آئین نامه اصلاح موادی از آئین نامه اجرائی قانون اصلاح مواد ۱و۲و ۳ قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت
مصوب 1374,12,26
بموجب اختیارات حاصل از قانون اصلاح مواد ۱و ۲و ۳ قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت اسناد و املاک و الحاق موادی به آن مصوب ۱۳۷۰ آئیننامه اجرائی آن و اصلاحیه مورخ ۱۳/8/۱۳۷۲ بشرح زیر اصلاح میشود:
۱– یک تبصره دیگر به ماده ۱۳ اضافه میشود.
تبصره ۲- در صورتیکه تعداد متصرفین در یک پلاک بیش از بیست نفر باشند و مالک یا مالکین با ارائه اسناد و مدارک و نقشه ملک توافق خود را اعلام نمایند. رئیس ثبت محل پس از احراز هویت و مالکیت مالکین و هویت متقاضیان اجازه ثبت توافق را در دفترمخصوص توافق میدهد. در این مورد رعایت ماده۳۰ آئین نامه الزامی نیست.
۲– یک تبصره به ماده ۲۰ اضافه میشود.
تبصره ـ مرجع تجدید نظر نسبت به تصمیمات و آراء هیاتهای نظارت، شورایعالی ثبت میباشد.
3– یک تبصره به ماده ۲۴ اضافه میشود.
تبصره ـ در صورتیکه متقاضیان در یک ملک بیش از یک نفر بوده و نام همگی در قبض رسید تقاضانامه و دفتر ثبت تقاضانامه ثبت شده و یا قبض جداگانه دریافت نموده باشند و فاقد خانه مسکونی دیگر باشند قیمت زمین تا دویست و پنجاه متر مربع برای هر متقاضی به قیمت منطقهای محاسبه و مابقی به قیمت روز تقویم میشود.
۴– دو تبصره به ماده ۲۷ اضافه میشود.
تبصره ۱- دبیر هیات حل اختلاف مکلف است وضعیت ثبتی ملک را قبل از فرا رسیدن نوبت پرونده استعلام نماید، واحد ثبتی مربوط هم مکلف است پاسخ استعلام را حداکثر ظرف ۱۵ روز تهیه و تحویل دبیر هیات داده رسید دریافت دارد و هر گونه تغییرات در وضعیت ثبتی را که ممکن التاثیر در رای هیئت باشد پیرو پاسخ استعلام مذکور به هیئت حل اختلاف اعلام نماید.
تبصره ۲- در صورت مراجعه متقاضی و اعلام عدم انجام کار توسط کارشناس منتخب در مهلت تعیین شده در اخطار، دبیر هیات مراتب را جهت انتخاب کارشناس دیگر به ثبت محل گزارش میکند رئیس ثبت پس از بررسی و احراز واقع نسبت به انتخاب کارشناس جدید اقدام خواهد کرد. همچنین اگر هیات کارشناسان از مراجعه به محل وقوع ملک خودداری کرده باشند، مراتب به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور منعکس میشود تا نسبت به انتخاب هیئت کارشناسی جدید اقدام شود.
۵– یک تبصره به ماده ۲۸ اضافه میشود.
تبصره ـ در صورت اشتباه در آگهی های موضوع بند ۶ ماده یک قانون (ماده ۱۴۷ اصلاحی) آگهی تجدیدی فقط یک نوبت منتشر و مهلت اعتراض به آن نیز سی روز از تاریخ انتشار خواهد بود.
۶– یک تبصره دیگر به ماده ۳۱ اضافه میشود.
تبصره ۲- در صورتیکه متقاضیان مشمول قانون، کلیه هزینههای قانونی را قبلاً پرداخت کرده باشند و هیئت کارشناسی موضوع ماده ۳۰ آئیننامه هم گزارش خود را همراه با نقشه ارائه دهد دبیر هیئت مکلف است کلیه پروندههای موضوع گزارش را که آماده طرح است یکجا به هیئت تقدیم و هیات هم نسبت به آنها یکجا و در وقت فوق العاده و خارج از نوبت اتخاذ تصمیم خواهد نمود.
۷– یک تبصره به ماده ۳۲ اضافه میشود.
تبصره ـ در صورتیکه تشخیص حدود واقعی ملک با اشکال مواجه شود بطوریکه نقشه برداری از کل ملک امکان پذیر نباشد، کارشناس یا هیات کارشناسان موظفند محدودهای که از چهار طرف بوسیله خیابان یا رودخانه یا جاده و امثالهم یا هر گونه عوارض طبیعی مشخص از سایر قسمتهای ملک جدا باشد نقشه برداری نموده و قطعه یا قطعاتی که نسبت به آنها تقاضانامه تسلیم شده را در آن منعکس و موقعیت محدوده مذکور را نسبت به نزدیکترین نقطه ثابت غیر قابل تغییر محل مشخص و مراتب را مستدلاً صورتمجلس نمایند در این صورت تهیه نقشه کلی ملک ضرورت ندارد.
8– 3تبصره دیگر به ماده ۳۵ اضافه میشود.
