آیین نامه امتحانات دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی ویژه مناطق مجری طرح آزمایشی امتحانات دو نوبتی
مصوب 1377,11,20با اصلاحات و الحاقات بعدی
فصل اول – هدف:
در آموزش ابتدایی وراهنمایی تحصیلی، ارزشیابی از فعالیت های آموزشی و پرورشی از وظایف معلمان است که به منظور کارآیی و اثر بخشی مدارس و مشارکت فعال دانش آموزان در فرآیند یاد دهی و یادگیری جهت نیل به هدفهای زیر انجام می پذیرد.
1-ارزیابی مستمر پیشرفت تحصیلی و تربیتی دانش آموزان.
2– آگاه ساختن دانش آموزان از میزان پیشرفت تحصیلی و تربیتی خود و نیز مطلع ساختن اولیای آنان از وضعیت تحصیلی فرزندانشان.
3– پرورش استعدادها و پرورش روحیه تلاش، ابتکار و رقابتهای سالم در دانش آموزان.
4– حصول اطمینان از تحقق شرایط لازم به منظور ارتقای دانش آموزان به پایه تحصیلی بالاتر.
5– بدست آوردن قسمتی از اطلاعات مورد نیاز برای رزشیابی از کیفیت و محتوای برنامه های آموزشی، روشها و وسایل تدریس و کار مدارس.
6– تشخیص استعدادهای و علائق دانش آموزان به منظور راهنمایی آنان در فعالیتهای آینده.
ماده 1– امتحانات دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی در دو نوبت برگزار می شود، امتحانات نوبت اول لغایت دهم بهمن ماه و امتحانات نوبت دوم لغایت خرداد ماه هر سال برگزار خواهد شد. در ایام امتحانات نوبت اول کلاسهای درس دایر خواهد بود. درامتحانات نوبت دوم دایر بودن کلاسهای درس الزامی نیست.
تبصره 1– امتحان پایانی نوبت اول از مطالب تدریس شده همان نوبت و امتحان پایانی نوبت دوم از تمام محتوای کتاب درسی به عمل می آید.
تبصره 2– نمره امتحان هر درس در نوبت اول با احتساب ضریب یک و در نوبت دوم با احتساب ضریب 2 در کارنامه درج می گردد.
ماده 2– نمره امتحان هر درس در هر نوبت میانگین نمره امتحان پایانی و نمره ارزشیابی مستمر همان نوبت خواهد بود که بر مبنای 20مشخص می شود.
تبصره 1– نمره ارزشیابی مستمر با توجه به میزان مشارکت دانش آموز در فعالیتهای یادگیری از طریق بررسی تکالیف درسی، انجام پرسشهای تدریجی، بررسی فعالیت های مرتبط با درس خارج از کلاس و نظایر آن تعیین می شود. نمره این ارزشیابی ها در دفتر کلاس و دفتر خصوصی معلم ثبت و میانگین آنها به عنوان نمره ارزشیابی مستمر حداکثر ده روز قبل از برگزاری امتحانات هر نوبت تحویل دفتر مدرسه می گردد. حداقل 5 نمره از نمره ارزشیابی مستمر به فعالیت های خارج از کلاس اختصاص می یابد.
تبصره 2– نمره امتحانی نوبت شهریور ماه صرفا بر مبنای امتحان پایانی خواهد بود و نمره ارزشیابی مستمر دخالت نخواهد داشت.
تبصره 3– در امتحان نهایی پایه سوم راهنمایی تحصیلی به شرطی نمره ارزشیابی مستمر نوبت دوم موثر خواهد بود که نمره امتحان پایانی کمتر از هفت نباشد.
تبصره 4– معلمان باید نمره های ثبت شده در دفتر خصوصی را در صورت مرخصی یا انتقال از طریق مدرسه به معلم جدید تحویل دهند.
تبصره 5– مدیر مدرسه موظف است در طول هر نوبت حداقل یک بار( حدود یک ماه قبل از امتحانات) دانش آموز و ولی وی را از نتایج ارزشیابی مستمر هر درس مطلع نماید.
ماده 3– نمره امتحان دانش آموزان در هر درس در نوبت های اول و دوم توسط معلم براساس نمره ارزشیابی مستمر و نمره امتحان پایانی تعیین می شود این نمره بوسیله معلم در لیست نمره ها ثبت و امضاء می شود وحداکثر 10 روز بعد از خاتمه امتحانات هر نوبت تسلیم دفتر مدرسه می گردد.
ماده 4– نمره های امتحانی نوبت های اول، دوم و تجدیدی و نمره انضباط حداکثر یک ماه پس از خاتمه امتحانات هر نوبت در دفتر امتحانات پلمپ شدة مدرسه و کارنامه تحصیلی دانش آموزان در ستونهای جدا گانه و بدون خدشه و قلم خوردگی با جوهر مشکی و با دقت ثبت می شود.
تبصره 1– نام و نام خانوادگی مدیر مدرسه و مسوول ثبت نمرات در ذیل کارنامه دانش آموزان و دفتر امتحانات درج و حداکثر یک ماه پس از اعلام نتیجه قطعی امتحانات هر دانش آموز به امضای مدیر و مسوول ثبت نمرات می رسد و با مهر مدرسه مهر می گردد.
تبصره 2– نمونة دفتر امتحانات و کارنامة تحصیلی دانش آموزان توسط وزارت آموزش و پرورش تهیه و پس از تایید کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش به مناطق آموزشی کشور ابلاغ می شود.
ماده 5– دفتر امتحانات مدرسه باید حداکثر دو ماه پس از سال تحصیلی توسط فردی که از سوی اداره آموزش و پرورش مامور می شود بررسی، مسدود، مهر و امضاء گردد.
ماده 6– چنانچه معلم مربوط ظرف یک هفته پس از انجام هر امتحانف به هر علتی اوراق امتحانی را تصحیح نکند، مدیر مدرسه ضمن گزارش موضوع به ادارة متبوع باید به تشخیص خود اوراق امتحانی را جهت تصحیح در اختیار یکی از معلمان واجد شرایط قرار دهد.
ماده 7– در هر مدرسه اوراق امتحانات داخلی خرداد و شهریور ماه به مدت یک سال واوراق امتحانات نهایی به مدت 3 سال در آموزش و پرورش محل نگهداری و سپس برابر مقررات و با کسب مجوز از اداره کل آموزش و پرورش امحاء می گردد، ولی دفاتر امتحانی ولیست اصلی نمره ها جزو مدارک تحصیلی محسوب می شود و لازم است به طور دائم نگهداری شود. در ضمن کارنامه تحصیلی دانش آموز نیز تا مدتی که برابر مقررات تحویل ولی وی نشده است باید در مدرسه حفظ گردد.
ماده 8– در هر نوبت به هر دانش آموز براساس رفتار، اخلاق، رعایت موازین اسلامی، رعایت اصول بهداشت و نظافت شخصی، کیفیت حضور وغیاب و رعایت مقررات مدرسه یک نمره انضباط داده می شود. نمره انضباط در محاسبة معدل امتحانات منظور نمی شود ولی در کارنامه تحصیلی و دفتر امتحانات درج می گردد.
معدل نمره های انضباط نوبت اول ودوم پایه سوم راهنمایی تحصیلی به صورت یک نمره مستقل در گواهینامه پایان تحصیلات دورة سه ساله راهنمایی تحصیلی ثبت می شود.
تبصره 1– نمره انضباط دانش آموز در هر نوبت امتحانی بدین طریق بدست می آید که کلیه معلمان همزمان با نمرات امتحانی پایان هر نوبت یک نمره انضباط برای هر یک از دانش آموزان کلاس خود به دفتر مدرسه تسلیم می نمایند. دفتر مدرسه معدل این نمره ها را به عنوان نمره انضباط معلمان در نظر می گیرد. ضمنا مدیر و معاونان مدرسه نیز به طور مشترک یک نمره انضباط برای هر دانش آموز به دفتر مدرسه تسلیم می کنند. میانگین دو نمره مذکور، نمره انضباط دانش آموز در هر نوبت خواهد بود.
تبصره 2– برای دانش آموزانی که از جهش تحصیلی استفاده می کنند نمره انضباط منظور نمی گردد.
ماده 9-برای دارندگان نقص عضو موثر در امتحانات کتبی، شفاهی و عملی مدیر مدرسه یا رئیس هیات ممتحنه حوزة اجرا با اطلاع اداره آموزش و پرورش متبوع، تسیهلاتی متناسب با نقص عضو فراهم می نماید و در صورت لزوم از امتحان دروس عملی که از نظر جسمی قادر به انجام آن نمی باشند معاف می شوند. در چنین صورتی اگر درس یا دروس مذکور دو نوع امتحان داشته باشد (شفاهی- عملی) برای امتحان غیر عملی نمرة 20 منظور می شود و اگر امتحان درس صرفا عملی باشد نمره ای منظور نخواهد شد، در این حالت صورت جلسه ای به امضای مدیر و دو نفر از معلمان در امتحانات داخلی و یا رئیس هیات ممتحنه و دو نفر از اعضای آن هیات در امتحانات نهایی تنظیم می شود.تسهیلات انجام شده مستند به این ماده را توضیح می دهند و موضوع باید در ستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامة تحصیلی این قبیل دانش آموزان درج شود.
تبصره 1– مدیر مدرسه موظف است دانش آموزان شرکت کننده در امتحان نهایی مشمول این ماده را کتبا به رئیس هیات ممتحنه معرفی نماید.
تبصره 2– چنانچه دانش آموزی در زمان برگزاری امتحانات و یا قبل از آن دچار سانحه ای شود به نحوی که قادر به نوشتن نباشد، می تواند از منشی مناسبی که از طرف مدیر مدرسه در امتحانات داخلی و رئیس هیات ممتحنه در امتحانات نهایی تعیین می شود استفاده نماید.
ماده 10– امتحان تعلیمات دینی دانش آموزان اقلیت های دینی مذکور در قانون اساسی برابر دستور العملهای خاص وزارت آموزش و پرورش انجام و نمره آن در دفاتر امتحانی و کارنامه آنان قید می شود. این دسته از دانش آموزان در صورت تمایل می توانند به جای شرکت در امتحان تعلیمات دینی خاص دانش آموزان اقلیتها، در امتحانات تعلیمات دینی اسلامی شرکت نمایند.
ماده 11– افرادی که به عللی مانند عدم دسترسی به مدرسه، بیماری موثر به تشیخص بهداری آموزشگاهها و یا اقامت در خارج از کشور نتوانسته اند به موقع وارد مدرسه شوند و یا وقفه ای در ادامه تحصیلات آنان ایجاد شده باشد با رعایت شرایط سنی لازم طبق آئین نامه اجرایی می توانند با شرکت در امتحان ورودی وارد مدرسه شوند این افراد، چنانچه ساکن کشور باشند باید حداکثر تا پانزدهم دی ماه در امتحانات ورودی شرکت و مدرک قبولی خود را دریافت کنند تا بتوانند در امتحانات نوبت اول شرکت نمایند. چنانچه این قبیل افراد نتوانند در امتحانات نوبت اول شرکت نمایند، نمره های امتحانات نوبت دوم آنان بدون ضریب به جای نمره های نوبت اول نیز منظور خواهد شد. ین مهلت برای ساکنان خارج از کشور تا پانزدهم اردبیهشت ماه خواهد بود به طوری که دانش آموزان بتوانند در امتحانات نوبت دوم کلاس مربوط شرکت نمایند و در غیر این صورت باید به همراه سایر دانش آموزان در امتحانات خرداد یا شهریور ماه شرکت کنند.
تبصره 1– مشمولین این ماده باید به اداره آموزش و پرورش مراجعه کنند تا جهت امتحان به یکی مدارسی که از قبل بدین منظور اختصاص یافته معرفی شوند. ثبت نام آنان پس از اعلام نتیجه از طرف مدرسه مذکور با معرفی اداره آموزش و پرورش در یکی از مدارس انجام خواهد شد.
تبصره 2– امتحان ورودی طبق مفاد این آیین نامه به صورت یک نوبتی و بدون تجدیدی است و مواد امتحانی آن عینا مواد امتحانی داوطلبان آزاد خواهد بود شرکت کنندگان درامتحان ورودی به شرطی قبول شناخته می شوند که با رعایت مفاد ماده 18، نمرة امتحانی آنان در سایر دروس کمتر از 10 نباشد و در صورت مردودی با تمایل داوطلب، مدرسه می تواند از وی در پایة پایین تر امتحان بعمل آورد.
تبصره 3– نمرات امتحان ورودی قبول شدگان در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی آنان ثبت می شود. شماره معرفی نامه با اشاره به ماده 112 این آیین نامه در ستون ملاحظات درج و پس از امضای مدیر با مهر مدرسه، مهر می شود.
تبصره 4– متقاضیان شرکت در امتحانات پایه های پنجم ابتدایی و سوم راهنمایی باید به همراه داوطلبان آزاد یا دانش آموزان در امتحانات مربوط شرکت نمایند.
تبصره 5– امتحان ورودی براساس این ماده صرفا به منظور تعیین پایه تحصیلی دانش آموز جهت ورود به مدرسه و ادامه تحصیل می باشد وارزش دیگری ندارد.
فصل سوم – نحوه برگزاری امتحانات پایانی:
ماده 12– امتحانات پایه های اول تا چهارم ابتدایی داخلی و توسط مدارس برگزار می شود و امتحانات نوبت دوم و تجدیدی پایه پنجم ابتدایی به صورت هماهنگ با سوالات واحد و برنامه معین (به صورت همزمان) که توسط اداره آموزش و پرورش منطقه یا ناحیه مربوط طرح وتهیه خواهد شد در مدرسه برگزار می شود و اوراق امتحانی به وسیله معلمان همان مدرسه (یک نفر مصحح ویک نفر تجدید نظر کننده) به انتخاب مدیر در همان مدرسه تصحیح می گردد.
تبصره 1– در مدارس چند پایه ابتدایی تصحیح و تجدید نظر اوراق امتحانی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی توسط یک معلم صورت می پذیرد و برای رسیدگی به اعتراض دانش آموزان نیز از وجود معلم راهنما استفاده می گردد.
تبصره 2– تصحیح اوراق امتحانی سواد آموزان و دانش آموزان لازم التعلیم پایه پنجم ابتدایی نهضت سواد آموزی توسط آموزشیار کلاس مربوط و تجدید نظر اوراق توسط راهنمایان تعلیماتی صورت می پذیرد.
تبصره 3– انجام امور مربوط به برگزاری امتحانات و همچنین طرح سوال پایه پنجم ابتدایی به عهده آموزش ابتدایی مناطق خواهد بود.
ماده 13– امتحانات پایه های اول و دوم راهنمایی داخلی است و توسط مدرسه برگزار می شود و امتحانات نوبت دوم و تجدیدی پایه سوم راهنمایی تحصیلی نهایی است وسوالات آن از سوی ادارة کل آموزش و پرورش استان مربوط طرح می شود، این امتحانات طبق دستور العملهای وزارت آموزش و پرورش توسط هیات ممتحنه هر حوزة امتحانی که از طرف اداره آموزش وپرورش محل تعیین می شود برگزار می گردد.
تبصره 1– مدیر مدرسه مومظف است فهرست مشخصات دانش آموزان پایه سوم راهنمایی و ریز نمرات امتحانی نوبت اول و نمرات شفاهی و عملی نوبت دوم ونمره انضباط هر یک از آنان را حداکثر یک هفته قبل از شروع امتحانات نهایی به اداره آموزش و پرورش ارسال دارد.
تبصره 2– معاونت آموزشی وزارت آموزش و پرورش موظف است در هر یک از پایه های تحصیلی دوره راهنمایی سوالات امتحانی یک یا دو ماده درسی را طرح کرده و با اطلاع قبلی به استانها ارسال دارد.
فصل چهارم – شرایط قبولی در امتحانات
ماده 14– دانش آموزی در خرداد ماه قبول شناخته می شود که دارای شرایط زیر باشد:
الف – معدل کل وی کمتر از ده نباشد.
ب – نمره امتحانی نوبت دوم او در هیچ یک از مواد درسی بدون ضریب کمتر از ده نباشد.
ج – نمرات سالیانه وی در هیچ یک از مواد درسی کمتر از 30 نباشد.
تبصره 1– نمره سالیانه هر درس حاصل جمع نمره نوبت اول و دو برابر نمره نوبت دوم خواهد بود.
تبصره 2– معدل کل دانش آموز عبارت است از مجموع نمرات سالیانه همه دروس( به جز نمره انضباط) تقسیم بر سه برابر تعداد مواد درسی آن پایه.
ماده 15-دانش آموزی که معدل کل وی پس از امتحانات نوبت دوم کمتر از 7 باشد مردود شناخته می شود.
ماده 16– دانش آموزی که معدل کل او پس از امتحانات خرداد ماه 7 باشد ولی نمره امتحان نوبت دوم یا نمره سالیانه وی در درس یا دروسی به حد نصاب قبولی نرسیده باشد تجدید شناخته می شود و باید در شهریور ماه در امتحان آن درس یا دروس شرکت کند، نمرات شهریور ماه در ستون تجدیدی با ضریب دو درج می گردد و به جای نمرة خرداد ماه همان درس یا دروس در معدل کل محاسبه و در صورت احراز شرایط مندرج در بندهای الف و ب ماده 14 قبول شناخته می شود.
ماده 17– امتحان تجدیدی هر دانش آموز در همان محلی برگزار می شود که امتحان خرداد ماه را گذرانیده است در صورتی که محل اقامت وی یا سرپرست دانش آموزی قبل از برگزاری امتحانات تجدیدی تغییر یابد، دانش آموز می تواند با اخذ گواهی عکس دار( حاوی مشخصات و مواد تجدیدی) از مدرسه مربوط و تایید اداره آموزش و پرورش همان منطقه و با در دست داشتن مدارک لازم مبنی بر انتقال، به ادارة آموزش و پرورش محل سکونت جدید مراجعه و با معرفی اداره مزبور، در امتحان تجدیدی یکی از مدارس شرکت نماید.
نمره های تجدیدی چنین دانش آموزی پس از تایید اداره آموزش و پرورش محل جدید، به اداره آموزش و پرورش قبلی جهت ابلاغ به مدرسه ای که دانش آموز قبلا تحصیل می کرده است ارسال می گردد تا مدرسه مذکور با توجه به نمره های دیگر وی و رعایت سایر مقررات اعلام نتیجه نماید.
ماده 18– دانش آموزی که معدل کل وی در خرداد یا شهریور ماه حداقل ده(10) باشد ولی در یک درس نمره کمتر از ده و یا معدل کل وی حداقل دوازده(12) باشد ولی در دو درس نمرة کمتر از ده کسب نماید، مشروط بر آنکه نمرات وی در دروس ریاضیات (دوره ابتدایی) املاء، انشاء، قرائت و دستور زبان فارسی( دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی) کمتر از 7 نباشد، قبول شناخته می شود.
تبصره 1– استفاده دانش آموز از مفاد این ماده در خرداد ماه به شرط احراز بند ج ماده 14 بلامانع است.
تبصره 2– دانش آموز می تواند در یک دوره تحصیلی در هر درس دو (2) بار از مفاد این ماده استفاده نماید.
تبصره 3– استفاده از مفاد این ماده در ستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی و معرفی نامه ثبت نام، درج می شود.
تبصره 4 ـ مدیرا مدارس موظفند با برنامهریزیهای لازم زمینه جبران ضعف درسی از این قبیل دانشاموزان را فراهم آورند.
ماده 19– چنانچه دانش آموزی در امتحان پایانی نوبت اول یا دوم درسی غیبت غیر موجه داشته باشد، نمره پایانی آن درس صفر محسوب می شود و نمره وی در آن درس از میانگین نمره ارزشیابی مستمر آن نوبت و نمره صفر تعیین خواهد شد.
تبصره – دانش آموزان پایه سوم راهنمایی در امتحان نهایی نوبت دوم مشمول مفاد این ماده نمی شوند و نمره نوبت دوم آنان صفر منظور می شود.
ماده 20– دانش آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت اول در یک، چند و یا تمام دروس نمره امتحانی نداشته باشد نمرات امتحانی نوبت دوم وی به جای نمرات امتحانی درس یا دروسی که در آنها نمره امتحانی نداشته، منظور می گردد.
ماده 21– دانش آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت دوم از یک، چند و یا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد باید درس یا دورس مربوط را در شهریور ماه امتحان دهد. نمرات امتحانی درس یا دروس شهریور ماه این قبیل افراد با احتساب ضریب 2 به جای نمرات نوبت دوم منظور می گردد و چنانچه معدل کل او به 7 برسد در آن صورت نمرات تجدیدی وی نیز مانند سایر دانش آموزان تجدیدی محاسبه و با توجه به مفاد ماده 18 و تبصره ذیل آن اعلام نیتجه می شود.
ماده 22-دانش آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت های اول و دوم در یک، چند و یا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد، باید درس یا دروس مربوط را در شهریور ماه امتحان دهد. نمرات ماخوذه شهریور ماه بدون ضریب، برای نوبت اول و با ضریب 2 برای نوبت دوم منظور می گردد و با توجه به مفاد مادة 21 اعلام نتیجه می شود.
1-دانش آموزی که در نظام امتحانی سه ثلثی در بخش شفاهی یا عملی دروسی که دارای دو نوع امتحان( کتبی- شفاهی یا کتبی- عملی) هستند در خرداد ماه نمره امتحانی داشته باشد ولیکن در بخش کتبی غیبت موجه داشته باشد، نمره مأخوذه خرداد ماه وی در بخش های مذکور محفوظ و صرفاً باید درامتحان بخش کتبی شهریور ماه دروس مربوط شرکت نماید. اعلام نتیجه این قبیل دانش آموزان با احتساب نمره بخش کتبی شهریور ماه و بخش شفاهی یا عملی خرداد ماه صورت می گیرد.
2-دانش آموزی که در نظام امتحانی سه ثلثی در بخش شفاهی یا عملی دروسی که دارای دو نوع امتحان( کتبی- شفاهی یا کتبی- عملی) هستند در خرداد ماه نمره امتحانی داشته باشد ولیکن در امتحان بخش کتبی خرداد ماه غیبت غیرموجه داشته باشد نمره بخش عملی یا شفاهی وی با نمره صفر بخش کتبی( غیبت غیرموجه) جمع و محاسبه خواهد شد.
ماده 23– اگر دانش آموزی با عذر موجه نتواند در امتحانات هیچ یک از مواد درسی نوبت دوم و شهریور ماه شرکت کند، صرفنظر از اینکه در نوبت اول نمره داشته یا نداشته باشد، آن سال تحصیلی برای وی وقفه تحصیلی محسوب می گردد.
ماده 24– چنانچه دانش آموزی بدون عذر موجه در فاصله زمانی بعد از ثبت نام نام وقبل از برگزاری امتحانات نوبت اول مدرسه را ترک کند هر چند که نمره ارزشیابی مستمر داشته باشد آن سال تحصیلی برای وی ترک تحصیل تلقی شده و کارنامه مردودی صادر نمی گردد و اگر دانش آموزی بعد از برگزاری امتحانات نوبت اول بدون عذر موجه مدرسه را ترک کند یا نتواند در هیچ یک از امتحانات مواد درسی نوبت دوم و شهریور شرکت نماید آن سال تحصیلی برای وی کارنامه مردودی صادر می گردد.
ماده 25– از دانش آموزانی که در امتحان تجدیدی شهریور ماه با عذر موجه شرکت نکرده باشند، حداکثر تا 15 روز پس از شروع سال تحصیلی جدید امتحان به عمل می آید. مدیر مدرسه موظف است فهرست اسامی و نتیجه امتحان این گونه دانش آموزان را حداکثر پنج روز پس از انجام امتحان به اداره آموزش و پرورش مربوط ارسال دارد.
ماده 26– تشیخص غیبت موجه پس از ارائه دلایل لازم در امتحانات داخلی با مدیر مدرسه و در امتحانات نهایی با رئیس هیات ممتحنه خواهد بود.
ماده 27– دانش آموزان ساعی و برجسته کلاس های دوم و سوم ابتدایی واول راهنمایی تحصیلی با رعایت شرایط زیر و با تقاضای کتبی ولی خود می توانند در شهریور ماه به ترتیب پایه سوم و چهارم ابتدایی و پایه دوم راهنمایی را امتحان داده، در صورت موفقیت به صورت جهشی به پایه چهارم و پنجم ابتدایی و سوم راهنمایی ارتقاء یابند.
الف – در امتحانات خرداد حداقل معدل کل آنان 18 و در کلیه دروس حداقل نمره 15 کسب نموده باشند.
ب – در امتحانات شهریور ماه (جهشی) دوره ابتدایی علاوه بر کسب حداقل معدل 18 در کلیه دروس حداقل نمره 15 کسب نماید.
ج – در امتحانات شهریور ماه( جهشی دوره راهنمایی تحصیلی در هیچ یک از مواد درسی نمره کمتر از 16 کسب ننمایند.
د – هر دانش آموز در طول هر دوره تحصیلی فقط یکبار می توند از جهش تحصیلی استفاده نماید.
تبصره – نمرات قبول شدگان امتحان جهشی در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی ثبت و با ذکر استناد به مفاد مادة 27 این آیین نامه مهر و امضاء می شود.
ماده 28– مهلت اعتراض به نمرات امتحانی حداکثر 5 روز پس از اعلام نتیجه امتحانات خواهد بود.
مدیر مدرسه موظف است اوراق امتحانی معترضان را جهت تجدید نظر در اختیار معلم مربوط یک نفر دیگر از معلمان همان درس قرار دهد، نمره ورقه تجدید نظر شده با امضای معلم مربوط و معلم تجدید نظر کننده تایید می گردد و در صورت اختلاف نظر، نظر معلم سوم واجد شرط تعیین کننده وقطعی و لازم الاجراء است.
تبصره – اعتراضات کتبی دانش آموزان کلاس سوم راهنمایی جهت بررسی وتجدید نظر در حوزه تصحیح، توسط مدیر مدرسه به اداره آموزش و پرورش متبوع ارسال خواهد شد.
ماده 29– به قبول شدگان در امتحان نهایی پایه سوم راهنمایی علاوه بر کارنامه، گواهینامه پایان تحصیلات دوره سه ساله راهنمایی تحصیلی نیز اعطاء می شود.
ماده 30– با متخلفان در امتحانات داخلی ونهایی طبق آیین نامه رسیدگی به تخلفات امتحانی مصوب شورای عالی آموزش و پرورش رفتار می شود.
ماده 31– امتحانات دانش آموزان دوره عمومی آموزش بزرگسالان و مدارس ایرانی خارج از کشور طبق مفاد این آیین نامه انجام می گیرد.
تبصره – درس ورزش از جدول مواد درسی دوره عمومی آموزش بزرگسالان حذف و از دانش آموزان این دوره از درس مذکور امتحان به عمل نمی آید.
ماده 32– امتحانات دواوطلبان آزاد پایه پنجم ابتدایی و دوره راهنمایی تحصیلی در صورت صدور مجوز از سوی وزارت آموزش و پروش براساس مفاد این آیین نامه و دستور العملهای مربوط و با رعایت بندهای زیر برگزار می شود.
الف – مواد و تبصره هایی از این آیین نامه که ناظر بر تحصیلات ضمن سال تحصیلی دانش آموزان است، شامل داوطلبان آزاد نخواهد شد.
ب -برای داوطلبان آزاد نمره ارزشیابی مستمر منظور نمی شود.
ج – داوطلبان آزاد از امتحان درس ورزش در دوره ابتدایی وراهنمایی و آموزش آمادگی دفاعی در دوره راهنمایی معاف بوده و برای آنان در دروس مذکور وانضباط نمره ای منظور نمی شود.
د – داوطلبان آزاد پایه اول راهنمایی تحصیلی که واجد شرایط مندرج در ماده 27 این آیین نامه می باشند می توانند در شهریور ماه در امتحان جهشی شرکت و در صورت احراز ضوابط مندرج در ماده مذکور به پایه سوم راهنمایی ارتقاء یابند.
ماده 33– ثبت نام مجدد دانش آموزان در همان پایه ای که قبول شده اند به هیچ عنوان مجاز نمی باشد.
ماده 34– کارنامه قبولی پایه پنجم ابتدایی پس از تایید اداره آموزش و پرورش محل در حکم گواهینامه پایان تحصیلات دوره ابتدایی خواهد بود.
ماده 35– مواد درسی در هر پایه تحصیلی و نوع امتحان هر درس در دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی به شرح جدول پیوست می باشد.
موضوع: آیین نامه امتحانات دوره های ابتدایی و راهنمایی تحصیلی ویژه مناطق مجری طرح آزمایشی امتحانات دو نوبتی در ششصد وسی وسومین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 20 /11 /1377 به تصویب رسید صحیح است، به مورد اجرا گذاشته شود.
حسین مظفر
رییس شورای عالی و وزیر آموزش و پرورش
مواد درسی و نوع امتحان پایانی هر درس در دوره ابتدایی
ردیف | نام درس | پایه و نوع امتحان | ملاحظات | ||||
اول | دوم | سوم | چهارم | پنجم | |||
1 | قرآن | ||||||
2 | تعلیمات دینی | ||||||
3 | انشاء فارسی | انشاءفارسی در پایه دوم فقط جمله سازی خواهد بود. | |||||
4 | املاء فارسی | ||||||
5 | قرائت فارسی (خواندن، درک مطلب ودستور زبان فارسی) | در پایه اول نمره امتحانی مواد تعلیمات دینی و تعلیمات اجتماعی و در پایه دوم فقط تعلیمات اجتماعی جزء فارسی منظور وجمعا یک نمره خواهد داشت. | |||||
6 | تعلیمات اجتماعی | ||||||
7 | تاریخ وتعلیمات مدنی | در درس تاریخ وتعلیمات مدنی 12 نمره برای درس تاریخ و 8 نمره برای درس مدنی منظور خواهد شد. | |||||
8 | جغرافیا | ||||||
9 | ریاضیات | ||||||
10 | علوم تجربی و بهداشت | در پایه دوم وسوم 5 نمره برای امتحان عملی و 15 نمره برای امتحان شفاهی منظور خواهد شد. | |||||
11 | هنر | درس هنر در پایه های اول و دوم شامل بخشهای نقاشی و کاردستی و در پایه های سوم و چهارم و پنجم شامل بخشهای نقاشی و کاردستی و خوشنویسی است نمره هر یک از بخشهای مذکور در کلیه پایه ها 20 بوده و میانگین آنها نمره این درس خواهد بود. | |||||
12 | ورزش | ||||||
13 | انضباط |
مواد درسی و نوع امتحان پایانی هر درس در دوره راهنمایی تحصیلی
ردیف | نام درس | نوع امتحان |
1 | قرآن | شفاهی |
2 | تعلیمات دینی | کتبی |
3 | عربی | کتبی |
4 | تعلیمات اجتماعی | کتبی |
5 | تاریخ | کتبی |
6 | جغرافیا | کتبی |
7 | قرائت فارسی( خواندن و درک مطلب ودستور زبان فارسی) | شفاهی |
8 | املاء فارسی | کتبی |
9 | انشاء فارسی | کتبی |
10 | قرائت و مکالمه زبان خارجی | شفاهی |
11 | دستور، درک مطلب واملاء و جمله نویسی زبان خارجی | کتبی |
12 | ریاضیات | کتبی |
13 | علوم تجربی | کتبی |
14 | شناخت حرفه وفن | کتبی |
15 | هنر | عملی |
16 | ورزش | عملی- شفاهی |
17 | آموزش و آمادگی دفاعی | کتبی |
18 | انضباط | – |
تبصره ـ اجرای این بند در پایه های اول و دوم راهنمایی تحصیلی از سال تحصیلی جاری و در پایه سوم راهنمایی تحصیلی از سال تحصیلی آینده ممکن خواهد بود.
منبع سایت صلح