هیات وزیران در جلسه مورخ 26/2/1375 بنا به پیشنهاد مشترک شماره 6739 – 102ر مورخ 9/12/1374 سازمان برنامه و بودجه و وزارت کشاورزی و در اجرای تبصره (62) قانون بودجه سال 1375 کل کشور، آیین نامه اجرایی بند (الف) تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی بند “الف” تبصره (62) قانون بودجه سال 1375 کل کشور
مصوب 1375,02,26با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1 – تسهیلات اعتباری موضوع بند “الف” تبصره (62) قانون بودجه سال 1375 کل کشور از طریق بانکهای کشاورزی یا سایر بانکها که از این پس به اختصار بانکهای عامل نامیده می شود، براساس مقررات این آیین نامه پرداخت خواهد شد.
ماده 2 – تسهیلات مورد نیاز طرحهای مربوط به انواع سیستمهای آبیاری تحت فشار بدون اخذ وثیقه و براساس مقررات این آیین نامه توسط بانکهای عامل به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت خواهد شد.
تبصره 1 – مبلغ یکهزار و دویست میلیارد ( 1/200/000/000) ریال تسهیلات بند الف تبصره یاد شده جهت تامین مواد و لوازم و تجهیزات و احداث و راه اندازی واحدهای تولید کننده مربوط و شرکتهای مجری و اجرای پروژه های آبیاری تحت فشار اختصاص می یابد. در اجرای این امور وزارتخانه های نفت، نیرو، معادن و فلزات، صنایع و بانک مرکزی موظف هستند که تامین تجهیزات و لوازم مورد نیاز از قبیل انرژی برق، سوخت، آلومینیم، مواد پلی اتیلن، نیروی محرکه و ورق گالوانیزه و ارز مورد نیاز اجرای پروژه های مربوط را برحسب اعلام وزارتخانه های کشاورزی و صنایع در اولویت قرار دهند.
تبصره 2 – در اعطای تسهیلات اعتباری توسط بانکهای عامل، اولویت با طرحهای مصوب نیمه تمام سال گذشته خواهد بود.
ماده 3 – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است در چهارچوب سیاستهای پولی و اعتباری، تسهیلات اعتباری این تبصره را براساس اعلام نیاز وزارت کشاورزی، از طریق بانکهای عامل تامین نماید.
ماده 4 – سهم هریک از استانها از تسهیلات این بند جهت اجرای حداقل چهارصدهزار هکتار از انواع سیستمهای آبیاری تحت فشار، طبق جدول پیوست قانون بودجه سال 1375 کل کشور توسط وزارت کشاورزی تعیین و ابلاغ خواهد شد.
تبصره 1 – جابجایی تسهیلات بین استانها و طرحها به میزان حداکثر ده درصد (10%) (در سطح حداقل چهل هزار هکتار از انواع سیستمهای آبیاری و تحت فشار) توسط وزارت کشاورزی انجام و حداکثر تا پایان دی ماه به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانکهای عامل و استانها ابلاغ خواهد شد.
تبصره 2 – حداکثر ده درصد (10%) از تسهیلات این بند به منظور اجرای مفاد این آیین نامه، با نظر وزارت کشاورزی به شرکتهای دولتی و نهادها و بنیادها و شرکتهای وابسته به آنها اعطا می شود.
ماده 5 – تهیه طرح، شامل نوع مالکیت، مشخصات فنی پروژه، برآورد هزینه ها، مدت زمان لازم برای اجرای طرح، مدت استهلاک تسهیلات، زمان شروع بازپرداخت و سایر ویژگیهای طرح به عهده وزارت کشاورزی خواهد بود.
تبصره 1 – بانک کشاورزی موظف است تسهیلات اعتباری طرحهای موضوع ماده (5) این آیین نامه را که دارای توجیهات فنی، مالی و اقتصادی بوده و فقط از نظر سهم سرمایه گذاری یا وثیقه با مقررات بانکها وفق نمی دهند، با رعایت مفاد مواد مربوط مذکور در این آیین نامه و متناسب با پیشرفت عملیات، پرداخت نماید.
تبصره 2 – بانک عامل موظف است عملکرد تسهیلات اعتباری موضوع این آیین نامه را هر سه ماه یک بار به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، وزارت کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه گزارش نماید.
ماده 6 – بازپرداخت تسهیلات اعتباری از زمان اولین پرداخت تسهیلات بطور متوسط هفت سال خواهد بود.
ماده 7 – طرحهای موضوع این تبصره از سهم سرمایه گذاری مجری طرح معاف می باشند، به نحوی که کل تسهیلات بانکی از سه میلیون (3/000/000) ریال برای هر هکتار بطور متوسط تجاوز نکند.
ماده 8 – سازمان برنامه و بودجه موظف است به نیابت از دولت، کارمزد و سود طرحهای موضوع این آیین نامه را به میزان هفتاد درصد (70%) به علاوه اصل اقساط سررسید معوق را براساس اعلام نظر بانک مرکزی در لوایح بودجه سنواتی منظور نماید.
ماده 9 – تضمینهای تسهیلات اعتباری موضوع این آیین نامه عبارت است از:
1 – ارتهان کلیه مستحدثات اموال و داراییهای ناشی از اجرای طرحهای مربوط به واحدهای تولیدی ، توسط بانکهای عامل.
2 – تضمین تسهیلات طرحهای اجرایی با اخذ سفته خواهد بود.
تبصره 1 – تضمین دولت، موضوع ماده (10) این آیین نامه نافی وظایف بانکهای عامل جهت وصول مطالبات ناشی از اعطای تسهیلات اعتباری موضوع این آیین نامه نبوده و بانکهای عامل مکلفند برای حفظ حقوق خود اقدامات قانونی لازم را جهت مصرف و بازپرداخت تسهیلات اعطایی نظارت نماید.
1 – نظارت بر مصرف صحیح تسهیلات اعطایی متناسب با پیشرفت اجرای طرح.
2 – پیگیری بازپرداخت بدهیهای ناشی از تسهیلات اعطایی از محل درآمد طرح.
تبصره 2 (اصلاحی 04/04/1376)– استفاده کنندگان از تسهیلات اعطایی موضوع این آیین نامه موظفند اقساط تسهیلات دریافتی را به موقع بازپرداخت نمایند.
ماده 10 – بانکهای عامل موظفند هر شش ماه یکبار راساً و براساس منابع اطلاعاتی خود گزارش عملکرد تسهیلات اعتباری اعطایی شامل انواع و میزان تسهیلات اعتباری اعطایی و نوع طرحها، همچنین میزان بدهی ناشی از مطالبات معوق و نیز میزان کارمزد و سود سهم دولت و سایر اطلاعات لازم را به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارسال نمایند.
ماده 11 – هرگونه تغییر در مفاد این آیین نامه به پیشنهاد وزارت کشاورزی و تصویب هیاتی مرکب از وزرای کشاورزی ، صنایع، رییس سازمان برنامه و بودجه و رییس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
ماده 12 – سقف اعطای تسهیلات به اشخاص حقیقی تا مساحت یکصد هکتار و برای اشخاص حقوقی تا دو هزار هکتار تعیین می شود مشروط بر آنکه معادل ریالی آن بیش از پنج میلیارد (5/000/000/000) ریال نشود که در اینصورت طبق مصوبات شورای پول و اعتبار عمل خواهد گردید.
حسن حبیبی
معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح