هیات وزیران درجلسه مورخ 11/5/1374 بنا به پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه و کمیته امداد امام خمینی (ره) و به استناد تبصره یک ماده (14) قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور – مصوب 1373- آیین نامه چگونگی تشخیص و تعییین افراد نیازمند موضوع تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
آئین نامه چگونگی تشخیص و تعیین افراد نیازمند موضوع تبصره یک ماده (14) قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور
مصوب 1374,05,11
ماده 1– در اجرای قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور و درچهارچوب تعاریف موضوع بند (4) ماده (1) قانون یادشده، افراد و خانواده هایی که به لحاظ موقعیت اقتصادی و اجتماعی و عدم استطاعت مالی، فاقد پوشش بیمه ای خدمات درمانی هستند، در شمول گروهها و افراد تحت حمایت برنامه بیمه اقشار نیازمند قرار گرفته و مشمول استفاده از تسهیلات و امکانات منظور شده در برنامه یاد شده خواهند بود .
افراد مزبور عبارتند از :
الف – از کارافتادگان و معلولان نیازمند که توانایی مالی اداره زندگی خود را ندارند و افراد تحت تکفل آنها.
ب – زنان و کودکان بی سرپرست و نیازمند موضوع قانون تأمین زنان و کودکان بی سرپرست، مصوب 1371 .
پ – خانواده های زندانیان نیازمند، در مدت زندانی بودن سرپرست خانواده .
ت – آسیب دیدگان ناشی از حوادث طبیعی و غیرطبیعی که امکانات اولیه زندگی خود یا وسایل اشتغال خود را از دست داده اند تا زمانی که امکانات اولیه یا وسایل اشتغال خود را به دست آورند.
ث -عایله نیازمند تحت تکفل سربازانی که درآمدی برای اداره زندگی ندارند، درمدت سربازی و حداکثر تاپایان سال 1374 .
تبصره – افراد موضوع این بند از ابتدای سال 1375 مشمول بند (5) ماده (13) قانون بیمه همگانی خدمات درمانی خواهند بود و درمورد آنان مطابق آئین نامه مربوط به بند یادشده عمل می شود.
چ – سایر مواردی که مشمول بندهای فوق نیستند و تحت پوشش سازمانهای امدادی از قبیل کمیته امداد امام خمینی (ره) یا سازمان بهزیستی کشور هستند یا باید تحت پوشش سازمانهای یاد شده قرارگیرند، با تشخیص کمیته امداد امام خمینی (ره).
تبصره 1– تشخیص موارد فوق الذکر براساس تعاریف مصوب قانونی برعهده کمیته امداد امام خمینی (ره) است که حسب مورد بنا به معرفی دستگاههای ذی ربط مشخص می شوند .
تبصره 2– مواردی که در حیطه مسؤولیت سازمان بهزیستی کشوراست به طور مستقیم تحت پوشش بیمه نیازمندان قرارمی گیرند.
ماده 2– افرادی که مشمول بیمه نیازمندان می شوند صرفاً تا زمانی که شرایط فوق را دارا باشند مشمول بیمه همگانی خدمات درمانی هستند و کمیته امداد امام خمینی (ره) موظف است حداکثر هر دو سال یک بار براساس اطلاعاتی که از دستگاههای ذی ربط اخذ می کند، بیمه آنان را تمدید نماید.
ماده 3– اقدام به تامین پوشش بیمه ای خدمات درمانی گروههای فوق منوط به حصول اطمینان ازعدم تأمین و پوشش بیمه خدمات درمانی آنان ازطریق دیگر مراکز و مراجع دولتی و غیردولتی است .
ماده 4 – فرزندان ذکور بیمه شدگان اصلی تا پایان (18) سالگی و مادام که به تحصیل اشتغال داشته باشند، تا پایان 25 سالگی و فرزندان اناث مادام که ازدواج نکرده باشند مشمول استفاده از پوشش حمایتی بیمه خدمات درمانی خواهند بود.
ماده 5 – سازمانها و نهادهای ذی ربط مکلفند حداکثر تا پایان مردادماه سال 1374، فهرست اسامی و مشخصات خانواده ها و افراد تحت پوشش خود را که واجد شرایط و نیازمند به استفاده از پوشش حمایتی بیمه خدمات درمانی هستند با تعیین بیمه شده اصلی، بیمه شدگان تبعی وآدرس محل سکونت- با ذکر روستا، دهستان، بخش، شهر، شهرستان و استان- به کمیته امداد امام خمینی (ره) ارایه نمایند.
ماده 6 – افراد و خانواده های نیازمندی که تاکنون تحت پوشش اقدامات حمایتی مستمر کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار نگرفته اند و واجد شرایط مذکور درماده (1) این آیین نامه و متقاضی استفاده از برنامه بیمه خدمات درمانی اقشار آسیب پذیرهستند، باید تقاضای کتبی خود را به نزدیکترین شعبه یا واحد کمیته امداد امام خمینی (ره) ارسال کنند. مسؤولین شعب و واحدهای کمیته امداد خمینی (ره) موظف هستند با تشکیل پرونده برای هر متقاضی، درخواستها را مورد تحقیق، بررسی و تصمیم گیری قراردهند.
ماده 7 – حداکثر تعداد فرزندان مورد قبول برای بیمه درمان سه فرزند است .
تبصره – در خصوص فرزندان افراد مشمول ماده یک این آیین نامه، رعایت مفاد ماده یک قانون تنظیم خانواده و جمعیت – مصوب 1372- الزامی است .
ماده 8 – کمیته امداد هر استان موظف است کمیسیونی با عضویت نمایندگان دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، سازمان بهزیستی و انجمن حمایت از زندانیان تشکیل ونسبت به ایجاد هماهنگی امور بیمه نیازمندان اقدام نماید. جلسات کمیسیون حداقل هر سه ماه یک بار تشکیل می شود.
ماده 9– خانواده ها و افرادی که موجبات سوء استفاده افراد غیرمشمول را از مزایا و امکانات اختصاصی بیمه خدمات درمانی اقشار نیازمند فراهم کنند، با تشخیص و تایید کمیسیون موضوع ماده (8) این آیین نامه از شمول خدمات حمایتی خارج شده و تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.
ماده 10– کمیته امداد امام خمینی (ره) در اجرای تبصره (2) ماده (14) قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور، از همکاری و اقدامات پشتیبانی وزارتخانه ها و سازمانهای مذکور در ماده (14) و واحدهای استانی وابسته به دستگاههای یادشده برخوردار و دستگاههای مزبور موظف به همکاری و همیاری لازم بنا به درخواست کمیته امداد امام خمینی (ره) هستند.
معاون اول رییس جمهور– حسن حبیبی
منبع سایت صلح