هیأت وزیران در جلسه مورخ 9/10/1375 بنا به پیشنهاد شماره 11179/100 مورخ 1/10/1375 وزارت بازرگانی و تایید شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی و به استناد ردیف (1) بند «الف» تبصره (25 ) قانون برنامه پنجساله دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1373 ـ آیین نامه اجرایی ردیف (1) بند الف تبصره یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی ردیف (1) بند « الف » تبصره (25) قانون برنامه پنجساله دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1375,10,09با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1 ـ در این آیین نامه عبارت شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی به اختصار شورا و عبارت قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به اختصار قانون برنامه دوم نامیده می شوند.
ماده 2 ـ وظایف و اختیارات شورا به شرح زیر تعیین می شود:
الف ـ تنظیم خط مشی های صادرات کشور بر مبنای خط مشی های اساسی قانون برنامه دوم و اصل ثبات نسبی مقررات صادرات و پیشنهاد اصلاح و تکمیل آنها در موارد ضرور.
ب ـ تصویب نحوه هماهنگی بین فعالیتهای صادرات دستگاههای مختلف .
ج ـ تصویب نوع ، میزان و ضوابط اعطای کمکها و تسهیلات مورد نیاز بخش صادرات حسب ضرورت و با هماهنگی دستگاههای ذی ربط.
د ـ بررسی موانع و مشکلات بخش صادرات و اتخاذ تصمیمات مقتضی برای رفع آنها.
هـ ـ تصویب فهرست کالاها و خدمات صادراتی که لازم است از تسهیلات و سیاستهای حمایتی برخوردار شوند و صدور آنها در اولویت باشد.
و ـ تصویب حدود و میزان فعالیتهای هریک از بخشهای دولتی ، تعاونی و خصوصی در صادرات .
ز ـ پیشنهاد نحوه استفاده از ارزهای صادراتی .
ح ـ تصویب سهمی از تولیدات که باید به صادرات اختصاص یابد.
ط ـ تعیین و تعریف شرکتهای صادراتی بزرگ به منظور اعطای امتیازات صادراتی لازم .
ی ـ تصویب برنامه توسعه و تکمیل تاسیسات و امکانات زیربنایی مورد نیاز برای صادرات ، مانند پایانه های صادراتی .
ک ـ تصویب طرحها و پیشنهادهای ارایه شده در جهت توسعه صادرات .
ل ـ نظارت و ارزیابی مستمر بر عملکرد صادرات غیر نفتی در بخشهای مختلف اقتصادی .
م ـ انجام سایر وظایف مندرج در قانون برنامه دوم یا فعالیتهایی که بر طبق دیگر قوانین و مقررات به عهده شورا محول می شود.
تبصره ـ صدور خدمات مهندسی موضوع تبصره (27) قانون برنامه دوم از شمول این آیین نامه مستثنی و تابع آیین نامه مربوط به خود می باشد.
ماده 3– کلیه اختیاراتی که در مورد تصویب پیشنهادهای شورا ، به جز پیشنهاد اصلاح و تکمیل این آیین نامه، به عهده هیأت وزیران است، به موجب اصل (127) قانون اساسی ج. ا. ا به ستادی متشکل از اعضای شورا و وزرای کار و امور اجتماعی و نیرو، رئیس سازمان برنامه و بودجه و معاون اجرایی رئیس جمهور، به عنوان نمایندگان ویژه رئیس جمهور تفویض می شود.
ماده 4– ریاست ستاد موضوع ماده (3) این آیین نامه و شورا با رئیس جمهور است و در غیاب وی معاون اول رئیس جمهور این وظیفه را عهده دار خواهد بود.
ماده 5 ـ جلسات عادی شورا هر ماه یک بار برای رسیدگی به مسائل و موضوعات مورد نظر تشکیل می شود. جلسات فوق العاده به دستور رییس شورا یا حسب درخواست پنج عضو دیگر و موافقت رییس شورا و با دعوت کتبی دبیر شورا تشکیل خواهد شد.
تبصره 1 ـ جلسات شورا با حضور حداقل (7) عضو رسمیت یافته و تصمیمات اتخاذ شده با اکثریت آرا معتبر می باشد.
تبصره 2 ـ شورا در صورت ضرورت می تواند از نمایندگان یا کارشناسان بخشهای خصوصی ، تعاونی یا دولتی برای ارایه نظر مشورتی ـ بدون حق رأی ـ برای شرکت در جلسات خود، دعوت به عمل آورد.
ماده 6 ـ شورا می تواند رسیدگی مقدماتی به مسائل و موضوعات مرتبط با فعالیتهای خود را به کمیته های کارشناسی متشکل از نمایندگان اعضای شورا که در دبیرخانه شورا تشکیل می شود واگذار نماید.
نماینده سازمان برنامه و بودجه به نمایندگی از طرف رییس جمهور (ریاست شورا) در کمیته های کارشناسی عضویت خواهد داشت . ریاست کمیته های کارشناسی با معاون صادراتی وزیر بازرگانی خواهد بود.
تبصره 1 ـ حد نصاب لازم برای تشکیل جلسات کمیته های کارشناسی شورا و رسمیت یافتن آن بر طبق مفاد تبصره (1) ماده (5) این آیین نامه خواهد بود.
تبصره 2 ـ جلسات کمیته های کارشناسی حسب دعوت دبیر شورا، حداقل هر ماه یک بار تشکیل خواهد شد.
ماده 7 ـ امور اجرایی شورا را دبیرخانه آن که در مرکز توسعه صادرات ایران مستقر خواهد بود، بر عهده خواهد داشت .
رییس کل مرکز توسعه صادرات ایران دبیر شورا و رییس دبیرخانه آن خواهد بود.
ماده 8 ـ وظایف دبیرخانه شورا به شرح زیر تعیین می شود:
الف ـ ارایه پیشنهادها و طرحهای دریافتی به شورا برای اتخاذ تصمیم .
ب ـ تنظیم مصوبات شورا.
ج ـ پیگیری تصمیمات اتخاذ شده و مصوباتی که برای اجرا به وزارتخانه ها و سازمانهای ذی ربط ابلاغ شده است .
د ـ ارایه نتایج حاصل از اجرای مصوبات به شورا در پایان هر شش ماه جهت اتخاذ تصمیمات مقتضی .
هـ ـ گرفتن آمار و اطلاعات از دستگاههای مختلف در رابطه با صادرات غیر نفتی .
و ـ تنظیم دستور جلسات .
ز ـ اعلام تاریخ تشکیل جلسات شورا و ارسال دعوتنامه برای اعضا.
تبصره ـ دبیرخانه مکلف است حداقل یک هفته قبل از تشکیل جلسات شورا، دستور جلسه و سوابق مباحث و موضوعات در دستور کار شورا را برای اعضا ارسال نماید.
ماده 9 (اصلاحی 29/11/1375)ـ مصوبات شورا نباید با تصمیمات ستاد پشتیبانی برنامه تنظیم بازار و ستاد تنظیم بازار ارز مغایر باشد .
ماده 10 ـ آیین نامه اجرایی تشکیل کمیته های توسعه صادرات استانها توسط وزارت بازرگانی تهیه و به تصویب ستاد موضوع ماده (3) این آیین نامه خواهد رسید.
ماده 11 ـ هر گونه تغییر یا اصلاح در این آیین نامه منوط به پیشنهاد وزارت بازرگانی ، تایید شورا و تصویب هیات وزیران خواهد بود.
حسن حبیبی
معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح