آیین نامه امتحانات مجتمع های آموزشی بین المللی
مصوب 1378,04,24با اصلاحات و الحاقات بعدی
فصل اول – هدف
در مجتمع آموزشی بین المللی، ارزشیابی از فعالیت های آموزشی و پرورشی از وظایف معلمان است که به منظور کارآیی و اثربخشی مجتمع و مشارکت فعال دانش آموزان در فرایند یاددهی ویادگیری جهت نیل به هدفهای زیر انجام می پذیرد.
1-ارزیابی مستمر پیشرفت تحصیلی و تربیتی دانش آموزان .
2-آگاه ساختن دانش آموزان از میزان پیشرفت تحصیلی و تربیتی خود و نیز مطلع ساختن اولیای آنان از وضعتی تحصیلی فرزندانشان.
3-پرورش استعدادها و پرورش روحیه تلاش، ابتکار و رقابتهای سالم در دانش آموزان .
4-حصول اطمینان از تحقق شرایط لازم به منظور ارتقای دانش آموزان به پایه تحصیلی بالاتر.
5-بدست آوردن قسمتی از اطلاعات مورد نیاز برای ارزشیابی از کیفیت و محتوای برنامه های آموزشی، روشها و وسایل تدریس و کار مجتمع.
6-تشخیص استعدادها و علائق دانش آموزان به منظور راهنمایی آنان در فعالیت های آینده.
ماده 1– امتحانات مجتمع در دو نوبت برگزار می شود، امتحانات نوبت اول لغایت دهم بهمن ماه و امتحانات نوبت دوم لغایت پایان خرداد ماه هر سال برگزار خواهد شد. در ایام امتحانات نوبت اول کلاسهای درس دایر خواهد بود. در امتحانات نوبت دوم دایر بودن کلاسهای درس الزامی نیست.
تبصره 1– امتحانات نوبت های اول و دوم از مطالب تدریس شده همان نوبت به عمل می آید و اوراق امتحانی به وسیله معلمان مربوط تصحیح می گردد.
تبصره 2– نمره امتحان هر درس در نوبت اول با احتساب ضریب یک و در نوبت دوم با احتساب ضریب 2 در کارنامه درج می گردد.
ماده 2– نمره امتحان هر درس در هر نوبت میانگین نمره امتحان پایانی و نمره ارزشیابی مستمر همان نوبت خواهد بود که بر مبنای 20 مشخص می شود.
تبصره 1– نمره ارزشیابی مستمر با توجه به میزان مشارکت دانش آموز در فعالیت های یادگیری از طریق بررسی تکالیف درسی، انجام پرسشهای تدریجی، بررسی فعالیت های مرتبط با درس خارج از کلاس و نظایر آن تعیین می شود. نمره این ارزشیابی ها در دفتر کلاس و دفتر خصوصی معلم ثبت و براساس آنها نمره اررشیابی مستمر حداکثر ده روز قبل از برگزاری امتحانات هر نوبت تحویل مسئول مدرسه می گردد. حداقل 5 نمره از نمره ارزشیابی مستمر به فعالیت های خارج از کلاس اختصاص می یابد.
تبصره 2– نمره امتحانی نوبت شهریور ماه صرفاً بر مبنای امتحان پایانی خواهد بود که از تمام محتوای کتاب درسی به عمل می آید و نمره ارزشیابی مستمر نوبت دوم در آن دخالت نخواهد داشت.
تبصره 3– معلمان باید نمره های ثبت شده در دفتر خصوصی را در صورت مرخصی یا انتقال از طریق مجتمع به معلم جدید تحویل دهند.
تبصره 4– مدیر مجتمع موظف است در طول هر نوبت حداقل یک بار( حدود یکماه قبل از امتحانات) دانش آموز و ولی وی رااز نتایج ارزشیابی مستمر هر درس مطلع نماید.
ماده 3– نمره امتحان دانش آموزان هر درس در نوبت های اول و دوم توسط معلم براساس نمره ارزشیابی مستمر و نمره امتحان پایانی تعیین می شود این نمره بوسیله معلم در لیست نمره ها ثبت و امضاء می شود و حداکثر 10 روز بعد از خاتمه امتحانات هر نوبت تسلیم دفتر مجتمع می گردد.
