هیأت وزیران، در جلسه مورخ 26 /11 /1379 بنا به پیشنهاد مشترک سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، وزارتخانه های مسکن و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موضوع نامه شماره 1617 /319- 7443 /105 مورخ 25 /10 /1379 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامه اجرایی بند «ج» ماده (139) و بند «د» ماده (141) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی بند «ج» ماده (139) و بند «د» ماده (141) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1379,11,26با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1– تمام بانک های عامل موظفند به هر یک از آزادگان، جانبازان بیست و پنج (25%) درصد و به بالا و خانواده شهدا، مشروط بر این که قبلاً از تسهیلات یارانه ای (بدون سپرده گذاری) مسکن شبکه بانکی استفاده ننموده باشند، با رعایت ضوابط مندرج در این آیین نامه، تسهیلات اعتباری (بانکی) برای خرید یا ساخت مسکن اعطا نمایند.
در مواردی که وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان های تابع، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی یا سایر انبوه سازان، واحد مسکونی را برای فروش به آنها اختصاص دهند، می توانند برای خرید واحد های مسکونی اختصاص داده شده از تسهیلات موضوع این آیین نامه استفاده نمایند.
تبصره – در تسهیلات اعتباری پرداختی موضوع این ماده، نوساز بودن و دست اول بودن سند، الزامی نمی باشد.
ماده 2– تسهیلات اعطایی به افراد مشمول این آیین نامه در شهر های با بیش از یک میلیون نفر جمعیت، حداکثر تا پنجاه میلیون (000 /000 /50) ریال و برای سایر شهر ها تا چهل میلیون (000 /000 /40) ریال و برای روستا ها بیست میلیون ریال (000 /000 /20) می باشد. رعایت الگوی مصرف مصوب مسکن الزامی است.
ماده 3 (اصلاحی 11/07/1380)ـ مدت بازپرداخت تسهیلات اعطایی با احتساب دوره مشارکت، حداکثر بیست سال است (مشارکت مدنی و فروش اقساطی
ماده 4– محاسبه سود و کارمزد متعلق به تسهیلات موضوع ماده (3) این آیین نامه در چهارچوب ضوابط (مورد عمل) بانک ها در بخش مسکن صورت خواهد گرفت و سود و کارمزد قابل دریافت از آزادگان، جانبازان و خانواده شهدا چهار درصد (4%) بوده و پرداخت مابه التفاوت آن نسبت به سود مورد انتظار بانک ها در بخش مسکن، به عهده دولت می باشد.
تبصره – واجدین شرایط تا زمان فک رهن می توانند از تسهیلات یاد شده استفاده نمایند.
ماده 5 – سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مکلف است تا تسویه کامل مطالبات بانک های عامل ناشی از پرداخت مابه التفاوت سود مورد انتظارشبکه بانکی موضوع تسهیلات این آیین نامه در بخش مسکن را بر اساس گزارش وزارت مسکن و شهرسازی، همه ساله در لایحه بودجه پیش بینی نماید.
ماده 6 – استفاده از تسهیلات وام مسکن بر اساس معرفی ستاد رسیدگی به امور آزادگان، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی و بنیاد شهید انقلاب اسلامی، با رعایت شرط عدم استفاده از تسهیلات مسکن یارانه ای (بدون سپرده گذاری) خواهد بود.
ماده 7 – ارایه سند مالکیت بنا با قرارداد واگذاری زمین یا واحد مسکونی که از طرف دستگاه با نهاد های ذی صلاح از قبیل سازمان ملی و زمین و مسکن، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی صادر می شود، به عنوان سند مالکیت و سهم الشرکه متقاضی محسوب می شود و قابل توثیق در قبال پرداخت تسهیلات احداث مسکن می باشد.
تبصره – زمین محل احداث مسکن و نیز واحد مسکونی ایجاد شده تا تسویه کامل بدهی متقاضی در قبال پرداخت تسهیلات احداث مسکن در وثیقه می باشد.
ماده 8 – اعطای تسهیلات به مشمولان واجد شرایط یاد شده به صورت گروهی برای ایجاد مجتمع های مسکونی، تنها در صورت وجود امکان تفکیک واحد های احداث شده، مجاز می باشد.
ماده 9 – اعطای تسهیلات به مشمولان واجد شرایط موضوع این آیین نامه ساکن در روستا ها در صورت نبود سند مالکیت با ارایه ضمانت لازم (سفته و تعهد نامه کتبی نهاد مربوط) مجاز می باشد.
ماده 10 – بانک های عامل موظف هستند گزارش عملکرد این آیین نامه را در طول برنامه سوم هر سه ماه یک بار در قالب نمونه پیوست به وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال نمایند.
فصل دوم – واگذاری زمین یا واحد مسکونی
ماده 11 – اراضی قابل واگذاری به خانواده شهدا، جانبازان بیست و پنج درصد (25%) و به بالا و آزادگان متقاضی مسکن که واجد شرایط مندرج در قانون زمین شهری و آیین نامه اجرایی آن باشند، اراضی ملی و موات ملکی که در اجرای قوانین موضوعه به مالکیت دولت در آمده اند، می باشد.
ماده 12 – مساحت سرانه زمین مورد واگذاری به هر خانوار مشمول این آیین نامه در شهر های با جمعیت بالای یک میلیون نفر، هفتاد و پنج مترمربع، در سایر شهر ها صد متر مربع و در روستا ها دویست متر مربع تعیین می شود.
ماده 13ـ بهای واگذاری زمین به مشمولان واجد شرایط موضوع این آییننامه بهای منطقهای سال واگذاری به اضافه هزینههای متعلقه است مگر اینکه در قانون بودجه سالانه ترتیب دیگری برای تقویم بهای زمین پیشبینی شده باشد که در این صورت در مدت اعتبار، قانون بودجه ملاک عمل میباشد.
تبصره – چنانچه بنا به سیاست های وزارت مسکن و شهرسازی به متقاضیان مشمول این آیین نامه، به جای زمین، واحد مسکونی واگذار شود، سهم زمین متعلق به هر واحد بر اساس قیمت منطقه ای و هزینه های متعلقه سال واگذاری محاسبه و دریافت می شود.
ماده 14 – واگذاری زمین به آزادگان و جانبازان بیست و پنج درصد (25%) و به بالا منوط به معرفی متقاضی از سوی ستاد رسیدگی به امور آزادگان و بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی می باشد.
ماده 15 – به فرد یا افراد معرفی شده از سوی بنیاد شهید انقلاب اسلامی که از بین تمام اقارب درجه یک خانواده محترم شهدا انتخاب می شوند، فقط یک قطعه زمین یا یک واحد مسکونی واگذار می شود.
تبصره – واگذاری موضوع این ماده منوط به عدم استفاده سایر اقارب شهید از امکانات دولتی (تأمین مسکن یا دریافت یک قطعه زمین) می باشد.
ماده 16 – به منظور تسریع در اجرای این آیین نامه، وزارت مسکن و شهرسازی و سازمان های تابع موظف هستند هماهنگی لازم با نهاد های ذی ربط (ستاد رسیدگی به امور آزادگان، بنیاد شهید انقلاب اسلامی، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی) در رابطه با تعیین تعداد متقاضیان، اولویت های واگذاری و چگونگی تأمین مسکن از محل اراضی دولت یا اراضی نهاد مرتبط اقدام نموده و حسب مورد بر اساس توافقات فی ما بین اقدام به واگذاری اراضی نمایند.
تبصره – اقدامات مربوط به واگذاری اراضی مسکونی در روستا ها در چهارچوب مقررات این آیین نامه به عهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی است.
ماده 17 – انتقال قطعی اسناد اراضی واگذار شده قبلی به خانواده محترم شهدا، جانبازان، آزادگان و همچنین واگذاری های موضوع این آیین نامه، پس از تهیه صورت مجلس تفکیکی اراضی از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بلامانع است.
ماده 18 – وزارت مسکن و شهرسازی موظف است گزارش عملکرد این آیین نامه را هر شش ماه یک بار به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشورارسال نماید.
ماده 19 – دستورالعمل های مورد نیاز این آیین نامه توسط وزارت مسکن و شهرسازی تهیه خواهد شد.
معاون اول رییس جمهور- حسن حبیبی
منبع سایت صلح