آئین نامه شماره 46 درخصوص دستورالعمل ذخایر فنی مؤسسات بیمه مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1382,02,30
شورایعالی بیمه در اجرای ماده 13 مقررات تأسیس و فعالیت موسسات بیمه در مناطق آزاد تجاری- صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب هیات محترم وزیران در جلسه مورخ30 /2 /1382 که با حضور نمایندة دبیر شورایعالی مناطق آزاد تشکیل شد، دستورالعمل مربوط به ذخایر و اندوخته های فنی موسسات بیمه ثبت شده در مناطق آزاد را به شرح ذیل تصویب نمود:
ماده 4– موسسات بیمه موضوع این آئین نامه مکلفند برای انجام تعهداتی که به موجب قرار دادهای بیمه مستقیم و قراردادها و توافقهای بیمه اتکائی به عهده گرفتهاند، ذخائر فنی زیر را براساس ضوابط مقرر نگهداری و در ستون بدهی ترازنامه خود ثبت نمایند.
الف – در بیمههای زندگی:
1- ذخیره ریاضی برای پرداخت سرمایهها و مستمریها.
2- ذخیره مشارکت بیمه گذاران در منافع برای پرداخت سهمی از منافع حاصله به بیمه گذاران.
3- ذخیره فنی تکمیلی برای تقویت سایر ذخایر فنی بیمههای زندگی و تضمین تعهدات مؤسسات بیمه.
4- ذخایر فنی بیمه عمر زمانی.
ب – در بیمههای غیرزندگی:
1- ذخیره حق بیمه برای خطرات جاری.
2- ذخیره خسارات معوق برای پرداخت خساراتی که اعلام شده و در دست رسیدگی است.
3- ذخیره برگشت حق بیمه برای استرداد حق بیمه به علت فسخ یا ابطال یا تقلیل حق بیمه بعد از دوره مالی.
4- ذخیره مشارکت بیمه گذاران در منافع برای پرداخت سهمی از منافع حاصله به بیمه گذاران.
5- ذخیره فنی تکمیلی برای تقویت سایر ذخایر فنی بیمههای غیرزندگی و تضمین تعهدات مؤسسات بیمه.
ماده 2– مؤسسات بیمه موظفند در موقع تنظیم حساب سود و زیان و ترازنامه هر سال، ذخایر فنی آخر سال مالی قبل را به بستانکار حساب سود و زیان سال مالی منتقل و ذخایر فنی آخر سال مالی را به بدهکار حساب سود و زیان همان سال منظور نمایند.
فصل دوم – ذخایر فنی بیمههای زندگی
ماده 3– ذخیره ریاضی بیمههای زندگی عبارتست از تفاوت بین ارزش فعلی تعهدات بیمهگر(اعم از سرمایه و مستمری) و ارزش فعلی تعهدات بیمه گذاران با رعایت مبانی فنی مورد استفاده در محاسبه حق بیمه که نسبت به سهم نگهداری موسسه بیمه محاسبه می شود.
ماده 4– ذخیره مشارکت در منافع بیمههای زندگی عبارت است از درصدی از منافع حاصل ازمعاملات بیمههای زندگی و سرمایهگذاری ذخایر فنی آن که به موجب شرایط قرار دادهای بیمههای زندگی باید بین بیمهگذاران بیمههای زندگی تقسیم شود. سهم بیمه گذاران در منافع اعم از اینکه در پایان هر سال مالی یا سالهای بعد قابل تقسیم باشد باید در این ذخیره منظور شود.
ماده 5– ذخایر فنی بیمههای عمر زمانی براساس مبانی تعیین شده برای بیمههای غیر زندگی (به غیر از بیمههای باربری) موضوع فصل سوم این آئین نامه محاسبه و در حسابها منظورخواهد شد.
ماده 6– ذخیره فنی تکمیلی در بیمههای زندگی عبارت است از حاصل جمع اقلام زیر:
الف- حداقل 5 /2% و حداکثر 5% حق بیمههای سال پس از کسر حق بیمههای اتکائی واگذاری.
ب- ذخیره فنی تکمیلی که از سال قبل منتقل شده است.
فصل سوم – ذخایر فنی بیمههای غیرزندگی
ماده 7– ذخیره حق بیمه برای خطرات جاری در بیمههای غیر زندگی که عبارت است از حقبیمههای مربوط به فاصله زمانی بین تاریخ ترازنامه تا انقضاء مدت قراردادهای بیمه به ترتیب زیرمحاسبه میشود:
– برای بیمههای باربری: 50% حق بیمه بیمه نامههای صادره ظرف سال پس از کسر حق بیمه اتکائی واگذاری به اضافه 20% حق بیمههای صادره سال قبل پس از کسر حق بیمههای اتکائی واگذاری.
– برای سایر بیمهها: 40% حق بیمه بیمه نامههای صادره ظرف سال پس از کسر حق بیمه اتکائی
تبصره – در مورد اولین سال فعالیت مؤسسات بیمه مناطق آزاد برای هریک از ماههای قبل از شروع فعالیت 5 /3% حق بیمه بیمهنامههای صادره ظرف سال مذکور پس از کسر حق بیمه اتکائی واگذاری به نصابهای مندرج در ماده فوق اضافه میشود. هرگاه مؤسسه بیمه در نیمه دوم ماه شروع به فعالیت کرده باشد ماه مزبور جزو ماههای فعالیت محسوب نمی گردد.
ماده 8– ذخیره خسارات معوق در بیمههای غیر زندگی عبارت است از جمع برآورد خسارات اعلام شده در دست رسیدگی در آخر سال مالی پس از کسر سهم بیمهگر اتکائی.
ماده 9– ذخیره برگشت حق بیمه در بیمههای غیر زندگی عبارت است از 50% نسبت حق بیمههای برگشتی به کل حق بیمه در سه سال مالی قبل ضربدر حق بیمه سال مالی جاری پس از کسرحق بیمه اتکائی.
ماده 10– ذخیره مشارکت در منافع بیمههای غیر زندگی عبارت است از درصدی از منافع حاصل ازهریک از قراردادهای بیمه که به موجب شرایط قرارداد قابل پرداخت به بیمهگذاران باشد
ماده 11– ذخیره فنی تکمیلی در بیمههای غیر زندگی عبارت است از حاصل جمع اقلام زیر:
الف- حداقل 5 /2% و حداکثر 5% حق بیمههای سال پس از کسر حق بیمههای اتکائی واگذاری.
ب- ذخایر فنی تکمیلی که از سال قبل منتقل شده است.
فصل چهارم – ذخایر فنی بیمههای اتکائی قبولی
ماده 12– ذخایر فنی معاملات بیمه اتکائی قبولی با رعایت قواعد مقرر در مواد قبلی این آئیننامه وبه موجب شرایط قراردادها و توافقهای اتکائی محاسبه میشود
فصل پنجم – ذخیره فنی خطرات حوادث طبیعی
ماده 13– ذخیره فنی خطرات حوادث طبیعی عبارت است از حاصل جمع اقلام زیر:
الف- 5 /2% کلیه حق بیمههای سال پس از کسر حق بیمههای اتکائی واگذاری.
ب- ذخیره فنی حوادث طبیعی که از سال قبل منتقل شده است.
منبع سایت صلح