نظامنامه مربوط به انتخاب سران دفاتر ازدواج و طلاق
مصوب 1378,08,22با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1 – دفتر ازدواج و طلاق از یکدیگر تفکیک شده و هر یک از این دو دفتر جداگانه تهیه و چاپ خواهد شد .
ماده 2 (اصلاحی 16/04/1380)– اشخاص زیر را می توان به سردفتری ازدواج از طریق آزمون کتبی و مصاحبه حضوری انتخاب نمود.
1 – دارندگان مدرک کارشناسی یا بالاتر در رشته حقوق، علوم ثبتی، الهیات و معارف اسلامی (گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی).
2 – دارندگان گواهی سطح دو (اتمام رسائل و مکاسب) با تائید شورای عالی مدیریت حوزه علمیه قم یا دانشکده الهیات دانشگاه تهران
3 – دارندگان گواهی افتاء از مراجع مسلم اهل سنت که به تائید رئیس قوه قضائیه رسیده باشد.
4ـ روحانیونی که حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی (لیسانس) در رشتههای ادبیات (زبان فارسی و عرب) فقه و اصول، تفسیر، علوم قرآنی، حدیث، الهیات و معارف اسلامی هستند.
تبصره1(اصلاحی 16/04/1380)ـ رئیس قوه قضائیه هیأتی را جهت بررسی و ارزشیابی مدارک افتاء و اجتهاد متقاضیان سردفتری تعیین خواهدکرد.
تبصره2(اصلاحی 16/04/1380)ـ سردفتران اسناد رسمی و دفتریاران اول را مادام که در این سمت اشتغال دارند نمیتوان به عنوان سردفتر ازدواج یا طلاق انتخاب نمود.
تبصره 3 (الحاقی 16/04/1380)ـ افرادی که قبل از تصویب این آئین نامه در آزمونهای مربوطه شرکت کرده و قبول شده اند صدور ابلاغ آنان موکول به شرکت در مصاحبه حضوری و کسب موفقیت در آن خواهد بود.
تبصره 4(الحاقی 16/04/1380)– سردفتر ازدواج و طلاق اقلیت های دینی با رعایت مقررات مربوط به احوال شخصیه آنان و شرایط مندرج در ماده 4 و تبصره 2 آن و پس از معرفی و گواهی مراکز رسمی دینی مربوط منصوب خواهد شد.
تبصره 5 – دارندگان پایه های قضایی ،وکلای دادگستری و کارکنان رسمی و پیمانی دستگاه های دولتی مادام که به مشاغل مذکور اشتغال دارند ، نمی توانند به سردفتری ازدواج و طلاق منصوب شوند.
ماده 3 – آزمون کتبی و مصاحبه توسط هیأتی متشکل از اشخاص واجد صلاحیت به پیشنهاد رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و تائید رئیس قوه قضائیه به عمل خواهد آمد.
تبصره 1 – مواد امتحانی عبارتست از : ادبیات فارسی – عربی ، متون فقهی ، مقررات مربوط به ازدواج و طلاق، حقوق مدنی احکام شرعی و اطلاعات عمومی.
تبصره 2 – سؤالات مربوط به متون فقه متقاضیان سنی مذهب از کتب فقهی آنان استخراج خواهد شد.
تبصره3(اصلاحی 16/04/1380)ـ روحانیونی که دارای مدرک اجتهاد هستند در صورت ثبت نام در موعد مقرر و تائید مدرک آنان توسط هیأت از شرکت در امتحان کتبی معاف و صرفاً توسط هیأت اختبار مذکور در ماده سوم نظامنامه از آنان اختبار به عمل میآید.
تبصره 4 – هزینه برگزاری امتحان مبلغ پنج هزار تومان تعیین که پرداخت آن به عهده متقاضی است .
ماده 4 – سران دفاتر ازدواج و طلاق باید واجد شرایط زیر باشند:
1 – تدین به دین مبین اسلام .
2 – اعتقاد و تعهد به نظام جمهوری اسلامی ایران و اصل مترقی ولایت فقیه و قانون اساسی .
3 – ملتزم به احکام شرعی .
4 – دارا بودن حداقل 25 سال شمسی .
5 – حسن شهرت.
6 – تأهل .
7 – توانائی انجام کار.
8 – داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت نظام وظیفه عمومی .
تبصره 1 – مفاد مواد 12 قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب 1354 و62 مکرر اصلاحی قانون مجازات اسلامی مصوب 6 /3 /1377 نیز مجری خواهد بود.
تبصره 2 – اقلیتهای دینی شناخته شده باید متدین به مذهب خود باشند.
ماده 5 – سردفتر طلاق از بین سر دفتران شاغل که حداقل 5 سال سابقه داشته باشند و یا افرادی که علاوه بر شرایط مقرره در این نظامنامه دارای 30 سال سن باشند انتخاب خواهد شد.
ماده 6 – کسانی که به سر دفتری ازدواج انتخاب می شوند مکلفند حداقل ظرف مدت 3 ماه از تاریخ دریافت ابلاغ نسبت به تأسیس دفتر خانه اقدام نمایند والا ابلاغ آنان کان لم یکن تلقی خواهد شد.
ماده 7 – نقل و انتقال سردفتران ازدواج و طلاق مطابق مقررات مربوط به نقل و انتقال سر دفتران اسناد رسمی خواهد بود.
ماده 8 – مرخصی (استحقاقی، استعلاجی) سردفتر ازدواج و طلاق تابع مواد 14 و 15 آئین نامه بندهای قانون دفاتر رسمی و کانون سر دفتران و دفتریاران (اصلاحی 27 /11 /60) خواهد بود.
منبع سایت صلح