ماده 4– نمره های امتحانی نوبت های اول، دوم و تجدیدی و نمره انضباط حداکثر یک ماه پس از خاتمه امتحانات هر نوبت در دفتر امتحانات پلمپ شده مجتمع و کارنامه تحصیلی دانش آموزان در ستونهای جداگانه و بدون خدشه و قلم خوردگی با جوهر مشکی و با دقت ثبت می شود.
تبصره 1– نام و نام خانوادگی مدیر مجتمع و مسئول ثبت نمرات در ذیل کارنامه دانش آموزان و دفتر امتحانات درج و حداکثر یکماه پس از اعلام نتیه قطعی امتحانات به امضای مدیر و مسوول ثبت نمرات می رسد و با مهر مجتمع مهر می گردد.
تبصره 2– نمونه دفتر امتحانات و کارنامه تحصیل دانش آموزان توسط اداره کل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور تهیه و پس از تأیید کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش ابلاغ می شود.
ماده 5– دفتر امتحانات مجتمع باید حداکثر دو ماه پس از پایان سال تحصیلی توسط فردی که از سوی اداره کل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور مأمور می شود بررسی، مسدود، مهر و امضاء گردد.
ماده 6– چنانچه معلم مربوط ظرف مدت یک هفته پس از انجام هر امتحان، به هر علتی اوراق امتحانی را تصحیح نکند، مدیر مجتمع ضمن گزارش موضوع به اداره کل متبوع باید به تشخیص خود اوراق امتحانی را جهت تصحیح در اختیار یکی از معلمان واجد شرایط قرار دهد.
ماده 7– اوراق امتحانات داخلی به مدت یکسال و اوراق امتحانات نهایی به مدت سه سال نگهداری و سپس برابر مقررات و با کسب مجوز از اداره کل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور امحاء می گردد، ولی دفاتر امتحانی و لیست اصلی نمره ها جزو مدارک تحصیلی محسوب می شود و لازم است به طور دائم نگهداری شود. در ضمن کارنامه تحصیلی دانش آموز نیز تا مدتی که برابر مقررات تحویل ولی وی نشده است باید در مجتمع حفظ گردد.
ماده 8– در هر نوبت به هر دانش آموز براساس رفتار، رعایت اصول بهداشت و نظافت شخصی، کیفیت حضور و غیاب و رعایت مقررات مجتمع یک نمره انضباط داده می شود . نمره انضباط در محاسبه معدل کل منظور نمی شود ولی در کارنامه تحصیلی و دفتر امتحانات درج می گردد.
تبصره 1– نمره انضباط دانش آموز در هر نوبت امتحانی بدین طریق بدست می آید که کلیه معلمان همزمان با نمرات امتحانی پایان هر نوبت یک نمره انضباط برای هر یک از دانش آموزان کلاس خود به دفتر مجتمع تسلیم می نمایند. دفتر مجتمع معدل این نمره ها را به عنوان نمره انضباط معلمان در نظر می گیرد. ضمناً مدیر و معاونان مجتمع نیز به طور مشترک یک نمره انضباط برای هر دانش آموز به دفتر مجتمع تسلیم می کنند. میانگین دو نمره مذکور ، نمره انضباط دانش آموزدر هر نوبت خواهد بود.
تبصره 2– برای دانش آموزانی که از جهش تحصیلی استفاده می کنند نمره انضباط منظور نمی گردد.
ماده 9– برای دارندگان نقص عضو موثر در امتحانات کتبی، شفاهی و عملی مدیر مجتمع تسهیلاتی متناسب با نقص عضو فراهم می نماید و در صورت لزوم از امتحان دروس عملی که از نظر جسمی قادر به انجام آن نمی باشند معاف می شوند. در چنین صورتی اگر درس یا دروس مذکور دو نوع امتحان داشته باشد( شفاهی- عملی) برای امتحان غیرعملی نمره 20 منظور می شود و اگر امتحان درس صرفاً عملی باشد نمره ای منظور نخواهد شد، در این حالت صورت جلسه ای به امضای مدیر و دو نفر ازمعلمان تنظیم می شود. تسهیلات انجام شده مستند به این ماده را توضیح می دهند و موضوع باید در ستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامه تحصیی این قبیل دانش آموزان درج شود.
