آیین نامه نحوه تدوین و تصویب برنامه های درسی
مصوب 1379,12,18
مقدمه – نظر به اینکه برسی و تصویب برنامه های درسی و تربیتی کلیه موسسات آموزشی وزارت آموزش و پرورش و تأیید انطباق مطالب کتابهای درسی با برنامه های مصوب شورا به استناد بندهای 3و5 از ماده 6 قانون تشکیل شورای عالی آموزش و پرورش مصوب مجلس شورای اسلامی از وظایف شورای عالی آموزش و پرورش است، بنابراین با تعاریف فرایند برسی و تصویب برنامه های درسی، اهداف، سر فصل ها و محتوای دروس، نحوه اجرای بندهای 3و5 از وظایف شورای عالی آموزش و پرورش به شرح زیر تعیین می شود.
ماده 1– برنامه درسی به مجموعه ای هماهنگ از اهداف، سر فصل ها، محتوای دروس و روشهای تدریس و ارزشیابی پیشرفت تحصیلی اطلاق می شود.
ماده 2– برنامه های درسی با توجه به مبانی و اصول زیر تهیه می شوند:
1- برنامه درسی باید به منظور تحقیق اهداف دوره های تحصیلی مصوب شورای عالی آموزش و پرورش که بر اساس ارزشهای اعتقادی و فرهنگی اسلام، قانون اساسی، اندیشه های حضرت امام خمینی (ره) و رهنمود های رهبر معظم انقلاب اسلام تدوین شده اند، تهیه شود.
2- برنامه درسی باید زمینه لازم را برای پرورش همه جانبه شخصیت، استعداد، خلاقیت و توانایی دانش آموزان فراهم آورد.
3- برنامه درسی باید زمینه لازم را برای آموزش مطلوب زبان، خط و ادبیات فارسی، هنر اسلامی و ملی و فرهنگ و تاریخ کشور فراهم آورد و بر تقویت حسن زیبایی شناسی اهتمام ورزد.
4- برنامه درسی باید با ارائه روشهای علمی و سایر روشهای کسب معرفت، ارزش علم و کاربرد آن را در زندگی ترویج دهد.
5- برنامه درسی باید بر اهمیت و ارزش کار و تلاش، ایجاد زمینه برای پرورش نیروی کار ماهر مورد نیاز برنامه های بلند مدت توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی کشور، قانون پذیری و حفظ محیط زیست و منابع ملی تأکید داشته و زمینه لازم برای وصول به انها را فراهم آورد.
6- برنامه درسی باید امکان یادگیری مؤثر، عمیق و پایدار را فراهم سازد دو تقویت رفتار های مطلوب را مورد توجه قرار دهد.
7- برنامه درسی باید از انعطاف لازم برای تأمین نیازهای ملی، منطقه و ویژگیها و تفاوتهای فردی دانش آموزان برخوردار باشد.
8- برنامه درسی باید با توجه به اهمیت فعالیت یادگیری، کارگروهی، مطالعه و تحقیق، در وصول به یادگیری موثر، فرصت لازم را برای انجام فعالیت های فردی و گروهی فراهم کند.
9- برنامه درسی باید از تازگی و اعتبار علمی برخوردار باشد و متناسب با تحولات جدید، متحول شود.
10- برنامه های درسی باید زمینه هدایت و راهنمایی شغلی دانش آموزان را فراهم نماید.
11- برنامه های درسی باید به جنسیت دانش آموزان و نیاز های ویژه آنان توجه کند و از تفاوت و تعادل لازم برخوردار باشد.
12- در برنامه درسی باید به ارتباط افقی و عمودی محتوای در سی توجه شود تا شناخت و نگرش منسجم و واحدی در یاد گیرنده به وجود آید.
13- در برنامه های درسی باید مطالب باید در طول تحصیل تدریجا فزایندگی و کمال یابد و مطالب و مفاهیم اساسی در پایه و دوره های مختلف تحصیلی با افزایش کمی و کیفی متناسب و منطقی تکرار شود.
