هیئت وزیران در جلسه مورخ 8 /4 /1384 بنا به پیشنهاد وزارت راه و ترابری و به استناد ماده (128) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ماده (29) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب 1383 ـ، آیین نامه اجرایی ماده مذکور را به شرح زیر تصویب نمود:
آیین نامه اجرایی ماده (128) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ماده (29) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
مصوب 1384,04,08
ماده 1 ـ کلیات و تعاریف:
الف ـ کارفرما: وزارت راه و ترابری (شرکت سهامی راه آهن جمهوری اسلامی ایران و شرکتهای تابع).
ب ـ قرارداد زمانی: قراردادی است که بر اساس مفاد آن، طی مدت زمان مشخص، بهره برداری از شبکه ریلی به اشخاص حقیقی یا حقوقی بخش غیر دولتی (خصوصی و تعاونی) واگذار می شود.
ج ـ قرارداد ظرفیتی: قراردادی است که بر اساس مفاد آن بهره برداری از شبکه ریلی با امکان استفاده از ظرفیت مشخصی از آن به اشخاص حقیقی یا حقوقی بخش غیر دولتی (خصوصی و تعاونی) واگذار می شود.
د ـ خدمات ویژه: آن بخش از خدمات حمل و نقل بار و مسافر در راه آهن است که علاوه بر وظایف قانونی به صورت فوق العاده و خاص به صاحبان بار یا مسافران ارایه می شود.
هـ ـ مجمع عمومی: مجمع عمومی شرکت سهامی راه آهن جمهوری اسلامی ایران است.
ماده 2 ـ خدمات توسعه و بهره برداری و نگهداری:
کارفرمـا می تـوانـد از طریـق انعقـاد قـرارداد با اشخـاص حقیقـی یا حقوقـی بخش غیردولتی (خصوصی و تعاونی) در زمینه واگذاری خدمات و فعالیتهای خود در موارد زیر اقدام کند:
1 ـ خدمات توسعه:
الف ـ مدیریت طرح، مدیریت جذب سرمایه و سرمایه گذار.
ب ـ مطالعات و طراحی مراحل مختلف پروژه ها.
ج ـ فعالیتهای پیمانکاری، ساخت و نصب تجهیزات.
دـ امور آزمایشگاهی و تدارکاتی و نظارت بر عملیات اجرایی.
هـ ـ تأمین ناوگان متناسب با نیازهای توسعه بازار حمل و نقل ریلی.
2 ـ خدمات بهره برداری و نگهداری:
الف ـ امور بهره برداری از ظرفیتهای شبکه ریلی از طریق انعقاد قرارداد زمانی یا ظرفیتی.
ب ـ خدمات کارگزاری و بازاریابی از طریق اعطای نمایندگی.
ج ـ امور تعمیرات، بازسازی و نگهداری آلات ناقله ریلی و متعلقات.
د ـ امور تأمین و تولید قطعات، ماشین آلات، سیستمها و تجهیزات.
هـ ـ امور تعمیرات و نگهداری زیربنایی شامل: بهسازی و بازسازی خط و ابنیه فنی، ارتباطات، ماشین آلات، ساختمانها و ایستگاهها و تأسیسات.
و ـ تجهیز و بهره برداری از مجتمعهای انبار و پایانه ها.
ز ـ راهبری قطارها و توسعه.
ح ـ امور نظارت، بازرسی و کنترل کیفیت در قالب دستورالعملها و استانداردهای تدوین شده.
ط ـ خدمات مربوط به کارگاهها و اماکن تجاری ـ خدماتی.
ی ـ امور برق رسانی، آبرسانی، گاز رسانی، تأسیساتی، ساختمانی، تعمیر و نگهداری وسایط نقلیه، خدمات بهداشتی، سرویسهای ایاب و ذهاب، تخلیه و بارگیری، امور رفاهی، امور مالی و اداری و امور تبلیغاتی.
ک ـ خدمات آموزشی، پژوهشی ، رایانه ای، مطالعاتی و طراحی بهبود سیستمها.
ماده 3 – واگذاری تجهیزات، امکانات و اموال:
کارفرما می تواند تجهیزات، امکانات و اموال واحدها و فعالیتهای واگذارشده را به شرط حفظ مالکیت دولت بر خطوط ریلی و جلوگیری از ایجاد انحصار در بخش غیردولتی و تضمین استمرار خدمات و سایر شرایط مندرج در ماده (128) تنفیذی قانون برنامه سوم، به صورت بیع قطعی (به جز خطوط ریلی)، اجاره به شرط تملیک (به جز خطوط ریلی)، اجاره و بر اساس قوانین و مقررات جاری به اشخاص حقیقی و حقوقی بخش غیر دولتی داخلی (خصوصی و تعاونی) واگذار کند. این واگذاری از طریق انعقاد قرارداد و در موارد زیر انجام می شود:
1ـ انتقال مالکیت اموال و دارایی مربوط به واحدهای واگذار شده مربوط به حمل و نقل بار و مسافر، تعمیر و نگهداری و بازسازی شبکه و ناوگان حمل و نقل ریلی مربوط شامل:
الف ـ وسایط نقلیه ریلی ناوگان باری، مسافری و لکوموتیوها.
ب ـ کارگاههـای تعمیـرات واگن بـاری و مسافـری، دپوهـای سرویس و تعمیـراتی لکوموتیو.
