هیأت وزیران در جلسه مورخ 31 /2 /1382 بنا به پیشنهاد شماره 127655 /101 مورخ 16 /7 /1381سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و به استناد ماده (101) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب 1380ـ آیین نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی ماده (101) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب 1380ـ
ماده 1ـ وزارتخانه های کشور و تعاون مکلفند بر اساس مفاد این آیین نامه برای بهبود شرایط حمل و نقل شهری و کاهش آلودگی هوای شهرهای کشور، زمینه های لازم را برای تأسیس شرکتهای تعاونی و خصوصی اتوبوسرانی با مشارکت شهرداریها اقدام نمایند.
ماده 2ـ به منظور تحقق اهداف مذکور در ماده (1)، بخشی از اعتباراتی که برای خرید و گازسوز کردن اتوبوس در قوانین بودجه سنواتی منظور می گردد برای خرید و واگذاری وسایل حمل و نقل عمومی به بخشهای خصوصی و تعاونی تعلق خواهد گرفت.
تبصره ـ نحوه فعالیت شرکتهای تعاونی و خصوصی که به منظور ارایه خدمات حمل و نقل عمومی شهری با مشارکت شهرداریها تشکیل می شوند بر اساس دستورالعملی خواهد بود که توسط وزارت کشور (سازمان شهرداریهای کشور) و وزارت تعاون ضمن هماهنگی با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ماده 3ـ شرکتهای موضوع ماده (1) این آیین نامه، از نظر مقررات رفت و آمد (ترافیکی)، دریافت کمک و سایر تسهیلات از محل اعتبارات عمومی و شهرداریها و سایر امتیازها و خدمات و کمکهایی که به شرکتهای اتوبوسرانی وابسته به شهرداریها تعلق می گیرد، به صورت یکسان بهره مند می شوند.
ماده 4ـ حداکثر پانزده درصد (15 %) از اعتبارات منظور شده برای خرید و گازسوز کردن اتوبوس در قوانین بودجه سنواتی در قالب قراردادی که بین وزارت کشور (سازمان شهرداریهای کشور) و سیستم بانکی و یا صندوق تعاون منعقد می گردد بعنوان وجوه اداره شده برای اعطای تسهیلات به متقاضیان خصوصی و تعاونی در اختیار بانکهای عامل یا صندوق تعاون قرار خواهد گرفت تا پس از عقد قراردادهای لازم با شهرداریهای مربوط (شرکتهای اتوبوسرانی) به مصرف برسد.
ماده 5 ـ حداکثر پنج درصد (5 %) از اعتبارات منظور شده برای خرید و گازسوز کردن اتوبوس در قوانین بودجه سنواتی برای پرداخت یارانه تسهیلات اعطایی برای خرید خودروی جمعی اختصاص خواهد یافت.
تبصره ـ حداکثر پنجاه درصد (50 %) از کل سود تسهیلات اعطایی برای خرید هر خودروی جمعی از محل این ماده قابل تأمین می باشد.
ماده 6ـ وجوه پرداختی به میزان شصت و پنج درصد (65 %) قیمت خرید هر دستگاه خودروی جمعی توسط وزارت کشور (سازمان شهرداریهای کشور) از اعتبارات منظور شده برای خرید و گازسوز کردن اتوبوس در قوانین بودجه سنواتی، به عنوان کمک، تأمین و به هزینه های قطعی منظور خواهد شد.
ماده 7ـ حداقل سی درصد (30 %) اتوبوسها و صد درصد (100 %) مینی بوسهای خریداری شده به بخش تعاونی یا خصوصی اختصاص می یابد.
تبصره 1ـ بخشهای خصوصی و تعاونی طرف قرارداد مکلفند با ارایه خدمات مناسب (کمی و کیفی) و زیر نظر شرکتها و سازمانهای اتوبوسرانی و سازمانهای حمل و نقل همگانی شهرها، کمکهای دریافتی را به تدریج و با احتساب یارانه محل مسافر طی دوره زمانی معین مستهلک نمایند.
تبصره 2ـ اسناد مالکیت وسایل نقلیه واگذار شده تا زمان استهلاک کمک اعطایی موضوع این ماده نزد سازمانها و شرکتهای اتوبوسرانی به عنوان وثیقه نگهداری می شود.
تبصره 3 ـ توزیع مینی بوسهای خریداری شده با اولویت شهرهای فاقد اتوبوسرانی انجام می پذیرد.
ماده 8 ـ خرید خودروهای جمعی از شرکتهای سازنده به صورت متمرکز توسط وزارت کشور (سازمان شهرداریهای کشور) امکان پذیر بوده و در قراردادهای خرید، انطباق با شرایط اقلیمی و جغرافیایی محل استفاده و همچنین تعیین حداقل پنج درصد (5 %) از صندلیهای هر دستگاه جهت اختصاص به مکان استقرار جانبازان و معلولین، ضروری است.
تبصره 1ـ خرید خودروهای جمعی یاد شده در این ماده با رعایت مقررات عمومی کشور مجاز می باشد.
تبصره 2ـ چنانچه شرکتهای تعاونی و خصوصی موضوع ماده (1) این آیین نامه به طور مستقیم نسبت به خرید خودروی جمعی از سازندگان خودرو، اقدام نمایند، در صورت انطباق ضوابط با شرایط اعلام شده از تسهیلات اعتباری و یارانه های منظور شده در این آیین نامه برخوردار خواهند شد.
ماده 9ـ صرف اعتبارات موضوع این آیین نامه در قالب موافقتنامه مبادله شده با سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، امکان پذیر خواهد بود.
ماده 10ـ وزارتخانه های تعاون و کشور (سازمان شهرداریهای کشور) مسئول حسن اجرای مفاد این آیین نامه می باشند و موظفند گزارش عملکرد آن را در مقاطع سه ماهه به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارایه نمایند.
معاون اول رییس جمهور – محمد رضا عارف
منبع سایت صلح