تبصره – چنانچه دانش آموزی در زمان برگزاری امتحانات و یا قبل از آن دچار سانحه ای شود به نحوی که قادر به نوشتن نباشد، می تواند از منشی مناسبی که از طرف مدیر مجتمع تعیین می شود استفاده نماید.
ماده 10– امتحان تعلیمات دینی دانش آموزان اقلیت های دینی مذکور در قانون اساسی برابر دستورالعملهای خاص وزارت آموزش و پرورش انجام و نمره آن در دفاتر امتحانی و کارنامه آنان قید می شود. این دسته از دانش آموزان در صورت تمایل می توانند به جای شرکت در امتحان تعلیمات دینی خاص دانش آموزان اقلیتهای، در امتحان تعلیمات دینی اسلامی شرکت نمایند.
ماده 11– افرادی که به عللی مانند عدم دسترسی به مدرسه، بیماری موثر به تشخیص بهداری آموزشگاهها ویا اقامت در خارج از کشور نتوانستهاند به موقع وارد مدرسه شوند و یا وقفه ای در ادامه تحصیلات آنان ایجاد شده باشد با رعایت شرایط سنی لازم طبق آیین نامه اجرایی می توانند با شرکت در امتحان تعیین پایه وارد مجتمع شوند.
تبصره 1– امتحان تعیین پایه طبق مفاد این آیین نامه به صورت یک نوبتی و بدون تجدیدی است و مواد امتحانی آن عیناًٌ مواد امتحانی داوطلبان آزاد خواهد بود شرکت کنندگان در امتحان تعیین پایهبه شرطی قبول شناخته می شوند که با رعایت مفاد ماده 18، نمره امتحانی آنان در سایر دروس کمتر از 10 نباشد و در صورت مردودی یا تمایل داوطلب، مجتمع می تواند از وی در پایه پایین تر امتحان بعمل آورد.
تبصره 2– نمرات امتحان تعیین پایه قبول شدگان در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی آنان ثبت می شود. شاره معرفی نامه با اشاره به ماده 11 این آیین نامه در ستون ملاحظات درج و پس از امضای مدیر با مهر مجتمع، مهر می شود.
تبصره 3– امتحان تعیین پایه براساس این ماده صرفاً به منظور تعیین پایه تحصیلی دانش آموز جهت ورود به مجتمع و ادامه تحصیل می باشد و ارزش دیگری ندارد.
ماده 12– امتحانات دیپلم بین الملل تابع مقررات خاص خود خواهد بود.
ماده 13– امتحانات سال دوازدهم مجتمع بین المللی ایران(I.I.S) در سه نوبت خرداد، شهریور و دی به صورت نهایی از تمام محتوای کتاب درسی بعمل می آید. تهیه و تنظیم برنامه امتحانی، طراحی سئوالات و نظارت بربرگزاری امتحانات توسط اداره کل سنجش و ارزشیابی انجام می گیرد. به واجدین شرایط مدرک دیپلم اعطا خواهد شد.
تبصره 1– مدیر مجتمع موظف است فهرست مشخصات دانش آموزان سال دوازدهم و ریز نمرات امتحانی نوبت اول، نمرات دروس شفاهی و عملی و ارزشیابی مستمر و نمره انضباط هر یک از آنان را حداکثر یک هفته قبل از شروع امتحانات نهایی به اداره کل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور ارسال دارد.
تبصره 2– در امتحان نهایی به شرطی نمره ارزشیابی مستمر موثر خواهد بود که نمره امتحان پایانی کمتر از هفت نباشد.
تبصره 3– دستورالعمل نحوه برگزاری امتحان نهایی و تصحیح اوراق توسط اداره کل سنجش و ارزشیابی تحصیلی با همکاری اداره کل آموزش و پرورش مدارس خارج از کشور تهیه و پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش ابلاغ می شود.
تبصره 4– دانش آموزانی که در مجتمع های بین المللی ایرانی و خارجی تحصیل می نمایند چنانچه موفق به دریافت دیپلم بین المللی نشوند می توانند پس از تطبیق، با طی دوره یکساله آموزش، در امتحانات دروس باقیمانده شرکت و مدرک دیپلم ایرانی مجتمع بین المللی را دریافت نمایند.
فصل سوم – شرایط قبولی در امتحانات:
ماده 14– دانش آموزی در خرداد ماه قبول شناخته می شود که دارای شرایط زیر باشد:
الف – معدل کل وی کمتر از ده نباشد.
ب – نمره امتحانی نوبت دوم او در هیچ یک از مواددرسی بدون ضریب کمتر از ده نباشد.
ج – نمرات سالیانه وی در هیچ یک از مواد درسی کمتر از 30 نباشد.
تبصره 1– نمره سالیانه هر درس حاصل جمع نمره نوبت اول و دو برابر نمره نوبت دوم خواهد بود.
تبصره 2– معدل کل دانش آموز عبارت است از مجموع نمرات سالیانه همه دروس( به جزء نمره انضباط) تقسیم بر سه برابر تعداد مواد درسی آن پایه.
ماده 15– دانش آموزی که معدل کل وی پس از امتحانات نوبت دوم کمتر از 7 باشد مردود شناخته می شود.
ماده 16– دانش آموزی که معدل کل او پس از امتحانات خرداد ماه حداقل 7 باشد ولی نمره امتحان نوبت دوم یا نمره سالیانه وی در درس یا دروسی به حد نصاب قبولی نرسیده باشد تجدید شناخته می شود و باید در شهریور ماه در امتحان آن درس یا دروس شرکت کند، نمرات امتحان یشهریور ماه در ستون تجدیدی با ضریب دو درج می گردد و به جای نمره خرداد ماه همان درس یا دروس در معدل کل محاسبه و در صورت احراز شرایط مندرج در بندهای الف و ب ماده 14 قبول شناخته می شود.
ماده 17– امتحان تجدیدی هر دانش آموز در همان محلی برگزار می شود که امتحانات خردادماه را گذرانیده است در صورتی که محل اقامت ولی یا سرپرست دانش آموزی قبل از برگزاری امتحانات تجدیدی تغییر یابد، دانش آموز می تواند با اخذ پرونده تحصیلی و گواهی عکس دار( حاوی مشخصات و مواد تجدیدی) از مجتمع مربوط و تأیید اداره کل آموزش و پرورش خارج از کشور، به مجتمع ایرانی دیگر منتقل و در امتحانات باقیمانده شرکت نماید.
ماده 18– دانش آموزی که معدل کل وی در خرداد یا شهریور ماه حداقل ده (10) باشد ولی در یک درس نمره کمتر از ده و یا معدل کل وی حداقل دوازده (1) باشد ولی در دو درس نمره کنتر از ده کسب نماید، قبول شناخته می شود.
تبصره 1– استفاده دانش آموز از مفاد این ماده در خرداد ماه به شرط احراز بند ج ماده 14 بلامانع است.
تبصره 2– دانش آموز می تواند در یک دوره تحصیلی در هر درس دو(2) بار از مفاد این ماده استفاده نماید.
تبصره 3– استفاده از مفاد این ماده در ستون ملاحظات دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی و معرفی نامه ثبت نام، درج می شود.
ماده 19– چنانچه دانش آموزی در امتحان پایانی نوبت اول یا دوم درسی غیبت غیرموجه داشته باشد، نمره پایانی آن درس صفر محسوب می شود ونمره وی در آن درس از میانگین نمره ارزشیابی مستمر آن نوبت ونمره صفرتعیین خواهد شد.
تبصره – غیبت اعم از موجه و غیرموجه در جلسات امتحان نهایی به منزله داشتن نمره صفر در امتحان آن ماده درسی است.
ماده 20– دانش آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت اول در یک، چند و یا تمام دروس نمره امتحانی نداشته باشد نمرات امتحانی نوبتدوم وی به جای نمرات امتحانی درس یا دروسی که در آنها نمره امتحانی نداشته ، منظور می گردد.
ماده 21 (اصلاحی 31/03/1380)ـ دانش آموزی که به علت غیبت موجه در نوبت دوم از یک ، چند و یا تمام موادر درسی نمره امتحانی نداشته باشد می تواند با رعایت ماده 25 و تبصره ذیل آن،؛ درس یا دروس مربوط را امتحان دهد و برابر شرایط قبولی خردادماه اعلام نتیجه میشود.چنانچه دانشآموز در تمام یا برخی از دروس در امتحانات غایبین موجه شرکتنکند، بدون محاسبه معدل همراه سایر دانشآموزان تجدیدی در شهریورماه در امتحان درس یا دروس مربوط شرکت خواهد کرد. اعلام نتیجه این قبیل دانشآموزان همانند سایر دانشآموزان تجدیدی خواهد بود.
ماده 22 (اصلاحی 31/03/1380)ـ دانش اموزی که به علت غیبت موجه در نوبت های اول و دوم در یک، چند و یا تمام مواد درسی نمره امتحانی نداشته باشد میتواند با رعایت ماده 25 و تبصره ذیل آن درس یا دروس مربوط را امتحان دهد. نمرات مأخوذه این قبیل دانشآموزان بدون ضریب، برای نوبت اول و با ضریب 2 برای نوبت دوم منظور میکردد و. برابر شرایط قبولی مخرداد ماه اعلام نتیجه میشود چنانجه دانشآموز در تمام یا برخی را دروس در امتحان غایبینموجه شرکت نکند، بدون محاسبه معدل همراه سایر دانشآموزان تجدیدی در شهریورماه در امتحان درس یا دروس مربوط شرکت خواهد کرد برای محاسبه معدل کل نمره شهریوماه این قبیل دانشآموزان بدون ضریب برای نوبت اول و با ضریب 2 برای نوبت دوم منظور میگردد و اعلام نتیجه آنان همانند سایر دانشآموزان تجدیدی خواهد بود.
ماده 23– اگر دانش آموزی با عذر موجه نتواند در امتحانات هیچ یک از مواد درسی نوبت دوم و شهریور ماه شرکت کند، صرفنظر از اینکه در نوبتاول نمره داشته یا نداشته باشد، آن سال تحصیلی برای وی وقفه تحصیلی محسوب می گردد.
ماده 24– چنانچه دانش آموزی بدون عذرموجه در فاصله زمانی بعد از ثبت نام و قبل از برگزاری امتحانات نوبت اول مدرسه را ترک کند هر چند که نمره ارزشیابی مستمر داشته باشد آن سال تحصیلی برای وی ترک تحصیل تلقی شده و کارنامه مردودی صادر نمی گردد و اگر دانش آموزی بعد از برگزاری امتحانات نوبت اول بدون عذر موجه مدرسه را ترک کند یا نتواند در هیچ یک از امتحانات مواد درسی نوبت دوم و شهریور شرکت نماید آن سال تحصیلی برای وی کارنامه مردودی صادر می گردد.
ماده 25– از دانش آموزانی که در امتحان تجدیدی شهریور ماه با عذرموجه شرکت نکرده باشند، حداکثر تا 15 روز پس از شروع سال تحصیلی جدید امتحان به عمل می آید. مدیر مجتمع موظف است فهرست اسامی و نتیجه امتحان این گونه دانش آموزان را حداکثر پنج روز پس از انجام امتحان به اداره کل آموزش و پرورش مربوط ارسال دارد.
ماده 26– تشخیص غیبت موجه در امتحانات پس از ارائه دلایل و مدارک لازم با مدیر مجتمع خواهد بود.
ماده 27– دانش آموزان ساعی و برجسته با رعایت شرایط زیر و با تقاضای کتبی ولی خود می توانند در شهریور ماه پایه بالاتررا در امتحان داده ، در صورت موفقیت به صورت جهشی به پایه بعدی ارتقاء یابند.
الف – در امتحانات خرداد حداقل معدل آنان 18 و در کلیه دروس حداقل نمره 15 کسب نموده باشند.
ب – در امتحانات شهریور ماه( جهشی) علاوه بر کسب حداقل معدل 18 در کلیه دروس حداقل نمره 15 کسب نمایند.
ج – هر دانش آموز در طول تحصیلی در مجتمع فقط دو بار می تواند از جهش تحصیلی استفاده نماید.
تبصره – نمرات قبول شدگان امتحان جهشی در ستون شهریور ماه دفتر امتحانات و کارنامه تحصیلی ثبت و با ذکر استناد به مفاد ماده 27 این آیین نامه مهر و امضاء می شود.
ماده 28– مهلت اعتراض به نمرات امتحانی حداکثر 5 روز پس از اعلام نتیجه امتحانات خواهد بود. مدیر مجتمع موظف است اوراق امتحانی معترضان را جهت تجدیدنظر در اختیار معلم مربوط و یک نفر دیگر از معلمان همان درس قرار دهد، نمرهورقه تجدیدنظر شده با امضای معلم مربوط و معلم تجدیدنظر کننده تأیید می گردد و در صورت اختلاف نظر، نظر معلم سوم واجد شرط تعیین کننده و قطعی و لازم الاجرا است.
ماده 29– با متخلفان در امتحانات پایه های اول تا پنجم مطابق متخلفان امتحانات داخلی دوره ابتدایی و با متخلفان در امتحانات ششم تا هشتم مطابق متخلفان امتحانات داخلی دوره راهنمایی و با متخلفان در امتحانات پایه های نهم تا یازدهم مطابق متخلفان امتحانات داخلی متوسطه و با متخلفان در امتحانات سال دوازدهم( نهایی) مطابق متخلفان امتحان نهایی متوسطه مصوب شورای عالی آموزش و پرورش رفتار می شود.
ماده 30– امتحانات داوطلبان آزاد در صورت صدور مجوز از سوی وزارت آموزش و پرورش براساس مفاد این آییننامه ودستورالعملهای مربوط و با رعایت بندهای زیر برگزار می شود.
الف – مواد و تبصره هایی از این آیین نامه که ناظر بر تحصیلات ضمن سال تحصیلی دانش آموزان است، شامل داوطلبان آزاد نخواهد شد.
ب – امتحان نوبت دوم برای داوطلبان آزاد ازتمام محتوای کتاب درسی به عمل می آید.
ج – برای داوطلبان آزاد نمره ارزشیابی مستمر منظور نمی شود.
د – داوطلبان آزاد از امتحان درس ورزش معاف بوده و برای آنان نمره انضباط منظور نمی شود
ه – داوطلبان آزاد واجد شرایط مندرج در ماده 27 این آیین نامه می توانند در شهریور ماه درامتحان جهشی شرکت و در صورت احراز ضوابط مندرج در ماده مذکور به پایه بالاتر ارتقاء یابند.
ماده 31– حداکثر تعداد سالهای مردودی با رعایت شرایط سنی ثبت نام مندرج در آیین نامه اجرایی مدارس در هر یک از پایه های تحصیلی اول تا هشتم دو سال و نهم تا یازدهم یک سال خواهد بود. در کلاس دوازدهم تکرار پایه وجود ندارد و دانش آموز می تواند در امتحان دروس باقیمانده خود در ذیماه سال بعد شرکت نماید.
ماده 32– ثبت نام مجدد دانش آموزان در همان پایه ای که قبول شده اند به هیچ عنوان مجاز نمی باشد.
ماده 33– مواد درسی در هر پایه تحصیلی و نوع امتحان هر درس به تصویب کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش می رسد.
موضوع: آیین نامه امتحانات مجتمع های آموزشی بین المللی در ششصدوسی و ششمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 24 /4 /1378 به تصویب رسید.صحیح است، به مورد اجرا گذارده شود.
حسین مظفر
رییس شورای عالی آموزش و پرورش
منبع سایت صلح