ج ـ کارخانه هـا و کارگاههـای تأمیـن و تولیـد قطعـات، ماشیـن آلات، سیستمهـا و تجهیزات.
د ـ کارگاههـای امـور تعمیـرات و نگهـداری و بازسازی خط و ابنیـه فنـی، علایـم و ارتباطات.
هـ ـ ساختمانها و تأسیسات اداری، پایانه ها، انبارها و باراندازها.
و ـ ماشین آلات، دستگاهها، تجهیزات و امکانات مربوط.
2ـ اجاره دادن واحدهای ذکر شده در بند (1) به بخش غیر دولتی داخلی (خصوصی و تعاونی).
3 ـ سرمایه گذاری بخش غیر دولتی داخلی (خصوصی و تعاونی) برای راه اندازی و فعال کردن خدمات ویژه راه آهن در حوزه های تحت مالکیت راه آهن.
4 ـ احداث خطوط جدید با رعایت مفاد قانون احداث پروژه های عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت .
تبصره ـ کارفرمـا می توانـد بـر اساس قوانیـن و مقـررات جـاری کمکهـای فنـی و اقتصادی به متقاضیان سرمایه گذاری ارایه کند.
ماده 4 ـ کارفرما می تواند بخشی از فعالیتهای خود را از طریق تشکیل شرکتهای مشترک با بخش غیردولتی داخلی (خصوصی و تعاونی) و پس از تأیید مجمع عمومی شرکت انجام دهد.
تبصره 1 ـ کارفرما در ایجاد این شرکتها می تواند با استفاده از بخشی یا تمام اموال واحدهای تحت مالکیت خود مندرج در بند (1) ماده (3) آورده خود را تأمین کند.
تبصره 2 ـ سهام کارفرما در شرکتهای جدید نباید بیش از چهل و نه درصد سهام باشد.
ماده 5 ـ به منظور تأمین امنیت حقوقی و اقتصادی و تضمین مالکیت فردی و امکان دسترسی و بهره برداری آسان توسط بخش غیر دولتی از شبکه ریلی، ضوابط و مقررات مربوط توسط هیئت مدیره شرکت سهامی راه آهن جمهوری اسلامی ایران تهیه می شود و پس از تصویب مجمع عمومی شرکت قابل اجرا خواهد بود.
ماده 6 ـ اجرای روشهای تشویقی از قبیل تضمین یا بیمه سرمایه گذاری ، پرداخت مابه التفاوت نرخ تعرفه تکلیفی با بهای قیمت تمام شده، تضمین سود آوری واحدهای واگذار شده در قالب قوانین و مقررات مصوب مجمع عمومی شرکت امکان پذیر است.
ماده 7ـ شرکت سهامی راه آهن جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت واگذاری واحدهای تابع، آموزشهای تخصصی لازم را برای انتقال دانش فنی به بخش غیردولتی ارایه کند.
ماده 8 ـ در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی غیر دولتی (خصوصی و تعاونی) طرف قرارداد به همراه واحد واگذار شده، انتقال کارکنان و کارگران واحدهای مزبور را نیز بپذیرند، کارفرما بر اساس قرارداد تنظیمی می تواند تسهیلات ویژه ای را با رعایت قوانین که به تصویب مجمع عمومی شرکت میرسد، برای آنها قایل شود.
ماده 9ـ تعیین تکلیف خسارتهای سوانح ناشی از خدمات و فعالیتهای واگذار شده، بر اساس دستورالعملی خواهدبود که در آن تکلیفهای مقرر دو طرف و شخص ثالث (استفاده کنندگان از حمل و نقل ریلی) را مشخص کرده و به تصویب مجمع عمومی شرکت خواهد رسید. وضعیت سایر خسارتها در قراردادهای منعقد شده مشخص می شود.
ماده 10 ـ قیمت گذاری خدمات حمل و نقل ریلی موضوع این آیین نامه به شرط آن که بیش از سی درصد بازار مربوط در اختیار یک شخص حقیقی یا حقوقی غیر دولتی نباشد، مشمول نرخ گذاری دولتی نخواهد بود.
ماده 11ـ در صورتـی که مجمـوع میـزان ارایـه خدمات حمـل و نقل ریـلی توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی غیر دولتی در حمل و نقل بار یا مسافر در هر محور راه آهن از حد چهل درصد ظرفیت آن محور (مبدأ – مقصد) فراتر رود، قیمت گذاری خدمات مزبور در آن محور برای راه آهن نیز رقابتی می شود.
تبصره ـ ظرفیت هر یک از محورهای راه آهن در ابتدای هر سال پس از تصویب وزیر راه و ترابری مشخص خواهد شد.
ماده 12ـ همزمان و به موازات اقدامهای مربوط به خصوصی سازی فعالیتهای موضوع این آیین نامه، کارفرما موظف است پس از انجام بازنشستگی زودرس، بازخریدی و انتقال کارکنان خود به واحدهای دیگر، تغییرات ساختاری و تشکیلاتی خود را با اصلاح و حذف تشکیلات مربوط به فعالیتها و خدمات واگذار شده تهیه و پس از طی مراحل قانونی برای تصویب به سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ارسال کند.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمد رضا عارف
منبع سایت صلح