هیئت وزیران در جلسه مورخ 8 /4 /1384 بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی و به استناد ماده (117) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران موضوع ماده (36) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی – مصوب 1383 – آیین نامه اجرایی ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
“آیین نامه اجرایی ماده (117) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران موضوع ماده (36) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1383- “
ماده 1 – در این آیین نامه عبارت” شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی” به اختصار” شورا “و عبارت قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب 1379 – به اختصار” قانون برنامه سوم” نامیده می شوند
ماده 2– اهم وظایف و اختیارات شورا به شرح زیر تعیین می شود :
الف – تنظیم خط مشی صادراتی کشور بر مبنای اهداف و سیاست های قانون برنامه و ایجاد ثبات نسبی در مقررات مربوط به صادرات.
ب – تصویب برنامه جامع توسعه صادرات غیر نفتی کشور، ارایه شده از طریق وزارتخانه ها و دستگاه های ذی ربط.
ج – شناخت و تعریف عوامل و تنگناهای ساختاری صادرات کشور و مشخص نمودن اقدامات لازم برای تحقق جهش صادرات به شکل برنامه ریزی شده در طول سال های برنامه سوم.
د – تعیین اهداف کمی برای صادرات بخش های مختلف اقتصادی و نظارت بر چگونگی تحقق این اهداف.
هـ – تصویب مقررات لازم در جهت ایجاد هماهنگی بین فعالیت ها و سیاست های صادراتی وزارتخانه ها و سازمان های مختلف.
و – سیاستگذاری، هدایت و تشویق صادر کنندگان در راستای ارتقای کیفیت کالاهای صادراتی.
ز – تصویب نوع، میزان و ضوابط اعطای کمک ها و تسهیلات مورد نیاز بخش صادرات و تأمین مالی مربوط به آنها در چهارچوب برنامه های مصوب.
ح – تدوین سیاست های حمایتی، هدایتی، فنی، زیر بنایی و تسهیلات اعتباری بخش صادرات به نحوی که توسعه صادرات محور کلی تصمیمات اقتصادی کشور تلقی گردد.
ط – بررسی و تصویب طرح ها و پیشنهادهای احاله شده به شورا.
ی – نظارت و ارزیابی مستمر عملکرد صادرات غیر نفتی در بخش های مختلف اقتصادی.
ک – ایجاد هماهنگی بین فعالیت های وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط با صادرات.
ل – اصلاح ساختار و تشریفات مربوط به صادرات.
م– انجام سایر وظایف مندرج در قانون برنامه سوم یا فعالیت هایی که بر طبق دیگر قوانین و مقررات به عهده شورا محول می شود یا به گونه ای در توسعه صادرات غیر نفتی اثر می گذارد.
تبصره – تعیین ضوابط اعطای تسهیلات بانکی مورد نیاز بخش صادرات، موضوع بند (ز) ماده (2)، منوط به تأیید شورای پول و اعتبار است.
ماده 3 – ریاست شورا با رییس جمهور است و در غیاب وی معاون اول رییس جمهور این وظیفه را عهده دار خواهد بود.
ماده 4 – جلسات عادی شورا حداقل هر سه ماه یکبار برای رسیدگی به مسایل و موضوعات مورد نظر تشکیل می شود جلسات فوق العاده به دستور رییس شورا یا حسب درخواست پنج عضو دیگر و موافقت رییس شورا و با دعوت کتبی دبیر شورا تشکیل خواهد شد.
تبصره 1 – جلسات شورا با حضور حداقل اعضا رسمیت یافته و تصمیمات اتخاذ شده با اکثریت آراء (افراد حاضر در جلسه) معتبر می باشد.
تبصره 2 – در صورت ضرورت شورا می تواند از نمایندگان یا کارشناسان بخش های خصوصی، تعاونی یا دولتی برای ارایه نظر مشورتی – بدون حق رأی – برای شرکت در جلسات خود دعوت به عمل آورد.
ماده 5 – شورا می تواند رسیدگی مقدماتی به مسایل و موضوعات مرتبط با فعالیت های خود را به کارگروه های کارشناسی متشکل از نمایندگان اعضای شورا که در دبیرخانه تشکیل می شود واگذار نماید. ریاست کارگروه های کارشناسی با معاون وزیر بازرگانی خواهد بود.
تبصره 1 – حد نصاب لازم برای تشکیل کارگروه های کارشناسی شورا و رسمیت یافتن آنها بر طبق مفاد تبصره (1) ماده (4) این آیین نامه خواهد بود.
تبصره 2 – جلسات کارگروه های کارشناسی حسب دعوت دبیر شورا، حداقل هر ماه یکبار تشکیل خواهد شد.
ماده 6 – امور اجرایی شورا را دبیرخانه آن که در وزارت بازرگانی مستقر می باشد بر عهده دارد و ریاست آن با یکی از معاونان وزارت بازرگانی است که دبیر شورا رییس دبیرخانه آن خواهد بود.
ماده 7 – وظایف دبیرخانه شورا به شرح زیر تعیین می شود:
الف – جمع آوری و تدوین طرح ها و برنامه های توسعه صادرات کشور پس از دریافت آنها از بخش های مختلف جهت طرح و تصویب در شورای عالی صادرات.
ب – انجام کلیه امور کارشناسی مربوط به صادرات غیر نفتی قبل از تصمیم گیری در مراجع ذی ربط.
ج – ارایه پیشنهادهای لازم برای بستر سازی و اصلاح مقررات صادرات کشور.
د – ارایه پیشنهادها و طرح های دریافتی به شورا برای اتخاذ تصمیم.
هـ – گرفتن آمار ماهانه وسالانه همراه با تجزیه و تحلیل وضعیت و روند صادرات غیر نفتی کشور.
و – انتشار آمار ماهانه و سالانه همراه با تجزیه و تحلیل وضعیت و روند صادرات غیر نفتی کشور.
ز – پیگیری تصمیمات اتخاذ شده و مصوباتی که برای اجرا به وزارتخانه ها و سازمانهای ذی ربط ابلاغ شده است.
ح – ارایه نتایج حاصل از اجرای مصوبات به شورا در پایان هر سه ماه جهت ارسال به کمیسیونهای ذی ربط در مجلس.
ط – هماهنگی و پیگیری کلیه امور اجرایی مربوط به صادرات غیر نفتی کشور.
ل – اعلام تاریخ تشکیل جلسات شورا به اعضا و ارسال دعوتنامه برای آنها.
م – انجام سایر وظایفی که شورا مشخص نماید.
تبصره – دبیرخانه شورا مکلف است حداقل پنج روز کاری قبل از تشکیل جلسات شورا، و کارگروه های (کمیته های) کارشناسی دستور جلسه و سوابق مباحث و موضوعات در دستور کار شورا را برای اعضا ارسال نماید.
ماده 8 – آیین نامه اجرایی تشکیل کارگروه های توسعه صادرات استان ها توسط وزارت بازرگانی تهیه و پس از تصویب شورا به آنها ابلاغ خواهد شد.
ماده 9 – هر گونه تغییر یا اصلاح در این آیین نامه منوط به پیشنهاد وزارت بازرگانی، تأیید شوررا و تصویب هیأت وزیران خواهد بود.
محمدرضا عارف – معاون اول رییس جمهور
منبع سایت صلح