14- برنامه های درسی باید به گونه ای باشد که زمینه نوآوری و خلاقیت را در دانش آموزان و معلمان فراهم سازد.
15- برنامه های درسی باید علاوه بر نتایج یاد گیری به فرایند و جریان یادگیری نیز توجه نماید.
16- برنامه های در سی باید به گونه ای تهیه و تنظیم شود ه انگیزه خود یادگیری و ارزش یابی از خود را در یاد گیرندگان تقویت کند.
17- در تنظیم و ارائه برنامه ها و محتوای دروس باید به ابعاد هنری و زیباسازی مواد درسی توجه شود و با استفاده از خط زیبا در نگارش کتاب ها، انگیزه دانش آموزان تقویت گردد.
18- برنامه درسی باید از وحدت، هماهنگی و تناسب در اهداف، سر فصل ها و محتوای دروس، روشهای تدریس، معیارها و ضوابط ارزشیابی پیشرفت تحصیلی و مواد آموزشی برخورد باشد.
19- در برنامه های درسی باید به نقش محوری مدرسه به عنوان کانون تحولات آموزشی و پرورشی توجه شود و امکان و فرصت لازم برای ایفای نقش موثر مدیران، معلمان و اولیاء و دانش آموزان فراهم گردد.
20- به منظور تسهیل در اجرای برنامه های درسی، باید به اهمیت تبیین آنها برای خانواده ها، مسئولین، مدیران، معلمان و سایر اقشار جامعه به عنوان یکی از مراحل مهم فرایند برنامه ریزی درسی توجه شود.
ماده 3– سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی موظف است اهداف و سر فصل ها کلیه مواد درسی را بر مبنای اهداف دوره های تحصیلی، جداول ساعات درسی، اصول مندرج در ماده2 این آیین نامه و رعایت سایر مصوبات مربوط برای هر یک از دوره های تحصیلی (آموزش عمومی و متوسطه نظری و دروس عمومی شاخه های فنی و حرفه ای و کارو دانش) تهیه و به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش برساند.
ماده 4– سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی برنامه درسی مربوط با آموزشهای فنی و حرفه ای و کارو دانش را شامل اهداف رشته، گرایشهای مربوط، جدول ساعت دروس و توانمندیهای فارغ التحصیلان را با هماهنگی دستگاه های ذیربط تهیه و به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش می رساند.
ماده 5– سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی با رعایت مفاد این آیین نامه و سیاست های مصوب شورای سازمان پژوهش، نسبت به تهیه و تولید رسانه مناسب (کتاب درسی یا رسانه غیر نوشتاری نظیر نوارهای صوتی و تصویری و نظایر آن) اقدام می کند.
تبصره – کتاب یا رسانه مورد نظر قبل از اجرای وسیع آن، در تعداد محدودی از مدارس حداکثر به مدت 2 سال تحصیلی به صورت آزمایشی اجری می شود.
ماده 6– سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی ملزم است یک نسخه از کتابهای تألیف شده را به دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش ارسال کند. چنانچه کمیسیون برنامه های درسی شورای عالی آموزش و پرورش محتوای کتابی را مغایر با اهداف، اصول و سایر مصوبات شورای عالی تشخیص دهد، موضوع با حضور کارشناسان ذیربط سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی در شورای عالی آموزش و پرورش مطرح و نظر شورا جهت اجرا و ابلاغ خواهد شد.
موضوع: آیین نامه نحوه تدوین و تصویب برنامه های درسی در ششصد و شصتمین جلسه شورای عالی آموزش و پرورش مورخ 18 /12 /79 به تصویب رسید. صحیح است، به مورد اجرا گذاشته شود.
حسین مظفر
رییس شورای عالی و وزیر آموزش و پرورش
منبع سایت صلح