تبصره ۲- هیئتهای حل اختلاف مکلفند بهای ملک را حسب مورد طبق تبصره ۳ ماده ۲ قانون (ماده ۱۴۸ اصلاحی) تعیین و در متن رأی قید نمایند، بهای تعیین شده بعنوان ثمن معامله در سند انتقال قید خواهد شد.
تبصره ۳- در صورتیکه مرجع ذیربط اعم از سازمانها و بنیادها و غیره (صاحب ملک) وصول وجه را اعلام و نماینده خود را جهت امضاء سند انتقال معرفی نماید موضوع در هیات حل اختلاف بررسی پس از صدور رأی هیئت مراتب جهت تنظیم سند رسمی بدفتر اسناد رسمی منعکس میشود والا متقاضی مکلف است بهای ملک را بر اساس قیمت تعیین شده در رأی هیئت حل اختلاف بحساب سپرده ثبت تودیع و قبض رسید را بدفترخانه تنظیم کننده سند انتقال تحویل تا شماره آن در متن سند انتقال قید و مراتب به مرجع صاحب ملک اعلام شود.
تبصره چهار ـ چنانچه ثمن معامله از طرف متقاضی پرداخت شود و بهر دلیل صدور سند مالکیت به تأخیر افتد و در این خلال قیمت منطقهای تغییر یابد موجب تعهد جدید متقاضی یا باز پرداخت وجه از طرف دولت نخواهد بود.
۹– یک تبصره به ماه ۳۶ اضافه میشود.
تبصره ـ چنانچه پس از صدور سند یا اسناد مالکیت متقاضیان در یک ملک قسمت یا قسمتهائی از آن باقی بماند و دارنده سند مالکیت (صاحب ملک) بمنظور رفع تعارض اسناد مالکیت خود را جهت اصلاح حدود ارائه دهد هر چند متقاضی اجرای مقررات مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ اصلاحی نباشد ثبت محل مکلف است محدوده باقیمانده را کنترل و مساحی نموده پس از ضبط سند مالکیت اولیه در پرونده سند مالکیت جدید را با حدود واقعی (باقیمانده) صادر و تسلیم دارد.
۱۰– مبلغ مندرج در ماده ۳۷ آئیننامه اصلاحی از مبلغ پنجاه و پنجهزار ریال به مبلغ یکصد و بیست هراز ریال افزایش مییابد و مبلغ مذکور قابل استرداد نیست.
۱۱– جمله «و در مورد مناطق ثبتی واقع در تهران و حومه نیز بهمین ترتیب بایستی عمل شود».
به آخر ماده ۳۸ آئیننامه اصلاحی اضافه میشود.
12 – بندهای الف و ب و ج ماده 39 بشرح زیر اصلاح میشود:
بند الف ـ حق حضور و حقالزحمه هر یک از اعضاء هیئت حل اختلاف برای هر پرونده پنجهزار ریال تعیین میشود.
بند ب- حقالزحمه دبیر هیات حل اختلاف برای هر پرونده سه هزار ریال تعیین میشود.
بند ج ـ حقالزحمه سایر کارکنان و مستخدمین که تا صدور سند مالکیت متقاضیان مشمول قانون، وظائفی را عهدهدار هستند مبلغ پانزده هزار ریال تعیین میشود که مطابق دستورالعمل موضوع تبصره 39 تقسیم و پرداخت میشود.
13– بند «د» به ماده 39 آئیننامه اصلاحی اضافه میشود.
بند د- حقالزحمه کارکنان ادارات تمرکز دفاتر و املاک دولتی و امور املاک و سایر ادارات ستادی که در ارتباط با اجرای قانون و آئیننامه آن وظائفی را عهدهدار هستند مطابق دستورالعمل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور پرداخت میشود.
۱۴– ماده ۴۰ بشرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۴۰ اصلاحی ـ هزینه کارشناسی یا هیئتهای کارشناسی و خبرگان ثبتی به عهده متقاضیان است که در صورت ضرورت جلب نظر آنان، باید قبل از انجام کارشناسی، و پس از محاسبه آن بر مبنای زیر به حساب سپرده ادارات ثبت واریز و قبض آن تحویل ثبت مربوط شود تا ضمیمه پرونده گردد.
الف : دستمزد کارشناسی ساختمانها و تأسیسات مربوط
(۱)- تا پانصد متر مربع مساحت ملک مقطوعاً پنجاه هزار ریال
(۲)- از پانصد و یک متر مربع تا یکهزار متر مربع مساحت ملک مقطوعاً هشتاد هزار ریال
(۳)- برای قطعات از یکهزار و یک متر مربع به بالا، نسبت به مازاد بر مساحت بابت هر متر مربع اضافی دویست و پنجاه ریال علاوه دریافت میشود.
ب : دستمزد کارشناسی اراضی کشاورزی و نسق های زراعی «اعم از شهری و غیر شهری» و باغات.
