اصلاح آیین نامه چگونگی استفاده از اتومبیلهای دولتی و واگذاری امور نقلیه دستگاههای دولتی به بخش غیر دولتی
مصوب 1382,04,04با اصلاحات و الحاقات بعدی
هیأت وزیران در جلسه مورخ 4/4/1382 بنا به پیشنهاد شماره 3812/م مورخ 1/10/1381 وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد ماده (1) قانون نحوه اعمال نظارت بر کاهش هزینههای غیرضرور و جلوگیری از تجملگرایی ـ مصوب 1370ـ تصویب نمود:
آییننامه چگونگی استفاده از اتومبیلهای دولتی و واگذاری امور نقلیه دستگاههای دولتی به بخش غیردولتی، موضوع تصویبنامه شماره 59590/ت351هـ مورخ 15/12/1372 به شرح زیر اصلاح میشود:
1 ـ عبارت ‹‹ و واگذاری امورنقلیه دستگاههای دولتی به بخش غیردولتی›› از عنوان آییننامه حذف میگردد.
2ـ ماده (2) به شرح زیر اصلاح میگردد:
ماده 2ـ خودروهای دولتی وسایط نقلیهای هستند که حسب مورد جزو اموال دولت بوده و برای انجام امور اداری و خدماتی در اختیار دستگاههای اجرایی میباشند و همچنین خودروهای شرکتهای دولتی و مؤسسات و شرکتهایی که شمول قانون نسبت به آنها مستلزم ذکر نام یا تصریح نام آنها است، مشمول حکم لایحه قانونی نحوه استفاده از اتومبیلهای دولتی و فروش اتومبیلهای زاید ـ مصوب 1358 شورای انقلاب میباشند و به ترتیب زیر طبقه بندی میشوند:
الف ـ خودروهای دولتی خدمات عمومی: خودروهایی که دارای پلاک دولتی با برچسب شناسایی میباشند و نام دستگاه اجرایی استفاده کننده در آن درج و بر روی شیشه جلو اتومبیل از داخل نصب میگردد و انواع آن از جمله عبارتند از:
سواری، وانت (اعم از دوکابین و تک کابین)، مینیبوس، اتوبوس، کامیون (مانند تریلی، جرثقیل، بونکر، آتش نشانی)، کامیونت، پولرسان و آمبولانس.
ب ـ خودروهای دولتی دارای پلاک عمومی: خودروهایی هستند که دارای پلاک عمومی میباشند.
اختصاص پلاک عمومی یا نارنجی به انواع کامیونهای متعلق به دستگاههای دولتی و تردد آنها در جادهها و بزرگراههای کشور به موجب قسمت‹‹الف›› و ‹‹ج›› بند (5) مصوبه یکصد و پنجاه و یکمین جلسه شورایعالی هماهنگی ترابری کشور و بنا به موافقت وزیر امور اقتصادی و دارایی بلامانع است.
ج ـ خودروهای خدمات اختصاصی:خودروهایغیرتشریفاتی بوده و دارای پلاک شخصی میباشند.
دـ خودروهای تشریفاتی: اتومبیلهای دارای پلاک خاص تشریفات که تنها در اختیار نهاد ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه بوده و به منظور امور تشریفات استفاده میگردد.
تبصره ـ نصب پلاک دولتی و برچسب شناسایی برای خودروهای وزارت اطلاعات الزامی نیست.
3ـ ماده (3) به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به شرح ذیل به آن اضافه میگردد:
ماده 3ـ کلیه خودروهای دستگاههای دولتی به استثنای خودروهای خدمات اختصاصی و تشریفاتی، خودروی خدمات عمومی محسوب میشوند و نوع استفاده آنها از سوی دستگاه دولتی در اختیار دارنده، به موجب دستورالعمل صادر شده توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی معین میگردد و هرگونه استفاده غیرمجاز و بدون حکم مأموریت از این خودروها ممنوع است.
تبصره ـ نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظف است هنگام تردد خودروهای دولتی موضوع بند‹‹الف›› ماده (2) این آییننامه کنترل لازم را به عمل آورد و اتومبیلهای فاقد برچسب دولتی را شناسایی و متوقف و مراتب را به دستگاه اجرایی در اختیار دارنده اتومبیل و وزارت امور اقتصادی و دارایی گزارش نماید.
4ـ تبصرهای به شرح ذیل به ماده (4) اضافه میشود:
تبصره ـ برای کارکنانی که نوع و حساسیت شغل یا اهمیت زیاد یا حجم بالای کار ضرورت استفاده از اتومبیلهای دولتی را ایجاب نماید، با تأیید بالاترین مقام دستگاه مربوط میتوانند از اتومبیلهای مذکور با پلاک دولتی استفاده نمایند.
5 ـ فصل سوم و مواد آن حذف و موادی به شرح ذیل جایگزین آنها میشود:
ماده 5ـ کلیه دستگاههای اجرایی مشمول موظفند حداکثر ظرف 3 ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه، نسبت به تبدیل پلاک شخصی به دولتی آن دسته از اتومبیلهای در اختیار که در انطباق با ماده (4) این آییننامه نمیباشد در مرکز با هماهنگی وزارت امور اقتصادی و دارایی ـ اداره کل اموال دولتی و در استانها با هماهنگی سازمان امور اقتصادی و دارایی استانها اقدام نمایند.
ماده 6ـ خرید خودرو قبل از کسب موافقت کمیسیون موضوع ماده (2) لایحه قانونی نحوه استفاده از اتومبیلهای دولتی و فروش اتومبیلهای زاید با پلاک انتظامی شخصی از سوی دستگاههای اجرایی موضوع ماده (2) این آییننامه تحت هر عنوان ممنوع میباشد.
ماده 7ـ کلیه دستگاههای اجرایی موظفند به هنگام شمارهگذاری اتومبیلهای خریداری شده یا تبدیل پلاک از شخصی به دولتی، از آنجا که اتومبیلهای یاد شده جزو خودروهای دولتی خدمات عمومی محسوب میگردند، برچسب شناسایی را که نام دستگاه اجرایی استفاده کننده بر آن درج شده، بر روی شیشه جلوی اتومبیل الصاق نمایند.
6ـ شماره فصل (4) به (3) تغییر مییابد و ماده (9) حذف میگردد و شماره مواد (10)، (11)، (12) و (13) به مواد (8)، (9)، (10) و (11) تغییر مییابد.
7ـ ماده (12) به شرح ذیل اصلاح میگردد:
ماده 10ـ مسؤولیت حسن اجرای ضوابط این آییننامه بهعهده بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط میباشد. دستگاههای اجرایی موظفند بر نحوه استفاده از خودروهای دستگاه مربوط بر اساس دستورالعملی که وزارت امور اقتصادی و دارایی معین میکند ، نظارت کامل نمایند.استفاده ازخودروهای دولتی بدون رعایت مقررات این آییننامه، تخلف ازمقررات مربوط به اموال دولتی تلقی شده وطبق مقررات، رسیدگی میشود.
محمدرضا عارف ـ معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح