هیات وزیران در جلسه مورخ 28/11/1375 بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و به استناد بند “و” تبصره (9) قانون بودجه سال 1376 کل کشور، آیین نامه اجرایی بند یاد شده و آیین نامه اجرایی تبصره (51) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1373 ـ را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی بند (و) تبصره (9) قانون بودجه سال 1376 کل کشور
مصوب 1375,11,28
ماده 1 ـ واحدهای اجرایی نیروهای مسلح و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که از این پس در این آیین نامه “واحد اجرایی” نامیده می شوند عبارتند از هر واحد مشخص و معین شده از سوی نیروهای مربوط به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا ارتش جمهوری اسلامی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته به آنها، برای اقدام به عملیات اجرایی (پیمانکاری).
ماده 2 ـ واحدهای اجرایی تابع وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و نیروهای مسلح می توانند از طریق تاسیس شرکتهای عمرانی و خدمات فنی ، موضوع قانون اجازه تشکیل شرکتهای عمرانی و خدمات فنی به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ـ مصوب 1373 ـ نیز مبادرت به انجام فعالیتها و خدمات موضوع این آیین نامه بنمایند، لیکن به هر حال اقدامات آنان باید با رعایت مفاد قانون مزبور و این آیین نامه باشد.
ماده 3 ـ نوع و حداکثر میزان کاری که هر واحد اجرایی از جهت حفظ توان و آمادگی رزمی خود مجاز به قبول آن است باید به طور کتبی و حسب مورد از سوی شورای عالی فرماندهان ارتش یا سپاه برای در نظر داشتن آن در بررسی و اعطای صلاحیت و رتبه بندی و تعیین ظرفیت این واحدها به سازمان برنامه و بودجه اعلام شود.
ماده 4 ـ واحدهای اجرایی موضوع این آیین نامه با ضوابط موجود برای تشخیص صلاحیت و رتبه بندی پیمانکاران توسط سازمان برنامه و بودجه رتبه بندی می شوند و نوع و حداکثر ظرفیت کاری که می توانند قبول نمایند براساس ضوابط مزبور و با رعایت رشته کار و سقف مبلغ اعلام شده بر طبق ماده (3) این آیین نامه تعیین خواهد شد.
ماده 5 ـ وجوه دریافتی از بابت هر قرارداد اعم از صورت وضعیتها و تعدیلها، ما به التفاوتها و غیر آن به حساب درآمد عمومی دولت در خزانه واریز می شود و معادل آن از محل اعتبار منظور شد در قانون بودجه سال جاری در اختیار نیروی مربوط یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح قرار می گیرد تا برای هزینه های مرتبط با قرارداد و نیز تقویت نیروی مربوط مورد استفاده قرار گیرد.
تبصره ـ پیش پرداخت قرارداد به دلیل منظور شدن در کسور، در طول اجرای پروژه باید طبق ضوابط قرارداد در اختیار واحد اجرایی قرار گیرد.
ماده 6 ـ واحدهای اجرایی باید اموال حاصل شده برای واحد اجرایی را در ارتباط با قرارداد پیمانکاری (مانند ضایعات مصالح اضافی، تجهیزات و اثاثیه کارگاهی) در صورتی که به کارفرما متعلق نباشد و در صورتی که برای پیمانهای دیگر آن واحد مورد استفاده نباشد در اختیار نیروی مربوط قرار دهند. هزینه تهیه این اموال باید در پرداختهای قبلی مربوط به واحد اجرایی تادیه شده باشد.
ماده 7 ـ واحدهای اجرایی موظفند حتی الامکان از تخصصها، تواناییها، لوازم، تجهیزات، ظرفیتهای ماشینی و نیروی انسانی و به طور کلی مقدورات اجرایی و امکانات بالقوه و بالفعل همان واحد یا واحدهای نیروی مربوط استفاده کنند و از به کار گیری و تامین آن از خارج نیرو احتراز نمایند.
ماده 8 ـ در مسیر اجرای پیمانها، واحدهای اجرایی موظفند از ایجاد تعهدات مالی، استخدامی یا بیمه ای یا امکاناتی که نگهداری آن پس از اتمام اجرای پیمان ، مستلزم تقبل هزینه است خود داری کنند.
ماده 9 ـ چگونگی اختصاص وجه یا واریز وجوه دریافتی از محل اعتبار تخصیصی در تبصره (51) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و ماده (5) این آیین نامه برای هزینه نمودن در نیازها و فعالیتهای اجرایی به شرح زیر است:
الف ـ هر نیرو یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروها مسلح برحسب پیمانهای که توسط واحدهای اجرایی مربوط به خود تعهد نموده یا تعهد می نماید، سقف کل مبالغ قابل تخصیص به هر یک از پیمانها را معین می کند و بر مبنای آن بالغ تحت عنوان تنخواه گردان اجرایی برای هر واحد مربوط به خود در نظر می گیرد.
ب ـ تنخواه گردان مزبور با صدور حواله از سوی نیروی مربوط یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای اقدام به عملیات اجرایی و پرداخت هزینه های موضوع ماده (5) این آیین نامه در اختیار واحد اجرایی گذاشته می شود. استرداد این تنخواه گردان با وصول درآمدهای حاصل از اجرای قرارداد توسط واحد اجرایی و واریز آن به خزانه داری کل انجام می شود و معادل وجوه واریزی، تنخواه گردان مجدد برای ادامه کار به واحد اجرایی اختصاص داده می شود.
ج ـ همراه با انجام گردش پولی و مالی بند “ب” این ماده، که در طی مدت قرارداد و تمدید آن منجر به انجام عملیات اجرایی و پیمان مربوط می شود واحد اجرای موظف است نسخه ا از صورت وضعیتها، صورت حسابها، اسناد و مدارک هزینه ها و به طور کلی تمام اسناد مربوط به دریافتها و پرداختها و امور مالی و پولی هر قرارداد به نیروی مربوط یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ارسال کند و از این بابت در پایان هر پیمان نیز در مورد آن پیمان با نیروی مربوط یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تسویه حساب نماید.
پرداختهای تنخواه گردان به واحدهای اجرایی با بررسی و تحلیل این گزارش و اسناد صورت می گیرد.
ماده 10ـ روش انجام هزینه توسط واحدهای اجرایی با تشخیص مسوولان این واحدها در چهارچوب ضوابط و مقررات مالی جاری نیروهای مسلح و قانون محاسبات عمومی کشور و این آیین نامه است .
ماده 11 ـ مسوولان یا ذی حسابی نیروی مربوط یا وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح که بر اساس بند (و) تبصره (9) تعیین شده اند، بنا به تقاضای واحدهای اجرایی به تعداد کافی حسابهای بانکی و جمعداری پرداخت برای این واحدها افتتاح و تنخواه گردان هر واحد را در آن واریز می نماید.
حسن حبیبی
معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح