هیات مرکزی نظارت بر طرحهای اشتغال ویژه موضوع مصوبه شماره ۱۲۸۳۹۳ / ت ۱۷۸۳۲ هـ مورخ ۲۶ / ۱۲ / ۱۳۷۵ هیات محترم وزیران در جلسه مورخ ۲۵ / ۳ / ۱۳۷۶ بنا به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه دستورالعمل اجرایی طرحهای اشتغال ویژه موضوع بند ( ب ) تبصره ۴۶ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ کل کشور را به شرح زیر تصویب نمودند.
دستورالعمل اجرایی طرحهای اشتغال ویژه موضوع بند ( ب ) تبصره ۴۶ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ کل کشور)
مصوب 1376,03,25
ماده ۱ ـ تسهیلات اعتباری موضوع این بند از طریق بانکهای عامل که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می شود اعطا خواهد شد. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است حداکثر ظرف ۱۵ روز پس از تصویب و ابلاغ این دستورالعمل سهم هر یک از بانکها را تعیین و ابلاغ نماید. ابلاغ بانکهای عامل به سرپرستی ها و واحدهای اجرایی تحت پوشش نباید از پانزده روز تجاوز نماید.
ماده ۲ ـ تسهیلات اعتباری منظور این دستورالعمل صرفاً به طرحهای مناطق محروم ، فنی و حرفه ای ، صنایع کوچک ، صنایع روستایی و صنایع دستی در قالب فعالیتهای خصوصی و تعاونی مندرج در جدول شماره ۱ این دستورالعمل بدون اخذ وثیقه اعطا خواهد شد.
تبصره ۱ ـ حداقل ۳۰ درصد ( معادل ۱۹۸ میلیارد ریال ) اعتبار این تبصره در راستای تحقق تبصره ۹۵ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی با معرفی وزارت کار و امور اجتماعی در چارچوب ضوابط بانکی و در صورت داشتن توجیه فنی ، اقتصادی و مالی طرحها در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
تبصره ۲ ـ حداقل ۲۰ درصد ( معادل ۱۳۲ میلیارد ریال ) اعتبارات موضوع این دستورالعمل به اشتغال خانواده شهدا ، جانبازان و آزادگان اختصاص می یابد و دستگاههای اجرایی استانها موظف به رعایت این الزام قانونی به نسبت سهم خود می باشند.
تبصره ۳ – اعطای تسهیلات از محل اعتبارات بند ( ب ) تبصره ۴۶ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ به طرحهای نیمه تمام استفاده کننده از تسهیلات اعتباری سایر تبصره های تکلیفی قوانین بودجه سنواتی ( به استثنا بند ( ب ) تبصره ۶۲ قانون بودجه سال ۱۳۷۵ ) مجاز نمی باشد.
تبصره ۴ ـ کلیه دستگاههای اجرایی مذکور در جدول شماره ( ۱ ) باستثنای وزارت کار و امور اجتماعی موظفند ۲۵ درصد از تسهیلات اعتباری سهم خود را در هر استان به طرحهای تعاونی اختصاص دهند.
ماده ۳ ـ منابع لازم جهت اجرای طرحهای موضوع این دستورالعمل عبارتند از :
الف ـ منابع داخلی بانکهای عامل .
ب ـ منابع سایر بانکها با نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
ج ـ سهم سرمایه گذاری مجریان طرحهای مشمول
ماده ۴ ـ سهم هر یک از استانها و دستگاههای اجرایی بر اساس جدول شماره یک تعیین گردیده است . اصلاح جدول توزیع اعتبار و تغییر در سهم هر یک از بخشها به پیشنهاد دستگاههای اجرایی ذیربط و تایید سازمان برنامه و بودجه استان با حفظ بانک عامل مشروط بر اینکه در سر جمع تسهیلات اعتباری استان تغییری حاصل نشود مجاز خواهد بود.
ماده ۵ ـ به منظور استفاده از تسهیلات اعتباری این دستورالعمل لازم است تا طرح مربوط به نحوی تهیه گردد که در بردارنده موارد ذیل توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باشد و از طریق دستگاه اجرایی استان به بانک عامل ارائه شود.
۱ ـ گزارش توجیهی طرح ;
۲ ـ شرح عملیات اجرایی ( برای طرحهای موضوع تبصره ۲ ماده ۶ : موضوع فعالیت ) ;
۳ ـ مشخصات متقاضی ;
۴ ـ تعیین مشخصات محل استقرار طرح ;
۵ ـ معرفی دستگاه ذیربط ;
۶ ـ برآورد میزان سرمایه گذاری ثابت و در گردش ;
۷ ـ پیش بینی صورتهای مالی ;
۸ ـ نحوه بازپرداخت تسهیلات اعتباری دریافتی ;
ماده ۶ ـ بانکهای عامل پس از بررسیهای لازم و تشخیص توجیهات فنی مالی و اقتصادی نظرات خود را ظرف مدت ۱۰ روز به سازمان برنامه و بودجه استان ، دستگاه ذیربط و متقاضی ارسال خواهند نمود. در صورت عدم پذیرش طرح توجیهی توسط بانک عامل کمیسیون کارشناسی با شرکت نماینده سازمان برنامه و بودجه ، دستگاه ذیربط یا اداره کل و امور اجتماعی حسب مورد و بانک عامل ، در محل سازمان برنامه و بودجه استان ظرف مدت ۱۰ روز تشکیل و طرحهای اعاده شده از طرف بانک عامل را از نظر فنی و مالی ، اقتصادی و انطباق آن با مصوبات هیات مرکزی نظارت بر طرحهای اشتغال ویژه ، به دقت بررسی و در صورت تایید مراتب را جهت عقد قرارداد اعطای تسهیلات ، به بانک عامل ارسال خواهند نمود. بانک عامل موظف است قرارداد طرحهای مصوب کمیسیون فوق الذکر را حداکثر ظرف ۱۰ روز با متقاضی منعقد نماید. ( در مورد طرحهای تعاونی حضور نماینده اداره کل تعاون استان و در مورد طرحهای مناطق محروم حضور نماینده دفتر امور مناطق محروم کشور در استان در کمیسیون فوق الذکر ضروری است ) .
تبصره ۱ ـ سرانه تسهیلات اعطایی به ازا اشتغال هر فرد بیکار در طرح مطابق جدول ۲ پیوست این دستورالعمل می باشد. طرحهای بالای یک میلیارد ریال باید به تصویب هیات مرکزی موضوع بند ( ب ) تبصره ۴۶ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ برسد.
تبصره ۲ ـ کلیه طرحهای با تسهیلات کمتر از ۵ میلیون ریال با ارایه مجوزهای صادره و کارت خود اشتغالی و معرفی اداره کل کار و امور اجتماعی استان و با رعایت مفاد این دستورالعمل باستثنای بندهای ۱ ، ۶ و ۷ ماده ۵ و نیز ماده ۶ توسط بانک عامل در قالب عملیات بانکی بدون ربا پوشش مالی داده خواهد شد.
ماده ۷ ـ بانکهای عامل موظفند تسهیلات اعتباری این دستورالعمل را در چارچوب ضوابط و دستورالعمل اعطا نمایند . طول مدت اجرای طرح حداکثر یکسال و مدت سرمایه گذاری مجری در مورد طرحهای خود اشتغالی حداقل ۵ درصد و در مورد سایر طرحها حداقل ۱۰ درصد تعیین می گردد.
ماده ۸ ـ قرارداد نهایی برای اعطای تسهیلات مابین بانک عامل و متقاضی منعقد خواهد شد. از نظر جبران نقیصه عدم امکان توثیق مندرج در ماده ۷ کلیه مستحدثات ، اموال و داراییهای ناشی از اجرای طرحهای موضوع این دستورالعمل در وثیقه بانک عامل قرار خواهند گرفت . همچنین بانکهای عامل می توانند نسبت به قبول اراضی موضوع مواد ۳۱ و ۳۲ آیین نامه اجرایی لایحه قانونی اصلاح لایحه قانونی واگذاری اراضی مصوب ۲۱ / ۱ / ۱۳۷۵ از حوزه استحفاظی در صورت استقرار زمین طرح در این نواحی اقدام نمایند.
ماده ۹ ـ در صورتیکه امکان اجرای برخی از فعالیتهای مندرج در پیوست موضوع ماده ۲ این دستورالعمل فراهم نباشد . بنا به پیشنهاد دستگاه اجرایی و تایید سازمان برنامه و بودجه و با رعایت ضوابط این دستورالعمل و رعایت سقف اعتبار و هزینه سرانه ایجاد شغل طرح ، تغییرات لازم بعمل خواهد آمد.
ماده ۱۰ ـ سازمان برنامه و بودجه موظف است بازپرداخت مانده بدهیهای معوق لا وصول ناشی از اجرای بند ( ب ) تبصره ۴۶ قانون بودجه سال ۱۳۷۶ کل کشور و سود و کارمزد تسهیلات مذکور را تضمین نموده و ۷۰ درصد سود و کارمزد تسهیلات اعطایی را به پیشنهاد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که حداکثر تا پایان شهریورماه سال بعد به سازمان برنامه و بودجه اعلام می شود در لوایح بودجه سالهای بعد منظور نماید . تضمین دولت نافی وظایف بانکهای عامل برای وصول مطالبات خود نبوده و بانکهای عامل موظفند برای حفظ حقوق متعلقه اقدامات و پیگیریهای قانونی را بر مصرف و بازپرداخت تسهیلات اعطایی اعمال نمایند. استفاده کنندگان از این تسهیلات نیز موظفند اقساط خود را به موقع پرداخت نمایند و در صورت عدم پرداخت به موقع اقساط ، بانک عامل اقدامات لازم را معمول خواهد داشت .
ماده ۱۱ ـ کلیه دستگاههای اجرایی ذیربط و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظفند گزارش عملکرد این دستورالعمل را هر ۶ ماه یکبار به دبیرخانه هیات مرکزی نظارت بر طرحهای اشتغال ویژه ارسال نمایند.
رییس هیات مرکزی نظارت بر طرحهای اشتغال ویژه ـ حسن حبیبی
منبع سایت صلح