(۱)- تا یک هکتار بطور مقطوع ۷۵۰۰۰ریال
(۲)- از یک هکتار و یک متر تا پنج هکتار بطور مقطوع ۸۵۰۰۰ریال
(۳)- از پنج هکتار و یک متر تا ده هکتار بطور مقطوع 95000 ریال
(4)- از ده هکتار به بالا به ازاء هر هکتار مازاد ، ده هزار ریال اضافه دریافت میشود.
۱۵– ماده ۴۱ آئین نامه اصلاحی بشرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۴۱- در مرکز هر استان بمنظور اجرای این آئین نامه و تمرکز مانده وجوه وصولی توسط واحدهای ثبتی هر استان، حسابی با درخواست مشترک مدیر کل ثبت استان مربوط و ذیحساب آن به نمایندگی ازخزانه داری کل در یکی از شعب بانکهای موجود در محل افتتاح میشود.
حق برداشت از حساب مذکور بر طبق ضوابط آئیننامه اصلاحی با مدیر کل ثبت استان یا مقام مجاز معرفی شده از طرف سازمان ثبت اسناد و املاک کشور باتفاق ذیحساب ثبت استان و در هر مورد با امضاء متفق آنها خواهد بود.
هر یک از ادارات و واحدهای ثبتی شهرستانها مکلفند نسبت به پروندههائی که در هر ماه منجر به صدور رأی هیئت حل اختلاف یا منجر به ثبت توافق در دفتر توافق شده و دستور ادامه عملیات ثبتی آن صادر میشود وجوه مقرر در ماده ۳۹ این آئیننامه را به کیفیتی که مقرر شده است حداکثر تا پانزدهم ماه بعد پرداخت و پس از کسر سایر هزینههای قانونی مبلغ باقی مانده را ظرف همان مدت به حساب تمرکز وجوه که در مرکز هر استان افتتاح شده یا میشود واریز نمایند.
۱۶– ماده ۴۲ به آئیننامه اصلاحی قبلی بشرح زیر الحاق میشود:
ماده ۴۲- هریک از ادارات کل ثبت استانها مکلفند پس از کسر هزینههای قانونی و یا تفویض اختیار شده و یا مخارجی که دستور پرداخت آن از محل موجودی حساب متمرکز در استان صادر شده باقیمانده را حداکثر تا نیمه اول ماه بعد به حساب مرکز در تهران که بدرخواست و بنام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در یکی از شعب بانکهای تهران افتتاح و شماره آن به ادارات کل ثبت استانها ابلاغ شده واریز و یک نسخه از فیش واریزی را باداره کل امورمالی و ذیحسابی سازمان ثبت ارسال دارند.
برداشت از حساب مذکور به امضاء رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور یا مقام مجاز از طرف ایشان به اتفاق امضاء ذیحساب یا مقام مجاز از طرف وی که بهمین منظور تعیین و معرفی شده یا میشود مجاز خواهد بود.
۱۷– ماده ۴۳ به آئیننامه اصلاحی قبلی بشرح زیر الحاق میشود:
وجوه موضوع مواد ۴2-۴1 این آئیننامه بمنظور اجرای قانون اصلاح مواد ۱و ۲ و ۳ قانون حذف و اصلاح بعضی از مواد قانون ثبت اسناد و املاک مصوب ۳۱/4/۶۵ و الحاق موادی به آن و آئیننامههای اجرائی آن در موارد ذیل بمصرف خواهد رسید.
تأمین مخارج تشکیل هیئتهای حل اختلاف، استفاده از امکانات بخش خصوصی و یا دولتی برای عملیات فنی و نقشه برداری، جبران کسری هزینههای نقاطی که موجودی حساب آنها در این خصوص تکافوی پرداختهای مقرر را نمی نماید، تهیه تجهیزات فنی و تدارک مطبوعات و کاغذ مصرفی هیاتها تأمین و تدارک فضای مناسب اداری، سازمانی و مسکونی، تهیه تجهیزات، امکانات، تأسیسات، خودرو، وسائل و لوازم اداری، پرداخت حقالزحمه بافرادی که به تشخیص سازمان ثبت بنحوی در اجرای خدمات ثبتی در این خصوص همکاری و فعالیت مینمایند، تأمین و ترغیب نیروی انسانی موقت مورد نیاز واحدهای ثبتی در سطوح مختلف تا مرحله اجرای نهائی قانون مذکور و صدور و تسلیم اسناد مالکیت متقاضیان بصورت قراردادی و خرید خدمت تکمیل و توسعه و تجهیز ساختمانها، پرداخت هزینههای اداری، تهیه کامپیوتر و تجهیزات مکانیزه و سایر مخارج مورد نیاز واحدهای ثبتی مجری قانون به تشخیص سازمان ثبت.
حکم این ماده در مورد انجام پرداختها و برداشتها از حسابهای مخصوص موضوع مواد ۴۱ و ۴۲ فوق الذکر از تاریخ اجرای قانون است.
سایر مواد آئین نامه اصلاحی قبلی که تغییر حاصل ننموده بقوت خود باقی است.
رئیس قوه قضائیه ـ محمد یزدی
منبع سایت صلح