مدتی است که مجتمعهای شوق زندگی برای اجرای اقدامات حمایتی و قضایی از زنان و کودکان کار و خیابان و با هدف کاهش آسیبهای اجتماعی راهاندازی شدهاند.
هرچند عمر این اقدام مبارک کوتاه است، اما به گواه آمار و بررسیهای صورت گرفته، ثمرات پربرکتی برای اقشار آسیب پذیر داشته است.
در مجتمعهای شوق زندگی که کلید افتتاح آن از مشهد خورد، تمام فعالیتهای قضایی، حمایتی، اجتماعی و ظرفیتهای دستگاههای متولی در حوزه کودکان و زنان همچون کمیته امداد، بهزیستی، شهرداری، آموزش و پرورش و انتظامی با نظارت دادستانی گردهم جمع میشوند.
از آنجا که کودکان کار، بی سرپرست و بدسرپرست و همچنین کودکان بازمانده از تحصیل محور اصلی اقدامات در این مجتمع هستند، در گام نخست تلاش میشود با کمک آموزش و پرورش و در صورت نیاز با استفاده از ظرفیتهای قضایی، برای بازگشت این کودکان به مدرسه اقدام شود.
در این مراکز فراقوهای که حتی نام آن نیز برای جذب بهتر و بیشتر اقشار آسیب پذیر و امید دهی به انها، شوق زندگی انتخاب شده تا به آنها امیدی برای فرداهای بهتر و روشنتر بدهد، تلاش مسئولان امر بر ارتقای سطح کیفی زندگی کودکان و زنان آسیب دیده متمرکز شده است.
در این مراکز گزارشگیری، رصد، مداخله فوری قضایی، ایجاد شرایط مناسب در خانواده برای اطفال و نوجوانان در معرض خطر، ارائه مشاوره و مددکاری و معاضدتهای حقوقی نظارت بر حسن اجرای آرا و تصمیمات مرتبط با طفل و نوجوان، انجام مطالعات و تحقیقات آماری و اطلاعاتی مرتبط با طفل و نوجوان انجام میشود.
مشهد اولین شهری بود که مجتمع شوق زندگی در آن به ابتکار خانم نیره عابدین زاده افتتاح شد و پس از آن، به دیگر شهرهای کشور تسری یافت.