هیأت وزیران در جلسه مورخ 23/6/1382 بنا به پیشنهاد مشترک سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور, وزارت نفت, وزارت نیرو و وزارت اموراقتصادی و دارایی, موضوع نامه شماره 107718/101 مورخ 8/6/1382 سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و به استناد بند (د) تبصره (12) قانون بودجه سال 1382کل کشور آیین نامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی بند (د) تبصره (12) قانون بودجه سال 1382 کل کشور
مصوب 1382,06,23با اصلاحات و الحاقات بعدی
ماده 1ـ این آیین نامه به منظور انعکاس, شفاف سازی و محاسبه پذیری مابه التفاوت, موضوع بند (د) تبصره (12) قانون بودجه سال 1382 کل کشور, پرداختی به مصرف کنندگان داخلی تنظیم گردیده است و در سال 1382 کلیه عملیات مالی صرفاً به منظور ثبت در دفاتر شرکتها و اسناد خزانه داری کل انجام می شود. ارقام ثبت شده در دفاتر ناشی از اجرای این آیین نامه, مبنای محاسبه هیچگونه مالیات, عوارض و سایر حقوق دولتی و عمومی قرار نمی گیرد.
ماده 2ـ تعریف قیمتهای منطقهای به شرح زیر است :
الف ـ قیمت منطقهای (فوب خلیج فارس) نفت خام صادراتی به صورت میانگین ماهانه و بر مبنای فرمول ذیل محاسبه می شود:
) Pils4/0 Pish + 6/0) 9/0
قیمت نفت خام سنگین ایران در دهانه کانال سوئز اعلامی توسط وزارت نفت = Pils
قیمت نفت خام سبک ایران در دهانه کانال سوئز اعلامی توسط وزارت نفت= Pihs
ب ـ قیمت منطقهای فرآوردههای نفتی پنج گانه (بنزین, نفت سفید, نفت گاز, نفت کوره و گاز مایع) براساس “میانگین ماهانه ارزش منطقهای هر یک از فرآوردههای مزبور (فوب بنادر خلیج فارس) اعلامی توسط وزارت نفت” تعیین می شود.
ج ـ قیمت منطقهای گاز طبیعی تصفیه نشده به ازای هر مترمکعب 136 ریال و گاز طبیعی تصفیه شده مصرفی, به طور میانگین به ازای هر متر مکعب 340 ریال می باشد.
دـ قیمت منطقهای برق برابر است با هزینه سوخت برای تولید برق براساس قیمتهای منطقهای, به علاوه متوسط هزینه خرید برق تولیدی بخش غیردولتی در قالب قراردادهای تبدیل انرژی, به علاوه سهم هزینههای انتقال و توزیع و فروش برق. این قیمت بدون احتساب هزینه سوخت, به طور میانگین به ازای هر کیلو وات ساعت 310 ریال می باشد.
ماده 3 ـ مابه التفاوت فرآوردههای نفتی, گاز و برق پرداختی شرکتهای مذکور در بند (د) تبصره (12) قانون بودجه سال 1382 کل کشور به مصرف کنندگان داخلی, به شرح ذیل می باشد:
الف ـ مابه التفاوت فرآورده نفتی پرداختی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بابت فرآوردههای موضوع ماده (2) این آیین نامه به مصرف کنندگان داخلی, حاصل اختلاف«قیمتهای منطقهای فرآوردههای مذکور» با «قیمت مصوب فروش داخلی پس از کسر هزینههای انتقال, توزیع و فروش, عوارض و سایر پرداختهای تکلیفی و یارانه فرآوردههای وارداتی از محل منابع داخلی» میباشد.
ب ـ مابه التفاوت گاز پرداختی توسط شرکت ملی گاز ایران به مصرف کنندگان داخلی, حاصل «اختلاف میانگین قیمت منطقهای گاز طبیعی تصفیه شده مصرفی» با «قیمت مصوب فروش داخلی پس از کسر عوارض و پرداختهای تکلیفی» می باشد.
ج ـ ما به التفاوت برق پرداختی توسط شرکتهای برق منطقهای به مصرف کنندگان داخلی حاصل «اختلاف میانگین قیمت منطقهای برق مصرفی مصرف کنندگان پس از کسر مابهالتفاوت سوخت مصرفی مربوط که توسط شرکت ملی نفت اعلام می گردد» با “قیمت مصوب فروش داخلی پس از کسر عوارض و پرداختهای تکلیفی” می باشد.
