با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر استفاده از ظرفیت مردمی در حل و فصل دعاوی و همچنین اجرای «دستورالعمل ساماندهی حل و فصل اختلافات از طریق داوری» مصوب رییس عدلیه، دادگستریهای مختلف در سایر استانهای کشور به تبع برنامههای ابلاغی، ارتقای نظام داوری و نیز وضعیت میانجیگری را در دستورکار خود قرار دادهاند.
از آنجاکه داوری و میانجیگری به عنوان روشهای جایگزین رسیدگی قضایی، درسالهای پیش از اسلام نیز مورد توجه و استفاده بوده، بعد از اسلام نیز با نگاهی ویژه، مورد توجه واقع شده است.
پس از وقوع انقلاب اسلامی در کشور نیز استفاده از ظرفیت صلح و سازش، در سالها و دورههای مختلف حائز اهمیت شناخته شده است.
در سالهای اخیر نیز سند تحول قضایی، جایگاه ویژهای به شوراهای حل اختلاف اختصاص داده شده و ساختار داوری، متناسب با شرایط و نیازهای موجود، بهروزرسانی شده است.
از آنجاکه مراجعه طرفین دعوا به شوراهای حل اختلاف، از تشکیل و ارجاع پرونده به محاکم قضایی جلوگیری میکند، بهرهگیری از این روش حسنه همواره مورد توجه مسئولان قضایی و مردم واقع شده است.
در عین حال، استفاده از ظرفیت شوراهای حل اختلاف، از حجم هزینههای دعاوی کاسته و ضمن به ثمر رساندن دعاوی در مدت زمانی بسیار کوتاهتر، اثرات مثبت تری بر سرنوشت دعاوی و مرافعات داشته و از حجم سنگین پروندهها در مراجع قضایی میکاهد.
حال دادگستری فارس باتوجه به پهناوری این استان و دارا بودن حوزههای قضایی فراوان و برای کاهش بار ورودی پروندهها به محاکم قضایی، به ظرفیت استفاده از شوراهای حل اختلاف توجه ویژهای داشته و بهره گیری از استعداد و توانایی صلح یاران، مصلحان، ریش سفیدان و گروههای دیگر صلح و سازش را مورد توجه قرار داده است.
۳۱۴ زندانی آزاد در راستای پویش به عشق امام حسین (ع) میبخشم آزاد شدند
حجت الاسلام والمسلمین سیدکاظم موسوی، رئیس کل دادگستری فارس ، با اشاره به پویشهای ابتکاری برای افزایش صلح و سازش در پروندههای قضایی این استان، بیان کرد: با آغاز پویش به عشق امام حسین (ع) میبخشم، تعداد ۳۱۴ زندانی توسط ۱۶ شعبه ویژه زندان در استان فارس آزاد شدند و تعداد ۵ فقره پرونده قصاص نیز به مصالحه ختم شده است.
۳۶ هزار و ۳۳۹ فقره پرونده به سازش ختم شده است
وی با اشاره به وضعیت و امار صلح و سازش از ابتدای سال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز گفت: با تلاشهای صورت گرفته از سوی اعضا و کارکنان شوراهای حل اختلاف استان در ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۲ تعداد ۳۶ هزار و ۳۳۹ فقره پرونده به سازش ختم شده است.
راه اندازی هیأتهای صلح در مساجد و کلانتری ها، همکاری دانش آموزان
رئیس کل دادگستری استان فارس به اقدامات و برنامه ریزیهای صورت گرفته در جهت افزایش روند صلح و سازش و برنامههای ابتکاری استان نیز اشاره کرد و گفت: استقرار شعب ویژه صلح و سازش در دادسراها، راه اندازی هیأتهای صلح در مساجد و کلانتری ها، همکاری دانش آموزان به عنوان همیار صلح در مدارس از جمله اقداماتی است که امسال با برنامه ریزی مناسب در جهت افزایش صلح و سازش صورت گرفته است و در دستور کار قرار دارد.
جهت اصلاح ذات البین اهتمام ویژهای صورت گرفته است
حجت الاسلام والمسلمین موسوی با اشاره به اینکه افزایش صلح و سازش بسیار حائز اهمیت است، یاد آور شد: در دوره تحول دستگاه قضا در جهت اصلاح ذات البین اهتمام ویژهای صورت گرفته است تا در راستای احیای حقوق عامه، حقوق مردم تسهیل و تسریع شود.
فلسفه اصلی شورای حل اختلاف بر مبنای صلح و سازش است
وی تصریح کرد: فلسفه اصلی شورای حل اختلاف بر مبنای صلح و سازش است و تا حد امکان تلاش میکنیم که پروندهها با تراضی طرفین به سرانجام برسد و در این راستا آگاه سازی بیشتر شهروندان از طریق رسانهها و جراید مبنی بر این که رسیدگی در شوراهای حل اختلاف روانتر و به صرفهتر از رسیدگی در دادگاه است و جلب اعتماد آنان به این نهاد مردمی مورد تأکید است
شاهد کاهش جمعیت کیفری زندانها خواهیم بود
رئیس کل دادگستری استان فارس در ادامه ابراز امیدواری کرد و گفت: با رشد و تعالی شوراهای اختلاف و بهره گیری از ظرفیت ائمه جماعات و روحانیت، بزرگان و ریش سفیدان به منظور صلح و سازش، شاهد کاهش جمعیت کیفری زندانها و در نتیجه کاهش آمار زندانها خواهیم بود.
تاسیس شعب ویژه
حجت الاسلام والمسلمین موسوی با اشاره به بهره گیری هر چه بیشتر از این ظرفیت نهاد مردمی در جهت صلح و سازش میان مردم و اصلاح ذاتالبین از تاسیس شعب ویژه اتباع خارجی، شعب بیمه ایران، شعبه امور برق، شعبه ویژه بیمه آسیا، شعبه نظام پزشکی، شعبه ویژه پزشکان، ویژه صمت، شعبه ویژه عشایر، شعبه ویژه کامیون و تریلی داران، شعبه ویژه نظام مهندسی ویژه ایثارگران در سطح استان فارس خبر داد.