مراسم تحلیف داوران حرفهای معاونت توسعه حل اختلاف لرستان با حضور حجتالاسلام والمسلمین سعید شهواری، رئیس کل دادگستری استان برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری، در این مراسم بیان کرد: توجه به داوری کانون داوران یکی از برنامههای سند تحول قوه قضاییه است. نسخه اول سند تحول که سه ساله بود در پایان ۱۴۰۲ به پایان رسید و نسخه دوم از ابتدای ۱۴۰۳ ابلاغ شد. سند تحول قوه قضاییه از ۴ فصل تشکیل شده که در فصل دوم این سند با عنوان برنامه تحول به ماموریتهای قوه قضاییه اشاره شده است. قوه قضاییه بر اساس قانون اساسی و اسناد بالادستی و سایر قوانین دارای ۷ ماموریت است که در فصل دوم برنامه تحول به این هفت ماموریت اشاره شده است.
وی افزود: ماموریت اول رسیدگی به تظلمات، تعدیات، شکایات رفع و فصل دعاوی و… است که که این بند دقیقاً در اصل ۱۵۶ قانون اساسی به عنوان یکی از ماموریتهای قوه قضاییه است.بر اساس سند تحول، چالشی که قوه قضاییه در رابطه با این ماموریت که اولین ماموریت در برنامه تحول روبروست، غیر متقن بودن برخی آرا و تصمیمات قضایی هست که ذیل آن به عوامل و راهبردها و راهکارها اشاره شده است. چالش دوم اطاله در فرایند دادرسی است. همواره در قوه قضاییه یکی از چالشهایی که در اجرای ماموریت اول یعنی رسیدگی به تظلمات و شکایات وجود داشته مسئله اطاله دادرسی بوده است. عامل این اطاله دادرسی هم کثرت و افزایش پروندههای ورودی به قوه قضاییه است همراه با افزایش جمعیت اختلافها، نزاعها تکثر پیدا میکند.
رئیس کل دادگستری استان لرستان ادامه داد: موضوعات مختلفی که با رشد علم، صنعت و فناوری به وجود میآید، باعث اختلافهای جدید در قالبهای جدید میشود و این موضوع باعث کثرت و افزایش ورودی پروندهها به قوه قضاییه میشود. راهبردی که قوه قضاییه برای رفع این چالش مطرح میکند توسعه روشهای صلح و سازش با هدف کاهش پروندههای ورودی به دادگستری است. راهبرد دوم توسعه روشهای حل اختلاف جایگزین رسیدگی قضایی است برای این راهبرد راهکارهای مختلفی ارائه شده است.مهمترین راهکارها توسعه امر داوری از طریق زمینه سازی برای تاسیس داوری به ویژه در موضوعاتی نظیر خانواده، امور تجاری، اصناف و پرهیز از تصدی گری و ایفای نقش اعتبار بخشی با تاکید بر اساسنامهها و عملکرد سازمانهای داوری رتبهبندی آنها و ارجاع نتایج رتبهبندی و اصلاح شیوه ابلاغ در فرایند داوری و الحاق شروط داوری در قراردادهای صنفی، تجاری، تخصصی و توسعه داوری موردی و حرفهای است.
حجت الاسلام والمسلمین شهواری تصریح کرد: داوری عبارت است از حل و فصل اختلافات حقوقی اشخاص به وسیله داور یا داورانی که مستقیم یا غیر مستقیم بر اساس وافق طرفین انتخاب میشود.تفاوت داوری با امر قضایی در این قسم یعنی جایگزین قضایی با رسیدگی قضایی در همین مطلب است؛ در مقابل قاضی انتصابی، قاضی انتخابی داریم. یعنی طرفین اختیار داشته باشند قاضی را با میل و سلیقه خودشان انتخاب بکنند و در رابطه با تعبیر فقهی این موضوع قاضی تحکیم را داریم.قاضی تحکیم یعنی قاضی که طرفین به اراده خودشان تن به حکمیت او میدهند. داوری در واقع شکلی از قاضی تحکیم است که البته تفاوتهایی دارد. داور حرفهای هم داوری است که با اخذ پروانه و بر اساس مقررات و دستورالعمل ساماندهی مر داوری را بر عهده میگیرد.نهاد داوری شخص حقوقی دارای قواعد و آیین داوری است عم از موسسات و سازمانهایی که مطابق دستورالعمل ساماندهی تشکیل میشوند.
رئیس کل دادگستری لرستان اشاره کرد: هدف از ارجاع به داور دستیابی به حل و فصل عادلانه و متقن اختلافات توسط داور مستقل و بی طرف با کمترین هزینه و سریعترین زمان ممکن است. داور باید اهل عدالت انصاف و تقوا باشد، نقش داور همان نقش قاضی است.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری خاطر نشان کرد: انتظار میرود جریان سازان فرهنگی و رسانهها امر داوری را برای مردم تعریف کنند و در ذهن مردم جا بیندازند. ترویج فرهنگ صلح و سازش امری ضروری برای جامعه است میبایست فرهنگسازی لازم در این زمینه صورت پذیرد.در قضاوت ریشه نزاع کنده نمیشود و فقط پایان خصومت است و گاهی ممکن است پس از اعلام حکم قاضی، چندین پرونده دیگر به جریان بیفتد، اما در صلح و سازش ریشه درگیری از بین میرود و زمینهای برای اختلافات بعدی و تشکیل پرونده دیگر وجود ندارد.