورود به سایر نقاط کشور تنها معادل سود بازرگانی مواد اولیه و قطعات وارداتی بکار رفته در آن محاسبه ودریافت خواهد شد.
تبصره – کالاهای تولید شده در منطقه در صورت صدور به خارج از کشور طبق مقررات داخل کشور مستلزم تودیع پیمان ارزی برای مواد اولیه و قطعات داخلی به کار رفته در آن میباشد.
ماده ۱۰ – هزینههای تخلیه، بارگیری و انبارداری کالا در مناطق که توسط مدیریت دولتی اداره میشود براساس تعرفههایی که توسط مدیریت منطقه تهیه و بهتصویب اکثریت وزرای عضو شورای عالی میرسد، تعیین میشود.
ماده ۱۱ – واردکنندگان کالا به مناطق میتوانند تمام یا قسمتی از کالای خود را در مقابل قبض انبار تفکیکی قابل معامله که توسط مدیریت منطقه صادر خواهد شد به دیگران واگذار نمایند در این صورت دارنده قبض انبار تفکیکی صاحب کالا محسوب خواهد شد.
ماده 11 – واردکنندگان کالا به مناطق میتوانند تمام یا قسمتی از کالای خود را در مقابل قبض انبار تفکیکی قابل معامله که توسط مدیریت منطقه صادر خواهد شد به دیگران واگذار نمایند در این صورت دارنده قبض انبار تفکیکی صاحب کالا محسوب خواهد شد.
تبصره – مدیریت هر منطقه مجاز است حسب درخواست متقاضی نسبت به صدور گواهی مبدا برای کالاهایی که از منطقه خارج میشوند با تایید گمرک ایران اقدام نماید. بانکهای کشور مکلف به پذیرش گواهی موضوع این تبصره هستند.
تبصره ۱ – مدیریت هر منطقه مجاز است حسب درخواست متقاضی نسبت به صدور گواهی مبدا برای کالاهایی که از منطقه خارج میشوند با تایید گمرک ایران اقدام نماید. بانکهای کشور مکلف به پذیرش گواهی موضوع این تبصره هستند.
تبصره ۲ – خردهفروش کالا در منطقه ممنوع است، سقف خرده فروشی توسط دبیرخانه مشخص میشود.
ماده ۱۲ – کلیه وزارتخانهها، سازمانها، بانکها و شرکتهای دولتی موظفند حسب درخواست مدیریت هر منطقه واحدهای لازم را برای ارایه خدمات مورد نیاز تأسیس نمایند.
تبصره – خرده فروشی کالا موضوع ماده فوق الذکر برای آن دسته از مسافران خارجی که قصد انتقال کالای مذکور به خارج از کشور را داشته باشند، با نظارت گمرک ایران بلامانع است .
ماده ۱۳ – کلیه کالاهایی که برای تولید یا ارایه خدمات مورد نیاز منطقه از خارج به منطقه وارد میشوند از پرداخت سود بازرگانی معاف خواهند بود.
واردات کالاهای مذکور به سایر نقاط کشور تابع مقررات صادرات و واردات خواهد بود.
ماده ۱۴ – ایجاد منطقه و تعیین محدوده آن با توجه به نیازها و اولویتها و پیشنهادهای رسیده بر اساس گزارش توجیهی دبیرخانه در اماکن گمرکی با هماهنگی گمرک و در اماکن بندری با هماهنگی گمرک و سازمان بنادر و کشتیرانی با تصویب اکثریت وزرای عضو شورایعالی انجام خواهد شد.
تبصره – سازمان مسؤول منطقه با پیشنهاد دبیرخانه و تصویب اکثریت وزرای عضو شورای عالی تعیین و مدیر منطقه توسط رئیس سازمان مسؤول منطقه منصوب می گردد.
ماده ۱۵– دبیرخانه مسؤولیت نظارت بر حسن اجرای این آیین نامه را داشته و موظف است هر سه ماه یکبار گزارش عملکرد آییننامه را به شورای عالی ارایه کند.
این تصویبنامه در تاریخ ۱۷ / ۳ / ۱۳۷۴ به تایید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.
معاون اول رییس جمهور-حسن حبیبی
منبع سایت صلح