اصلاح آیین نامه اجرایی قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی – مصوب 1378 –
هیأت وزیران درجلسه مورخ 13 / 11 / 1378 بنا به پیشنهاد شماره 44 / 11628 مورخ 6 / 11 / 1378 وزارت کشور و به استناد ماده (93) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی – مصوب 1378 – تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی – مصوب ۱۳۷۸- موضوع تصویبنامه شماره ۵۱۱۴۹/ت ۲۲۲۲۰ هـ مورخ ۲۳ / ۹ / ۱۳۷۸ – به شرح زیراصلاح می شود:
۱ – یک تبصره به ماده (۳۶) آیین نامه اجرایی تحت عنوان تبصره (۱) الحاق و تبصره فعلی آن به عنوان تبصره (۲) تغییر می یابد:
تبصره ۱ – در اجرای تبصره (۲) مکرر ذیل ماده (۲۰) قانون برای جلوگیری از تضییع حقوق داوطلبان نمایندگی، چنانچه به تشخیص هیأت اجرایی یا نظارت مرکز حوزه انتخابیه، نامزدی در حوزه انتخابیه برای عامه مردم ناشناخته و گمنام باشد ولی نام خانوادگی و یا نام و نام خانوادگی او مشابه نام خانوادگی و یا نام یا نام خانوادگی یکی از داوطلبان سرشناس و معروف آن حوزه باشد، هیأتهای اجرایی و نظارت مربوط موظفند با هماهنگی یکدیگر مشخصه ای را برای وی تعیین و مراتب را برای قید در تبلیغات انتخاباتی به داوطلب ذی ربط و درج در آگهی انتشار اسامی نامزدها به فرماندار / بخشدار مرکز حوزه انتخابیه اعلام نمایند.
2 – ماده (44) به شرح زیر اصلاح می گردد:
ماده 44 – عکس برای تراکت، زندگی نامه و جزوه در صورت رعایت موارد زیر، نوع و محدودیت خاص دیگر نداشته و رنگی یا غیررنگی بودن کاغذ یا نوشته آثار تبلیغاتی مجاز بلامانع است.
مقصود از تراکت، هر نوع مطلب و عکس مجاز تبلیغاتی است که در قطع حداکثر 15× 20 سانتی متر از کاغذ یا مقوا چاپ و منتشر می گردد. زندگی نامه و جزوه نیز هر نوع مطلب و عکس مجاز تبلیغاتی است که به صورت دفتر یا کتاب منتشر شده و اندازه صفحات آن نباید از 15 × 20 سانتی متر تجاوز نماید.
۴ – ماده (۴۷) به شرح زیر اصلاح می گردد:
ماده ۴۷ – نامزدهای انتخاباتی می توانند با استفاده از آثار تبلیغاتی مجاز به صورت مشترک نیز تبلیغات انتخاباتی داشته باشند.
5 – در ماده (50) عبارت «تشکیل ستاد تبلیغاتی در دهستانها، مراکز بخش و شهرها» به عبارت «تشکیل ستادهای تبلیغات انتخاباتی تنها در مراکز بخشها (اعم از اینکه مرکز بخش شهر یا روستا باشد)، شهرها و شهرستانها» اصلاح می گردد.
6 – بند (1) از مرحله چهارم ماده (65) (برنامه ثبت نام، اخذ رأی و قرائت و شمارش آراء) به شرح زیر اصلاح می گردد:
1 – پس از ثبت نام رأی دهنده، برگ رأی توسط متصدی ثبت نام و ناظر هیأت نظارت به مهر انتخابات و مهر هیأت نظارت ممهور و پس از جدا شدن به رأی دهنده تحویل می گردد.
رأی دهنده پس از اخذ برگ رأی، نام و نام خانوادگی و سایر مشخصه های نامزد یا نامزدهای موردنظر خود را بر روی آن می نویسد و در صورتی که نام و نام خانوادگی نامزدها قبلاً در برگ رأی چاپ شده باشد، در مقابل اسم نامزد یا نامزدهای موردنظر خود، علامت می زند و پس از انداختن برگ رأی در صندوق اخذ رأی، از درب خروجی شعبه خارج می گردد. بدیهی است تعرفه انتخاباتی و قسمت ویژه نظارت پس از ممهور شدن تحت نظر مشترک اعضای شعبه و ناظرین شورای نگهبان نگهداری خواهد شد.
7 – تبصره های (1) و (2) ذیل بند (2) مرحله پنجم ماده (65) (قرائت و شمارش آراء شیوه دستی) به شرح زیر، اصلاح می گردد:
تبصره 1- ترتیب شمارش و قرائت آرا به این صورت است که ابتدا رییس یا نایب رییس شعبه اخذ رأی با همکاری منشی ها تعداد تعرفه های مصرف شده ثبت مشخصات رأی دهنده را شمارش می کنند و ضمن تطبیق تعداد آن با تعداد قسمتهای ویژه نظارت، تعداد هر دو قسمت به تفکیک در صورتجلسه درج می گردد. سپس لاک و مهر صندوق اخذ رأی را باز کرده و تعداد آرای داخل صندوق را بدون آنکه خوانده شود برگ شماری و به شرح زیر اقدام می نمایند:
الف- چنانچه تعداد برگهای رأی داخل صندوق بیشتر از تعداد قسمتهای ویژه نظارت باشد، به تعداد اضافی از مجموع برگ آرا بدون آنکه خوانده شود، به قید قرعه برداشته و با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» بر روی آن قید و آن را باطل نموده و در صورتجلسه اخذ رأی نیز درج و در پایان ضمیمه صورتجلسه می نمایند.
ب- چنانچه پس از اجرای قسمت (الف)، باز هم تعداد آرای داخل صندوق نسبت به تعداد تعرفه های صادرشده یعنی قسمت ثبت مشخصات رأی دهنده بیشتر باشد، به تعداد اضافی از مجموع برگهای آرا بدون آنکه خوانده شود، به قید قرعه برداشته و با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» بر روی آن قید و آن را باطل نموده و در صورتجلسه اخذ رأی نیز درج و در پایان ضمیمه صورتجلسه می نمایند.
ج – در هر حال چنانچه تعداد برگهای رأی داخل صندوق مساوی یا کمتر از تعداد قسمت ویژه نظارت یا تعرفه مصرف شده یعنی قسمت ثبت مشخصات رأی دهنده باشد، اقدام خاصی صورت نمی گیرد و فقط تعداد برگهای رأی داخل صندوق در صورتجلسه درج می شود.
تبصره 2 – پس از اینکه برگهای رأی به ترتیب مذکور در فوق شمارش شد، قرائت آراء با رعایت مواد (18)، (19)، (20) و (21) قانون و بندها و تبصره های ذیل آنها و ماده (2) قانون الحاق چند ماده به قانون نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی و الحاق یک تبصره به ماده (20) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی – مصوب 13 / 10 / 1378 انجام می شود.
8 – بندهای (1) و (2) مرحله پنجم ماده (65) (مرحله قرائت و شمارش آراء شیوه به کارگیری دستگاههای شمارشگر رایانه ای) به شرح زیر اصلاح می گردد:
1 – چنانچه با توافق وزارت کشور و هیأت مرکزی نظارت مقرر شده باشد که کار قرائت و شمارش آراء با دستگاههای شمارشگر رایانه ای انجام شود اعضای شعبه پس از انقضای مدت اخذ رأی و حصول اطمینان از اینکه کلیه مراجعه کنندگان رأی خود را در صندوقهای رأی انداخته اند و دیگر کسی برای رأی دادن در محل شعبه حضور ندارد با حضور ناظر هیأت نظارت و نماینده فرماندار یا بخشدار و بازرس وزارت کشور کار شمارش آرا را به شرح زیر انجام می دهند:
الف- ابتدا رییس یا نایب رئیس شعبه اخذ رأی با همکاری منشی ها تعداد تعرفه های مصرف شده ثبت مشخصات رأی دهنده را شمارش می کنند و ضمن تطبیق تعداد آنها با تعداد قسمتهای ویژه نظارت، تعداد هر دو قسمت به تفکیک در صورتجلسه درج می گردد. سپس لاک و مهر صندوق اخذ رأی را باز کرده و تعداد آرای داخل صندوق را بدون آنکه خوانده شود برگ شماری و به شرح زیر اقدام می نمایند:
ب- چنانچه تعداد برگهای رأی داخل صندوق بیشتر از تعداد قسمتهای ویژه نظارت باشد، به تعداد اضافی از مجموع برگ آرا بدون آنکه خوانده شود، به قید قرعه برداشته و با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» بر روی آن قید و آن را باطل نموده و در صورتجلسه اخذ رأی نیز درج و در پایان ضمیمه صورتجلسه می نمایند.
ج – چنانچه پس از اجرای قسمت «ب» باز هم تعداد آرای داخل صندوق نسبت به تعداد تعرفه های صادرشده یعنی قسمت ثبت مشخصات رأی دهنده بیشتر باشد، تعداد اضافی از مجموع برگهای آرا بدون آنکه خوانده شود، به قید قرعه برداشته و با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» بر روی آن قید و آن را باطل نموده و در صورتجلسه اخذ رأی نیز درج و در پایان ضمیمه صورتجلسه می نمایند.
د- در هر حال چنانچه تعداد برگهای رأی داخل صندوق مساوی یا کمتر از تعداد قسمت ویژه نظارت یا تعرفه مصرف شده یعنی قسمت ثبت مشخصات رأی دهنده باشد، اقدام خاصی صورت نمی گیرد و فقط تعداد برگهای رأی داخل صندوق در صورتجلسه درج می شود.
2 – در صورتی که در میان آرای ریخته شده به صندوق، آرای فاقد مهر انتخابات یا فاقد مهر هیأت نظارت وجود داشته باشد، پشت آنها به تفکیک با رنگ قرمز، جمله «باطل شد» نوشته می شود و پس از بسته بندی، تعداد هر یک در صورتجلسه قید می گردد.
۹ – عبارت «قسمتهای ویژه نظارت برای تحویل به هیأت نظارت مربوط تحویل ناظر شعبه می گردد.» به انتهای بند (۴) ذیل قسمت دوم مرحله پنجم ماده (۶۵) – شیوه به کارگیری دستگاههای شمارشگر رایانه ای – ، اضافه می شود.
10 – عبارت «که قبلاً آرای زائد بر تعرفه و آرای فاقد مهر انتخاباتی از آنها جدا شده است» مذکور در بند (6) ذیل قسمت دوم- شیوه به کارگیری دستگاههای شمارشگر رایانه ای از مرحله پنجم ماده (65)- به عبارت «که قبلاً آرای زائد بر تعرفه ثبت مشخصات رأی دهندگان و قسمت ویژه نظارت و آراء فاقد مهر انتخابات یا مهر هیأت نظارت از آنها جدا شده است» اصلاح می گردد.
11 – در بند (7) ذیل قسمت دوم- شیوه به کارگیری دستگاههای شمارشگر رایانه ای از مرحله پنجم ماده (65) – عبارت «و ماده (2) قانون الحاق چند ماده به قانون نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی و الحاق یک تبصره به ماده (20) قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی- مصوب 13 / 10 / 1378 » قبل از عبارت « قانون باشد» اضافه می گردد.
معاون اول رئیس جمهور- حسن حبیبی
منبع سایت صلح