ماده 4 ـ شرکت ملی نفت ایران موظف است, ماهانه, بهای نفت خام تحویلی به شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و گاز تحویلی به شرکت ملی گاز ایران را براساس ماده (2) محاسبه و در بدهکار حساب شرکتهای مذکور ثبت و حساب فروش خود را به قیمت بودجهای و حساب خزانه داری کل را به میزان مابه التفاوت دو مبلغ فوق الذکر بستانکار نماید.
تبصره ـ بهای بودجه نفت خام عبارتست از بهای فروش مصوب مندرج در صورتجلسه مجمع عمومی با منظور نمودن درآمد حاصل از صادرات نفت کوره (موضوع ماده 120 قانون برنامه ریزی سوم توسعه).
ماده 5 (اصلاحی 17/03/1383)ـ شرکتهای برق منطقهای موظفند برق مصرفی مصرف کنندگان را به قیمت مصوب به مصرف کنندگان داخلی عرضه نموده و مابه التفاوت قیمت منطقهای برق مصرفی مصرفکنندگان با قیمت مصوب را ضمن ثبت در بدهکار حساب شرکت توانیر و بستانکار حساب خزانه داری کل کشور, به شرکت توانیر برای اعلام به خزانه داری کل کشور اطلا ع دهند.
شرکت توانیر مکلف است ماهانه مابه التفاوت قیمت منطقهای برق با قیمت مصوب برق تحویلی شرکتهای برق منطقهای به مصرف کنندگان داخلی را در بستانکار حساب شرکتهای مزبور و همچنین در بدهکار حساب خزانه داری کل کشور ثبت و مراتب را هر ماه به خزانه داری کل اعلام نماید.
ماده 6 ـ شرکتهای ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و ملی گاز ایران مکلفند, ماهانه, مابهالتفاوت پرداختی به مصرف کنندگان داخلی (مذکور در ماده 3) را محاسبه و در بدهکار حساب شرکت ملی نفت ایران در دفاتر خود ثبت نمایند. شرکت ملی نفت ایران موظف است ارقام یادشده فوق را ضمن ثبت در بدهکار حساب خزانه داری کل در دفاتر خود, به خزانه داری کل اعلام نماید.
تبصره ـ شرکتهای ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی و گاز ایران مکلفند ماهانه, مابهالتفاوت قیمتهای منطقهای و مصوب گاز, نفت کوره و نفت گاز تحویلی به نیروگاههای تحت مدیریت وزارت نیرو را محاسبه و به طور مجزا, به شرکت ملی نفت ایران اعلام نمایند و این شرکت موظف است ماهانه ارقام مذکور را به خزانه داری کل اعلام نماید.
ماده 7 ـ خزانه داری کل کشور مکلف است, هر ماه, مبالغ اعلام شده توسط شرکت ملی نفت ایران و شرکت توانیر (مذکور در مواد 5 و 6) را به حساب درآمد عمومی موضوع ردیف 491170 و حساب پرداخت از محل اعتبار ردیف 503690 مذکور در قسمت چهارم قانون بودجه سال 1382 کل کشور منظور نماید.
ماده 8 ـ شرکتهای ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران و ملی گاز ایران موظفند, در پایان هر سال, حسابهای شرکت ملی نفت ایران و خزانه داری کل (منتج از اجرای این آیین نامه) در دفاتر خود را تسویه و صفر نموده و صورتحساب نهایی آن را به شرکت ملی نفت ایران ارائه نمایند.
شرکت ملی نفت ایران نیز با دریافت صورتحساب مذکور, حساب شرکتهای فوق الذکر و خزانهداری کل را در دفاتر خود تسویه و صفر نموده و صورتحساب نهایی مابه التفاوت دریافتی و پرداختی هر سال را برای خزانه داری کل (به نحوی که مبالغ منظور شده در بدهکار و بستانکار این صورتحساب طی سال, مساوی باشد) ارسال می نماید.
ماده 9 (اصلاحی 17/03/1383)ـ شرکتهای برق منطقهای موظفند, در پایان هر سال, حساب شرکت توانیر در دفاتر خود (بابت اجرای این آیین نامه) را تسویه و صفر نموده و صورتحساب نهایی آن را به شرکت مذکور ارائه نمایند.
شرکت توانیر نیز با دریافت صورتحسابهای شرکتهای برق منطقهای حساب خزانهداری کل در دفاتر خود را تسویه و صفر نموده و صورتحساب نهایی مابه التفاوت دریافتی و پرداختی را برای خزانهداری کل ارسال مینماید.
معاون اول رییس جمهور ـ محمدرضا عارف
منبع سایت صلح